Historier om en sprø bestefar

Søndag var det forfattermøte for barn med Halden litteraturforening på biblioteket. Denne gangen var det forfatter Hilde Hagerup og illustratør Ingrid dos Santos som var på besøk. KanDusis yngste kulturreportere, Emma og Lily (10) dro for å dekke saken.

Forfattermøtet på søndag handlet om bøkene Bestefar og jeg seiler vår egen sjø, og Bestefar og jeg sparer til hund, som Hilde Hagerup har skrevet og Ingrid dos Santos har illustrert. Hilde Hagerup leste noen kapitler fra bøkene, men hun fortalte også om hvordan hennes pappa er. Faren til Hilde har inspirert henne til å skrive bestefar-karakteren. Faren til Hilde er nemlig en tullete bestefar. Hilde fortalte:

-Når jeg er streng og sier til sønnene mine at de må gå og legge seg, så sier faren min: Nei, skal vi se om vi kan klare å døgne eller? Og når jeg sier at de bare får sju biter lørdagsgodteri så sier han: Nei, vi ser heller hvor mange godtebiter vi får plass til i munnen i stedet?

Faren til Hilde, Klaus Hagerup, er også en kjent forfatter. Bøkene om Bestefar og Pelle er veldig morsomme. Bestefaren til Pelle pleide å bo i et hus på landet, men så bestemte mammaen til Pelle og tante Berit at bestefar måtte flytte til en leilighet i byen. Det likte ikke bestefar. Bestefar og Pelle inngår en pakt, men vi kan ikke røpe om hva. Det må du finne ut selv.

Hilde Hagerup leser høyt fra Bestefar og Pelle-bøkene.

Da Hilde var ferdig å lese, skulle Ingrid dos Santos tegne. Ingrid tegnet sånn som barna sa det skulle være. Hunder var temaet, og hundene fikk rare former og rare kroppsdeler. Vi barna fikk bestemme, og vi fikk også bestemme navnet på hundene. En gutt bestemte at den ene hunden skulle hete Michael og at den andre hunden skulle hete Jackson. Den siste hunden fikk navnet Elvis Kvakk. En gutt ville at alt skulle være trekanta, så hver gang han fikk bestemme skulle alt være trekanta.

Illustratør Ingrid dos Santos tegner på tegnebrettet. Barna bestemmer hvordan hundene hennes skal se ut.
Ingrid tegnet rare hunder.

Publikum hadde det morsomt og det viste seg at humoren ikke bare var for barn, men for voksne også. Publikum var veldig engasjerte da Hilde leste, og lo når noe var morsomt. Det var en fin time på Halden bibliotek, vi syntes det var kjempegøy. Det var også gøy å få intervjue Hilde og Ingrid! Først snakket vi med Hilde:

Hvordan er det å være forfatter?

-Det er kjempegøy å få betalt for det som også er hobbyen min, fortalte Hilde. Jeg synes det er så gøy å være forfatter, at hvis det ikke hadde vært lov å være forfatter i Norge så tror jeg at jeg hadde vært det allikevel.

Hvor finner du inspirasjon til bøkene dine?

-Det er litt vanskelig å svare på. Inspirasjonen min til bøker og historier får jeg fra alle mulige rare steder. De bare dukker opp. Kanskje får jeg inspirasjon fra noen jeg møter, sånn som her i dag når barna finner på de hundene som heter Michael og Jackson, og Elvis Kvakk. Det var ganske morsomt synes jeg.

Etterpå snakket vi med Ingrid dos Santos:

Hvordan er det å være illustratør?

-Det er veldig gøy. Jeg tegnet masse som barn, og det å kunne jobbe og få betalt for å tegne er ganske artig.

Hvordan finner du ut hvordan karakterene dine skal se ut?

-Når jeg skal lage tegningene til en bok pleier jeg å lese bokmanuset først, sånn at jeg får noen bilder i hodet. Ofte ligner folka i bøkene på noen jeg kjenner. Han bestefaren i disse bøkene ligner for eksempel på min bestefar.

Hilde Hagerup og Ingrid dos Santos på hver sin side av kulturreporterne Emma og Lily.

 

Kommentarer

kommentarer