Høstferie på Fredriksten

I høstferien kan du ta med deg barna på dukketeater i bakeriet på festningen! Den gamle kommandant, festningsmuséet og Pianostredet Figurteater har gått sammen om å lage et høstferietilbud til barn på festningen. 

Jeg møter formidler ved Østfoldmuséene Andreas Skauen Pedersen og figurteatermann Daniel Sandvik hos Emilie Langbråthen på Den gamle kommandant. Den gamle kommandant utvider åpningstidene i høstferien, og har åpent hele høstferieuka unntatt mandag.

-Feriedager er typisk kafédager, sier Emilie, hvor kanskje besteforeldre tar med seg barnebarn ut og gjør hyggelige ting.

I høstferien blir det mye å finne på på festningen. Der kan du gå på museum, du kan gå på kafé, og du kan gå på dukketeaterforestilling i bakeriet.

Dukketeaterforestillingen Sten og Brød hadde premiere på festningen i sommer. Det er Pianostredet Figurteater som står bak forestillingen, og bak Pianostredet Figurteater står Daniel Sandvik og Håkon Mørland. Mange turister og lokale tok turen til bakeriet for å få med seg figurteater i historiske omgivelser i sommer.

-Det ble en suksess, forteller Daniel, det var over 300 besøkende. Også den gangen samarbeidet vi med Østfoldmuseene. Da skjønte vi at det var et marked for teater på festningen.

Handlingen i Sten og Brød tar plass i bakeriet på festningen.

-Vi har laget en miniversjon av bakeriet i andre etasje, forteller Daniel, så publikum får være med på en vanlig – eller uvanlig – dag i bakeriet. Det er bare én ting som er litt rart i dette bakeriet, og det er at tingene kan prate. Festingsmuren for eksempel, den kan prate litt om hvordan det er å være mur. Og et av brødene kan snakke, han er jo helt nylaget og lurer på hvem han er. Han er ute på en slags identitetsjakt kan man si. Han synes for eksempel at steinene er veldig kule, det må da være veldig kult å være stein? I tillegg blir det litt spenning, for det er en slave som har rømt fra Slaveriet. Kanskje dukker han opp i bakeriet? Han er jo kanskje kjempeskummel, og har sikkert stjålet et brød eller noe.

Festningsmuren kan snakke! Kulissene er laget av Håkon Mørland og Daniel Sandvik.
En sten har jo sikkert levd en stund, og kan fortelle en hel del om en hel del? I høstferien kan du høre hva denne steinen tenker om ting.

Stykket er skrevet av Tord Akerbæk.

-Dette stykket er for barn i alle aldre, forteller Daniel.

Billettpakke

Muséet på festningen holder også åpent hele høstferieuka. Her kan du se utstillingen om Karl XII, samt sjekke ut den nyåpnede Kongelige barnekroken, hvor du kan lære mer om Karl XIIs barndom. Museumsrebus blir det også.

-Vi lager en høstferiepakke, forteller Andreas. Inkludert i den får du museumsbillett og billett til dukketeateret i bakeriet.

Byen brenner! Bildet er tatt i andre etasje på museets utstilling om Karl den XII. Foto: Nina Roarsdatter Røsnæs.

I tillegg til museum, teater og kafé kan barn og voksne få lage sin egen hanskedukke i dukkeverkstedet hos Den gamle kommandant!

-Det blir noen pauser i mellom forestillingene, forteller Daniel, så da tenkte vi at vi kunne ha dukkeverksted i kaféen mellom forestillingene. Vi tar en femtilapp per dukke, for vi må jo handle inn materialer til hanskedukkene. Vi håper at de voksne setter seg ned sammen med barna og lager dukker.

Når man har laget seg en dukke kan man spise i den koselige kaféen. Den gamle kommandanten i indre festning har som kjent reist seg igjen, og er klar for å ta i mot gjester i høstferien. Denne gangen med Emilie Langbråthen og Lene Henriksen ved roret.

-Vi kommer til å lage en egen Sten og Brød-meny, forteller Emilie, sånn at vi får en rød tråd her oppe i høstferien. Dette blir kjempekoselig!

I kaféen får du deilige kaker og god mat. Foto: Den gamle kommandant.

Høstferiepakke

Daniel, Andreas og Emilie synes det er en god idé å samarbeide om tilbudet på festningen i høstferien.

-Ikke alle reiser bort i høstferien, sier Daniel, derfor er det fint å tilby noen aktiviteter her i Halden. Hvis man benytter seg av dette tilbudet kan man tilbringe en hel dag på festningen i høstferien. Man kan gå seg en tur, gå på museet og teaterforestillingen og lage dukker og spise god lunsj. Det blir en hel dag det.

Ta en dag på høstferien sammen med barna da vel! Billettpakka på festningen koster kr 65,- for barn og kr 120,- for voksne. Dette inkluderer altså både museumsbesøk og forestilling. Åpningstider, ordinærpriser og tidspunkter for dukketeater/museum/kafé er som følger:

Muséet holder høstferieåpent alle ukedager mellom 11 og 16 . Ordinærpris for inngangsbillett er kr 35,- for barn og kr 80,- for voksne.

Den gamle kommandant holder åpent hver dag mellom 11 og 16. (NB: Mandag er kaféen stengt!)

Forestillingen Sten og Brød spilles hver dag klokken 13 og 15 i perioden 28. september til 6. oktober. (NB; Ingen forestillinger fredag 4. oktober, ellers spilles forestillingen hver dag.) Ordinærpris for billettene er kr 50,- per hode.

Dukketeaterverkstedet i kaféen er åpent fra 11-13 og fra 14-15. Pris: kr 50,- per hanskedukke.

 

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer