Hva har skjedd på fire år?

For fire år siden kjørte Monsternett en kampanje der de spurte haldenserne om hva de ville med sentrum. Resultatet ble en lang liste med forslag til tiltak og arrangementer. Hva har skjedd fire år senere?

Spørsmålet Monsternett med Vegard Svanberg i spissen stilte for fire år siden var konkret og enkelt.
– Hva skal til for at du vil være mer i Halden sentrum?

Svarene de fikk var mange og Monsternett oppsummerte dem i en lang liste.

1. Gratis parkering
2. Torget som arena for konserter og arrangementer
3. Tak over gågata, ala Nordstan i Gøteborg
4. Lettere å parkere (flere plasser)
5. Mulighet til å avbryte parkeringstiden ved å dra kortet en gang til
6. Åpningstider/tilgjengelighet
7. Arrangementer i gågata
8. Bedre butikker
9. Familieaktiviteter i parken
10. Gjenåpning av Dickens
11. Matbutikk
12. Bedre ungdomsklubb med gode aktiviteter
13. Større trekkplastre ala Starbucks
14. Handle i butikk/senter A gir rabatt i butikk/senter B
15. Større elektroforretning
16. Fiske-, grønnsaks- og gårdsutsalg
17. Flere klesbutikker, som Carlings, Bik Bok og f.eks. Gamestop
18. Skøytebane i Busterudparken på vinterstid
19. Klesbutikker
20. Benytte Busterudparken som konsertarena
21. Luciatog
22. Eldredagen
23. Arrangere «dyredager» med levende dyr i Busterudparken
24. Bedre kinotilbud med flere forestillinger, særlig lørdag og søndag på dagtid
25. Butikkene må informere om tilbud på Facebook o.l.
26. Gamestop
27. Bowlinghall
28. Sportsbutikk
29. Vinmonopolutsalg
30. Kaffebar med kvelds- og søndagsåpent
31. Flere spisesteder (ordentlige restauranter)
32. Lekeplass for barn i Busterudparken. Dagens er for liten. Se til Fredrikstad.
33. Marked, basarer og auksjoner
34. Et «morosenter»
35. Fotballpub
36. Må skje mer på utsiden av butikkene
37. Matlukt og smaksprøver
38. Enkle arrangementer: Teater, idrett

1605_593100724055963_2033467147_n

Så hva har skjedd på fire år? Hvilke punkter har blitt innfridd og hvor har det ikke skjedd noe?

Gratis parkering har ikke blitt innført utover en prøveordning med en halvtimes gratis parkering i Svenskegata. Nå ligger forslaget om en times gratis parkering inne i budsjettforslaget til Høyre og Senterpartiet så midtveis i desember får vi vite om det blir en realitet. Siden 2012 har det blitt mulig å parkere med en app fra Easypark og den gjør at man i alle fall kan legge til/avbryte parkeringstiden når det passer.

Torget blir stadig brukt som arena for konserter og arrangementer. Siden 2012 har det vært en større diskusjon om Torget med det tidligere omtalte Gitarmonumentet i fokus, men alle planene rundt det er skrinlagt. Det er ingen nye planer for utvikling av Torget.

Flere av punktene dreide seg om antall butikker, åpningstider og butikkutvalg. Det har blitt noen færre butikker i gågata, men mange driver fortsatt og da særlig nisjebutikker. På haldensernes ønskeliste sto blant annet matbutikk, trekkplaster som Starbucks, fiske-grønsaks- og gårdsutsalg, Vinmonopol og flere klesbutikker. Det har ikke kommet og det er nok ikke noe som tyder på at store, etablerte kjeder vil innta gågata heller. Bowlinghall og sportsbutikk sto også på listen og begge de to er planlagt hos Halden Storsenter.
På sydsiden er det få ledige butikklokaler og en miks av butikker og spisesteder.

12011152_1031964916836206_7780428537985442724_n

Et av punktene som virkelig er blitt innfridd er ønsket om ”Lekeplass for barn i Busterudparken”. Her har det skjedd mye siden 2012. Lekeplassen har blitt både oppgradert og utvidet. Det er ingen tvil om at lekeplassen er mer brukt nå enn noen gang tidligere og særlig søndagene myldrer det i parken.

Noen av punktene på listen dreier seg om aktiviteter i sentrum som skøytebane, luciatog, eldredagen, dyredager, marked, basarer og auksjoner. Handel i Halden arrangerer flere arrangementer i løpet av året og de trekker tusenvis av haldensere til byen. Utover det har det vært Frimarked og andre enkeltstående arrangementer, men det er hovedsakelig i vår/sommer/høsthalvåret.

Nøkkelen for flere av punktene er at politikerne må legge til rette for at folk skal bruke sentrum og at haldenserne må ta initiativ selv til å bruke byen.

Vi utfordret Vegard Svanberg til å gjøre en oppsummering av listen og situasjonen fire år etter at den ble laget.
– Jeg registrerer at flere av punktene er delvis eller helt innfridd som for eksempel muligheten til å styre parkeringsavgiften fra telefonen, lekeplass og at det er arrangementer i sentrum. Bowlinghall husker jeg at mange etterlyste og her har det ikke skjedd noe. Halden Storsenter har sagt de skal bygge det, men ingenting har skjedd. Kanskje er det for stor investering?

Han ønsker også ideen om skøytebane velkommen.
– Jeg vet det har vært gjort noen forsøk, det burde egentlig ikke være så vanskelig å få til. Kanskje noen vil lage og sponse en fast isring-dings man kunne sprøytet hver vinter?

Svanberg syns det var uheldig for sentrum at Høgskolen flyttet til Remmen for mange år siden.
– Studentene var en av de viktigste driverne for ”liv” på nordsiden, kanskje spesielt Samfundet og Dickens. Å erstatte den studentutflyttingen er ingen enkel oppgave. Samtidig er det slik at Halden neppe blir mindre med årene og med veksten som kommer velger jeg å være optimist.

Han håper politikerne snart forstår at de bør tillate mest mulig aktivitet.
– Det bør ikke planlegges og styres for mye fra politikerne. Private initiativ bør få gro frem uten mer politisk innblanding enn strengt nødvendig. Hvis folk skal satse må det være enkelt. Så mitt innspill til sentrumsplanen er at mest mulig bør tillates.

For en stund siden sa politikerne nok en gang nei til å åpne gågata for trafikk, men Svanberg har ikke lyst til å legge den ballen helt død.
– Det bør igjen vurderes å åpne for trafikk på samme måte som vi har på sydsiden. Det fungerer veldig bra og jeg ser ikke helt at det ikke skal fungere på nordsiden også.

Kommentarer

kommentarer