Hjernetrim på kultursalen

Torsdag kveld fikk et knippe haldensere trent hjernen en smule når nevrolog og hjerneforsker Kaja Nordengen gjestet Brygga kultursal med sitt foredrag «Hjernetrening».

Visste du at du kan trene hjernen din mer robust med noen utrolig enkle grep? Puss tenner med feil hånd. Gå en annen vei til jobben. Ikke bruk gps neste gang du skal kjøre eller gå til et sted du ikke vet veien til. Dropp huskelistene. Lær deg sjakk. Disse er Kaja Nordengens topp fem-liste over forslag til hvordan du enkelt kan trene hjernen i en hektisk hverdag.

Kaja Nordengen er forfatteren bak suksessbøkene Hjernen er stjernen, og Hjernetrening – slik holder du hjernen i form. Nå reiser hun det ganske land rundt med sitt foredrag Hjernetrening, der hun forteller om hvordan hjernen fungerer og hvordan vi kan trene den opp så den ikke forfaller. Trener du hjernen kan du til og med beskytte deg mot demens!

Kaja har også noen mer tidkrevende hjernetreningstips, for dem som har tid og ork:

-Hvis jeg skal være kravstor vil jeg si; lær et nytt språk, eller et nytt instrument, sier Kaja. Lær deg sjakk, men gå videre etter at du har lært deg grunnprinsippene og lær deg ulike åpninger.

Kaja Nordengen snakker om hjernetrening, akkompagnert av Tegne-Hannes morsomme tegninger.

Det er imidlertid ikke bare mentale øvelser som sørger for en frisk hjerne. Man bør trene, drikke nok vann, spise sunt. Omega 3! Og selvfølgelig: Man skal sove nok.

-Blir man frarøvet søvn over tid vil man gå inn i en psykose, forteller Kaja.

Etter at selve foredragsbiten av kvelden er over er det en pause, med boksignering i foajeen. Kaja tar seg tid til å svare på flere spørsmål fra publikum underveis i pausen.

Etter pausen er det tid for Kahoot; en slags online kviss for dere som ikke kjenner til fenomenet. Publikum deltar på Kahooten via sine mobiltelefoner, og vi blir testet på ting vi har hørt tidligere på kvelden i tillegg til noen mer generelle hjernespørsmål. Fungerer hjernen etter at man har fått hodet kappet av i en giljotine? Ja, faktisk. Kanskje i opp til fem sekunder. Det er ganske lenge.

Siden åpner Kaja opp for spørsmål fra salen, og den ene hånda etter den andre fyker i været. Publikum lurer på mye! Til slutt må Kajas medhjelper avbryte spørre-sekvensen, men kultursalens gjester fikk nok svar på de fleste spørsmålene sine allikevel – da Kaja generøst nok stilte seg opp i foajeen for å svare på enda flere spørsmål fra publikum.

Etter min mening er foredraget til Kaja litt for seminarpreget for store scener som kultursalen. Ikke at det blir kjedelig, foredraget er stappfullt med spennende fakta og informasjon om hjernen jeg aldri har hørt før. For dem i salen som har litt medisinsk bakgrunn eller kunnskap blir dette foredraget muligens en smule grunt, men det er nok heller ikke dette publikummet Kaja henvender seg til med sine bøker og foredrag. For en person som ikke kan det spøtt om hjernen – som meg – er foredraget svært interessant. Faglig sett. Men underholdningsmessig har foredraget til Kaja kanskje en liten vei å gå? Ikke at jeg forventer pyroeffekter og fun facts i hver sving, et foredrag om hjernen skal definitivt være mer substance enn flash. Men foredraget føles litt langt. Når jeg går på et foredrag i kultursalen så forventer jeg kanskje bittelitt mer driv.

Driv eller ikke: Jeg gikk definitivt hjem en god del klokere enn det jeg var i dag ettermiddag. Nå skal jeg hjem og trene hjernen!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer