Hun skal vise kolleksjonen sin i New York

I begynnelsen av februar setter Lisa Anker-Rasch Strøm kursen mot New York. Med seg i bagasjen har hun plagg hun har designet selv som skal vises frem under New York Fashion Week. 

I 2015 avsluttet Lisa tre års skolegang ved Esmod Oslo. Det siste året der lagde hun en kolleksjon som var inspirert av det russiske aristokratiet.
– Der fikk jeg toppkarakterer og jurypresidentens pris for min kolleksjon. Det var jeg selvfølgelig veldig glad for, forteller hun. Etter skoleslutt gikk turen videre til New York og hennes reise i designer- og motebransjen kunne for alvor starte.
– Jeg tok et år med Fashion Merchandising and Marketing for å lære litt av buisnessaspektet i bransjen. Det var veldig lærerikt og utfordrende og jeg tror nok jeg på mange måter ”fant meg selv” midt på Manhattan. Litt ensom i de store mengdene med mennesker, forteller Lisa.
– Heldigvis flyttet jeg inn hos en annen haldenser og hennes mann og katt i China Town. Det gjorde at jeg hadde litt av ”hjemme” så langt unna.

Men et år i USA holdt for Lisa sin del og lengselen til Europa meldte seg.
– I høst fikk jeg et internship hos Anne Sofie Madsen i København, så der bodde jeg frem til jul. Vi var interns fra hele Europa og alle var så hjelpsomme og søte. Hos Anne Sofie gjorde jeg mye håndsøm og brodering, mønsterkontruksjon og digitalt arbeid. Det trivdes jeg godt med, sier hun.
– Jeg designet også litt quiltemønster for henne og noe av det jeg gjorde ble sent ned catwalken i Paris i september!

Anne-Sofie-Madsen-SS17-06-620x929
På dette antrekket har Lisa designet quilte-mønsteret. 
Foto: Helle Moos

I oktober kom forespørselen fra Fashion Gallery om hun ville vise under New York Fashion Week i februar.
– Det ville jeg selvfølgelig, men jeg var litt nervøs på den tiden. Jeg jobbet fremdeles lange dager i København og hadde ikke noe tid til mitt eget. Men jeg takket ja og satset på at jeg skulle klare å jobbe veldig effektivt etter jul, forklarer hun. Ferden gikk da fra København til Halden og mor Wenche Anker-Rasch.

I sin første kolleksjon quiltet hun mye og det fristet nå til gjentagelse.
– Mor har en ”long arm quiltemaskin” og har hjulpet meg med quilt for å spare tid. Jeg designer quiltet og hun utfører. Hun tar også på seg de kjedelige oppgavene som opplegg av kåper og generell håndsøm. Man kan trygt si at denne kolleksjonen ikke hadde vært i nærheten av ferdig uten hennes hjelp.

Og morens hjelp er også stikkordet for hele kolleksjonen.
– Kolleksjonen har jeg kalt ”Mother” og det er vel på en måte en hyllest til mor og mormor. Mor er utdannet anleggsgartner og over gjennomsnittet interessert i planter og blomster. En av mine beste minner fra mormors tid er da vi som små plukket markblomster i hagen hennes, forteller Lisa.
– Jeg har guidet på Rød i mange år og favorittdelen av jobben var før åpning da jeg kunne gå i Rødshaven og klippe roser til bordene der inne. Å kunne gå der hvor mine forfedre gikk for hundre år siden er ganske spesielt og jeg tror at hagen på Rød er mitt favorittsted i hele verden. Om våren og sommeren selvsagt..

Skjermbilde 2017-01-27 kl. 21.44.31

Lisa er i gang med siste innspurt med kolleksjonen og 3. februar setter hun seg på flyet til New York. Det er også tre andre jenter fra klassen på Esmod som skal til New York for å vise sine kolleksjoner. Noen av dem har med nye kolleksjoner og noen skal vise det de viste på skolen i 2015.
– Jeg er stort sett ferdig med kolleksjonen, men uken før visning kommer til å gå med til prøving på modeller, små justeringer og sånne ting. I tillegg må jeg innom alle restaurantene jeg har savnet siden jeg flyttet og møte de vennene jeg fikk.

Under moteshowet får hun hjelp av tre norske jenter hun studerte sammen med i USA.
– Det blir ganske travelt i de minuttene man må skifte modeller for en ny runde på catwalken.

Lisa er glad for at det også er flere haldensere som setter seg på flyet og kommer til New York for å se visningen hennes.
– Mor, søsteren min Ingrid og min beste venninne Elise reiser nedover en uke etter meg og min ”stemor” Liv Anne kommer også for å se showet. Jeg er veldig takknemlig for at de støtter opp og det gjør det også litt mindre skummelt. Min eneste bekymring nå er pakkingen. Men det er en generell bekymring jeg har uansett om jeg skal pakke med en kolleksjon på 34 plagg eller ikke. Jeg har en tendens til å pakke for mye…

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer