Holder kurs i sangteknikk og stemmeteknikk

Lørdag 25. mai inviterer sangpedagog Linda Grønhaug til kurs i sangteknikk og stemmeteknikk i studioet sitt i Halden.

Linda Grønhaug har lang fartstid som sangpedagog. Hun tar i mot elever i studioet sitt hjemme, og hun reiser rundt i Norge og holder kurs for kor og andre foreninger. Sommeren 2018 ga hun ut boka Growl Master. Nå skal hun holde et heldags sangkurs her i Halden.

-Dette er et kurs for alle som vil lære seg å bruke stemmen riktig, forteller Linda. De fleste av mine elever er folk som vil lære seg å synge riktig, men jeg har også undervist folk som kun skal bruke stemmen til tale. Dette kurset passer både for folk som vil forbedre sangstemmen og talestemmen sin, altså folk som synger – alene eller i kor – folk som driver med teater, eller folk som ofte holder foredrag eller forelesninger. Eller for dem som bare ønsker seg en bedre stemme med mer klang og styrke.

Mange av oss bruker stemmen vår feil, noe som gjør at vi blir hese og slitne i stemmen. En av de vanligste feilene, forteller Linda, er at vi bruker feil muskler og tar for hardt i når vi skal synge.

-Mange som vil synge høyt og flott tenker at de må ta i, sier Linda. De tenker: jeg må bruke mer muskler, da får jeg mer kraft. Men de typene muskler vi bruker når vi skal synge er av en annen sort enn mange andre muskler i kroppen. Andre muskler i kroppen fungerer sånn at hvis du trener dem hardt så blir de sterkere, men disse musklene fungerer ikke sånn. Se for deg at du står foran en låst dør. Du må gjennom døra, men du kan velge hvordan du skal komme deg inn på den andre siden. Enten med en nøkkel, eller en øks. Nøkkelen koster ingen krefter, det er bare å vri om å gå inn. Eller du kan hakke deg gjennom døra med øksa. Øksa er jo ikke det logiske valget her. Det er det samme jeg prøver å lære bort til mine elever. Hvis du bruker kraft når du synger så går du så langt vekk fra teknikk som du kan. Jeg gir dem nøkkelen sånn at de kan gå rolig gjennom døra.

En annen vanlig feil er å legge klangen for langt bak i munnen. Der er det mye bløtt vev og lite klang. Da må man ta i mer for å få god og klangfull lyd, og allerede her har man gått i fella. Man skal som sagt ikke bruke kraft. En tredje feil er at man ikke åpner munnen nok når man snakker eller synger. Linda hører med én gang om du bruker stemmen feil.

-Jeg hører for eksempel med en gang hvor i munnhulen du legger klangen, forteller Linda, eller om du bruker feil muskler. På kurset skal du lære deg å forstå hva du selv gjør, og hva som hemmer deg. Jeg vil at folk skal bli kjent med sine egne uvaner, og fortelle dem konsekvensene av uvanene. Så skal jeg hjelpe dem å rydde opp i det.

Linda viser hvor klangen skal ligge når man synger. Hodeskallen «Thorvald» er modell.

Boka Growl Master har solgt godt. Boka tar for seg Lindas teknikker, og forklarer hvordan feil teknikk ødelegger for en sanger.

-Man må ikke ha lest boka for å dra nytte av kurset, forteller Linda. Men for den som ønsker å kjøpe den er den å få kjøpt hos bokhandler Køhn. Du kan også låne den på biblioteket, de har et eksemplar!

Kunne du tenke deg å lære deg riktig sangteknikk? Kurset til Linda holdes altså i Tistedal lørdag 25. mai mellom 10.30 og 15.30. Meld deg på per mail til linda.groenhaug@gmail.com eller send pm til Linda Grønhaug på Facebook.

Vil du lese mer om Lindas bakgrunn, boka Growl Master og teknikkene hun bruker? Sjekk ut denne artikkelen da vel:

Growl Master: Sangteknikk for alle

Du kan også sjekke ut Lindas hjemmeside Kulturstasjon.no for referanser og mer informasjon.

 

Kommentarer

kommentarer