Holder kurs i fermentering

Kunne du tenke deg å lære mer om fermentering? Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky skal holde kurs i fermentering i februar.

Fermentering, eller gjæring, er en prosess som kan brukes til å konservere mat. Denne eldgamle konserveringsmetoden har de siste årene blitt stadig mer populær.

-Ikke bare smaker maten nydelig, den blir også ekstremt sunn, forteller Gunn Helene Arsky. Forskning viser at fermentert mat er lettere fordøyelig, og at det styrker immunforsvaret vårt.

Gunn Helene hevder at fermentert mat til og med kan påvirke hvordan vi tenker.

-Det morsomste er at det er superenkelt å få til, sier hun.

Gunn Helene har holdt fermenteringskurs siden 2016. Hun har guidet kursdeltagere gjennom tilberedelse av julerødkål, kimchi, salsa, kvass, sauerkraut, ketsjup, kombucha og vannnkefir. Kursdeltakerne har fått smake på alt fra spontangjæret bokhvetebrød, yoghurtost, fermenterte dessertbær og agurkkimchi, til fermentert gulrot og surdeigsvafler.

Kambucha som fermenterer. -Du ser bakteriekulturen, scobyen, på toppen og nedi drikken, sier Gunn Helene. Foto: Gunn Helene Arsky.
Gunn Helene snakker om helseeffektene ved de ulike ingrediensene hun bruker på fermenteringskurset. Foto: Gunn Helene Arsky.

Når Gunn Helene holder fermenteringskurs underviser hun i både teori og praksis. Ved tilberedelsen av de enkelte rettene vil det også foreleses rundt den aktuelle fermenteringsmetoden, samt helseeffektene av de ulike ingrediensene.

-Så lærer du å fermentere grønnsaker med ulike metoder, forteller Gunn, og her må du regne med å brette opp ermene og kna grønnsakene godt! Det skal lages fire fermenterte retter, medregnet den fermenterte tedrikken kombucha.

Tilberedelsen av den koreanske nasjonalretten kimchi skal også læres bort.

-Du får smake på flere typer fermentert mat og drikke, forteller Gunn Helene, og så får du ta med deg hjem flere ulike produkter som du selv har laget, og som skal stå og fermentere seg ferdig hjemme på kjøkkenbenken din.

Diverse fermenterte produkter. Foto: Gunn Helene Arsky.

Gunn Helene er ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo, samt ivrig hobbykokk og fermenteringsfan. Gunn Helene har gitt ut en rekke kokebøker og ernæringsbøker. Hun er også yogainstruktør, og arrangerer drop in-yinyoga to dager i uka. Alt gjør hun hjemme i eget hus. Gunn Helene har nemlig en yogasal i huset sitt i Haslundveien. Fermenteringskurset holdes også hjemme hos Gunn Helene.

-Det blir ikke bare matlaging på kurset, forteller Gunn Helene, men også masse nyttig og helserelevant informasjon. Og du trenger ingen forkunnskaper!

Fermenteringskurset holdes i Haslundsveien 10 den 25. februar. Prisen er 900,- per person.

Les mer om Gunn Helene Arsky og kursene på hennes nettsider.

Kommentarer

kommentarer