Historisk marked på Uddaspillet

Uddaspillet er i full gang i Vadet i disse dager, men visste du at det er et flott historisk marked der også? Det er åpent for alle, også dem som ikke skal inn og se spillet. Her kan du blant annet se håndarbeidsteknikker, og prøvesmake mat fra Alv Uddas tid.

Det er et av Frithjof E. Byes barnebarn, Eva Narten Høberg, som er primus motor for markedet i Vadet under Uddaspillet. Eva har også holdt flere foredrag om mat og matkultur på Alv Uddas tid.

Hvorfor er dette med matkultur så spennende for deg?

– Mat er det viktigste i livet, svarer Eva, og Frithjof E. Bye  beskriver hvordan det er å ikke ha mat på bordet i en tid med uår, krig og handelsblokader – ikke så helt ulikt vår tid. Det er viktig å huske på at det er ikke en selvfølge å ha mat, og Bye beskriver svært detaljert om forskjellene for ulike samfunnsgrupper. Der er det mye å lære.

For arbeiderne på Alv Uddas tid, var det ingen selvfølge med mat på bordet. Foto: May Ruby Soli.

Alv Udda hadde en egen øy, og på Lilleøya kunne han dyrke korn, samt holde ku, sau og høns. Andre var ikke så heldige.

– Dette er avgjørende for å overleve, sier Eva. I tillegg høster Alv av utmarka, gjennom fiske og jakt. De fattige saugarbeiderne har også utmarka, og kan jakte og fiske, – hvis de har kunnskap og ferdigheter. Ellers er det korn og sild de får som lønn for strevet på sagene.

Eva Narten Høberg er etterkommer etter Frithjof E. Bye. I tillegg til å være med å lage et spill basert på farfarens trilogi, brenner hun for å formidle om mat og matkultur på Alv Uddas tid. Foto: May Ruby Soli.

Det er Grete Marie Jørstad og Nina Bruun Hansen som leder og koordinerer markedet i Vadet, og de har invitert inn mange spennende samarbeidspartnere. Markedsguppa drar endatil inn noen av karakterene i bøkene for å belyse tematikken ytterligere. Peter i Vastua representerer saugarbeiderstanden, og Mette Meng representerer den rike handelstanden.

Grete Jørstad og Nina Bruun Hansen er ledere for markedet i Vadet. Siden Mette Meng og hennes familie eide mye i Fredrikshald, bestemte Grete og Nina seg for å kle seg ut som søstrene Dorthe og Mette Meng – eierne av markedet – slik bemidlede damer kunne sett ut på 1600-tallet.

Men det å være bemidlet på 1600-tallet, betød ikke nødvendigvis mat på bordet.

– Det hjelper ikke å ha penger dersom vareimporten hindres av sjørøvere, sier Eva, slik som det beskrives i romanen, og som vi også vet er dagsaktuelt med tanke på krigen som rammer kornproduksjon og eksport i Russland og Ukraina. Våre formødre og forfedres nøysomhet danner rammen omkring romanen om Alv Udda, og dette har vi mye å lære av, i en verden som skriker etter et mer bærekraftig forbruksmønster.

I Byes trilogi om Alv Udda blir man kjent med hverdagen til både rik og fattig i 1600-tallets Fredrikshald.

– Bye skriver så historisk korrekt om dette, forteller Eva, ut fra 1600-talkets matkultur. Romanen er derfor en gavepakke til den som er interessert i dette. Jeg bruker romanen i undervisning og formidling både i min stilling i NIBIO, og i utdanningen Bærekraftige matopplevelser ved Nordland fagskole. Relevant og interessant på svært mange måter.

Folk med penger kunne meske seg med både mat og vin. Dette bilder er fra Uddaspillet 2022. Til venstre: Marcus Hannestad som den vindrikkende handelsmannen Oluf, og til høyre, Morten Milde som Alv Udda. Foto: Veronica van Groningen.
Et bilde fra årets marked på Uddaspillet. Foto: May Ruby Soli.

Markedet åpnes to timer før forestilling, altså klokken 17, og er åpent helt frem til spillet begynner. Hit er alle velkomne, og det er gratis å komme inn.

Disse finner du på årets marked:

*Veden Gård v Britt Hammerstad-selger trehester, leker og mye annet

*IngridsSnurrepiperierogPakkeri v Ingrid Davidsen- selger artige snurrepiperier og rariteter

*Tommy Hansen– selger Mette Mengs urtekonfekt, Mettes favoritt-is og god mat

*Joachim Grandahl– i «Den Gyldne Hjort» kan du få servert leskende drikke for liten og stor

*Jens Erik Wielsgaard Langstrand og Yngvar Holt– smedene forteller historier og demonstrerer gammelt håndverk. Produksjon av jern laget av myrmalm

*Skarsvoll gård v/Lilleøyas drivere – viser fram og selger Alv Uddas saueskinn, «Gullfaks», fra ulike saueraser

*Torpedal og Asak bygdekvinnelag og Aremark bygdekvinnelag- serverer smaksprøver basert på råvarer som var tilgjengelige på Alv Uddas tid, og forteller om virksomheten

*Foreningen for fremme av Frithjof E Byes forfatterskap (FFFBF) – selger trilogien om Alv Udda og postkort av Byes malerier og tegninger

*North-South Partnership AID – selger håndvevde vesker fra kvinner i Kenya, til inntekt for elever ved Frithjof E. Byes Academy i Nairobi.

*Vastuas Markedsbod- selger luksuriøse Vastuas Fesk i brø’ med urtedressing

*Halden Husflidslag- viser husflidsteknikker og produksjonsmetoder fra Alv Uddas tid

*May Ruby Soli- selger vakre bilder og postkort fra Vadet og Femsjøen

*Fredrikshald Borgervæpning og Borgerfruene– viser gamle håndarbeidsteknikker og eldre tiders håndverk

*Ingelin Charlotte Krogh– «Det lille hekseri”, helsebringende te og urtemedisin

*Tistedal Delikatesse- leverer lokalproduserte og prisbelønnede kvalitetsprodukter. Leverer fiskekakene til Vastuas fesk i brø’

*Motz og Kringla – leverer brød av fineste mel til Vastuas fesk i brø’

*Huldra Rekvisitter & Hjemmesnekret- Steinar Solli og Malin Holmefjord Heen, venner og håndverkere der Steinar lager unike og spennende lamper og Malin rekvisitter/kuriositeter innen folketro og magi.

*Fredrikshald Sømandsforening– forteller om sjøfart og viser frem gamle effekter

*Berg, Rokke og Asak Historielag- selger årbøker og forteller om lagets virksomhet

Eva er veldig fornøyd med markedet.

– Jeg er kjempeglad for  den store  jobben som er lagt ned i årets marked, som koordineres og ledes av Nina og Grete. Det er en rekke flotte deltakere i markedet som alle bidrar til å skape en helhetlig ramme omkring Uddaspillet. De har tidsriktige antrekk, og tidsriktige varer, og viser fram håndverks- og håndarbeidsteknikker. Det er smaker av 1600-tallet på menyen og mye spennende å lære. Hjertelig velkommen til Uddas historiske marked!

Her kan du se noen bilder fra markedet:

Alle foto fra markedet er tatt av May Ruby Soli.

Markedet åpnes klokken 17 på hverdager, og klokken 15 lørdag og søndag.


 

Her kan du lese om årets Uddaspill:

For en finale!

 

Uddaspillet spilles i dag torsdag, men også fredag, lørdag og søndag.

Billetter finner du her!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer