Hva med middelalderen? Seminar i Halden gir svar.

Var det middelalder i Østfold, var det middelalder i Halden? Det er spørsmålet når det nok en gang blir historieseminar i Fredrikshalds Teater. Etter et års koronaopphold er det populære historieseminaret i Fredrikshalds Teater tilbake. Sist var temaet vikingtid og Gjellestadskipet. Nå blir det Middelalder i grenseland hele lørdag 9. oktober. Forhåndsalget av billetter er i full gang, det ser ut til å bli utsolgt.

«- Vi gleder oss til å utvikle seminaret og at vi endelig ha anledning til å invitere til historieseminar siden koronasituasjonen i fjor gjorde at vi måtte avlyse», sier Bodil Andersson fra Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger som sitter i arrangementsgruppen.

Siden tradisjonen med historieseminar i Halden startet, har arrangementet utviklet seg til et godt eksempel på samarbeid. Nå står flere organisasjoner bak seminardagen: Berg, Rokke og Asak historielag, Historielaget Haldens Minder, Foreningen Norden Halden, Fortidsminneforeningen Halden, Idd og Enningdalen historielag, Fylkeskonservatoren Viken og Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger. Berg Sparebank og Sparebank1Stiftelsen Halden bidrar økonomisk.

I seminariet vil fokus bli rettet mot middelalderen. Forskere og formidlere fra Norge og Sverige vi gi oss innblikk i hvordan livet så ut i dagens grenseområde i en periode da kongerikene var under oppbygging. Det blir ruiner og kirker, svartedøden og musikk. Hvem hadde makten i området i det som etter hvert ble en riksgrense? Hvordan så livet ut for folk flest og hva med kirkens makt?

Seminaret finner sted i Fredrikshalds Teater i Halden lørdag 9. oktober 2021 kl. 09.00 – 15.30. Salget av billetter stopper mandag 4. oktober.

Foto:
Anton Lazarides og Christian Mühlenbock fra Lödöse museum under årets utgravinger av fallfartskirken i Edsleskog i Dalsland. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Kommentarer

kommentarer