Historisk vandring med NåDa

Førstkommende lørdag går startskuddet for kunstutstillingen NåDa på Spinneriet. Nina Røsnæs fikk være med elevene på Tistedal skole på en historisk NåDa-vandring med Svein Norheim i området rundt Spinneriet torsdag ettermiddag.

På søndag skal Svein Norheim by på den samme historiske vandringen, men denne gangen er vandringen åpen for alle.

28 sjetteklassinger fra Tistedal skole har fått delta i det spennende kunstprosjektet NåDa med Halden kunstforening, og prosjektet ender nå opp i en stor utstilling som åpner på Spinneriet lørdag klokken 12. På den historiske vandringen torsdag var hele 120 elever fra skolen ute og trasket og hørte spennende historie fra Svein Norheim.

Første stopp på den historiske vandringen var gangbroen, hvor Svein Norheim fortalte om fossens mange oppgaver.

120 elever trasket og gikk på historisk vandring i Tistedal på torsdag. Foto: Nina Røsnæs.
Første stopp på vandringen var gangbroen. Foto: Nina Røsnæs.

Bildet under viser et brunt og et hvitt hus som i sin tid var arbeiderbrakker. På ett rom og kjøkken bodde man gjerne en familie på seks-syv stykker. Noen ganger måtte familiene dele hus med ukjente og ugifte menn som kom til Tistedal for å jobbe. Elevene fikk også høre at arbeidsoppgavene var tradisjonelt fordelt;  mannfolkene jobbet ved fossen mens kvinnene vasket og laget mat.

Gruppen fikk høre mye bygningshistorie på vandringen. Tresliperiet på bildet under ble oppført i 1888. I dag er det vannrenseri for Saugbrugs:

Svein Norheim fortalte også om historien rundt det flotte Rema 1000-bygget i Tistedal. Bygningen var i sin tid tresliperiets tørkeri:

Norheim snakket også om betydningen fossen og elva har hatt for lokal industri. Haldenvassdraget har spilt en viktig rolle i mange menneskers liv gjennom tidene, og var bærebjelken for industrien i området. Det var så mange som 25 saghus langs elva. Tømmeret ble markert sånn at arbeiderne visste hvilken sag tømmeret skulle fløtes til.

Elevene fikk også høre litt om Solvangbygget, som ble satt opp i 1925. Dette var forbrukerforretningen i Tistedalen, og folk handlet alt fra meieriprodukter til kjøtt og klær i butikken.

Det er mye spennende historie i bygningsmassen rundt fossen. Foto: Nina Røsnæs.

Synes du vandringen ser spennende ut? Ta deg en tur på søndag da vel! Svein Norheim går i front, spekket med spennende historie som skal fortelles underveis. Han går fra Spinneriet klokken 16 på søndag, og omvisningen tar om lag halvannen time.

Og når du først skal til Spinneriet må du jo ta en kikk på Tistedalelevenes NåDa-utstilling, men den stenger klokken 16 så da må du komme litt før. Utstillingen rigges opp i Scenerommet på Spinneriet, og er åpen lørdag og søndag mellom 12 og 16.

Kommentarer

kommentarer