Hester til Sør i landet og nord i sjøen

Hvem var Alv Uddas hest Gullfaks, og hvem kan hjelpe Uddaspillet med å finne han?

Foreningen Uddaspillet skal i samarbeid med Halden historiske Samlinger arrangere en rekke temasamlinger fram mot sommeren 2021. Temasamlingene har utspring fra romanens innhold, relatert til 1600-tallets tidsalder.

Første tema ut er hester!

Kjærlighet til hester

Frithjof E. Byes roman Sør i landet – nord i sjøen, har et sterkt fokus på hester. Alv Uddas kjære og trofaste følgesvenn gjennom livet, hingsten Gullfaks, er beskrevet på en måte som vitner om stor respekt og omtanke for hester. Gullfaks spiller en stor rolle i romanen, og derfor er det en selvfølge at han også skal være sterkt tilstede i Vadet under Uddaspillet 9.-13. juni 2021. Det skal også Mette Mengs edlere ridehoppe og Aremarkbondens hest, som utfordrer Gullfaks under kappløpet på Femsjøisen.

Bye beskriver også andre hester i romanen, og det er lett å forstå at han hadde medlidenhet med sultefôrede og hovsprukne hester som slet tungt i skogen og ved sagene. Det er flere scener i bøkene som beskriver hestenes tarvelige forhold, og Alv Uddas omsorgsfulle håndtering av vanskjøttede hester i ulike situasjoner.

Alv Udda skal spilles av Dennis Storhøi, som etter hvert er blitt en erfaren hestekar. Dennis ønsker seg en trygg og kvikk hest med mulighet for fartsfylte scener.

Dennis Storhøi under filminnspilling på Røros. Her på dølahesten Saga fra Finnegården. Foto: Ina Trøen.

Hvordan så Gullfaks ut – hesten «nord i sjøen»?

Alv Uddas Gullfaks beskrives i romanen som en maskulin og sterk hingst. Det gis mange beskrivelser av hesten, og med litt kunnskap om hester og farger er det ingen tvil om at Gullfaks var en rød hest med hvitt bless. Eva Narten Høberg gir i seminaret en innledende presentasjon av hester i Frithjof E. Byes romantrilogi. Eva er utdannet ved Institutt for husdyrfag, NMBU, og har erfaring fra forskning og utvikling bl.a. innen kulturbaserte opplevelser, og er også initiativtaker til Uddaspillet.

Eva på egen dølahest, Berfjordmolli. Foto: privat.

Hvordan så 1600-tallets hester ut sør i landet?

Når man skal velge hester til et spill, så er det mange forhold som må vektlegges. Uddaspillet ønsker å finne hester som gir et tidsriktig bilde av hestene i regionen på 1600-tallet. Til dette skal vi få hjelp av Bjørn Høie, tidligere museumsbestyrer ved Folkenborg, med lang erfaring fra eget hesteoppdrett og ikke minst som kusk. Høie har bygd opp en betydelig referansesamling av hestekjøretøy, spesielt til personbefordring, ved Folkenborg. Han har også publisert litteratur om temaet, og vil bidra med relevant kompetanse for valg av både hestetyper, utstyr og kjøretøy. Bjørn Høie tar oss gjennom temaet om hest i Østfold på 1600-tallet, og vi skal få høre at regionen var tidlig ute med å krysse inn større og edlere hester i de nordiske landrasene.

Bjørn Høie! Foto: selfie!

Trygge og egnede hester

Valg av tidsriktige hestetyper og utstyr er et viktig, men enda viktigere er det at hestene er godt rustet og har egenskaper som kreves for å være en god medspiller i et historisk spill. Vi tror at det skal være fullt mulig å finne hester som tilfredsstiller alle hensyn, og har allerede fått henvendelser og tips fra ulikt hold.

Anniken Ottersen Lindbak skal delta som skuespiller i Uddaspillet. Hun er utdannet musikalartist og har erfaringer med hest og scene. Anniken er rytter i Birkebeinerspelet, der hun rir på islandshester i rollen som bagler. Hun har også erfaring fra High Chaparral i Sverige, der hun opptrer i helt andre roller, med helt andre antrekk og på helt andre hester. Anniken Ottersen Lindbak forteller om egne erfaringer med hest og scene, og hvilke muligheter og utfordringer som skuespillerhester fører med seg.

Anniken Ottersen Lindbak på High Chaparral i Sverige «Wild West Stunt Show» Foto: privat.
Bilde av Anniken Ottersen Lindbak (Bagler). Fra «Birkebeinerspelet» med Mesna islandshest. Foto: Ian Brodie Photo.

Hvilke hester skal være med i Uddaspillet?

Kristin Søhoel er dramatiker og manusforfatter for Uddaspillet 2021.  Hun er også tidligere formidler ved Østfoldmuseene, Halden historiske Samlinger. Kristin har skrevet en rekke hester inn i manuset. I tillegg til Alv Uddas Gullfaks, trengs også andre hester – bl.a. Mette Mengs ridehoppe, Aremarkbondens «lyse hingst» og hogstkarenes skogshester. Hestene skal både kunne ris og kjøres.

Uddaspillet håper på stor entusiasme fra hestemiljøene i regionen.

Kristin Søhoel er manusforfatter og med i det kunstneriske teamet til Uddaspillet

Seminar søndag 8. november fra klokken 14.00-17.00

Sted: Fredrikshalds teater

Program:

– Åpning v/Kristin Søhoel, Uddaspillets manusforfatter
– Hva forteller Frithjof E. Bye om Gullfaks og andre hester i trilogien? v/Eva Narten Høberg, Uddaspillet/NIBIO
– Hest i Østfold på 1600-tallet v/ Bjørn Høie, hesteoppdretter og tidl. museumsbestyrer ved Folkenborg Museum
– Hest i Uddaspillet 2021 v/Anniken Ottersen Lindbak, musikalartist og rytter med erfaring fra hest og scene
– Hvem vil være med? Hvem har hester som egner seg? Hvordan jobbe videre? Innspill fra hestefolk/publikum

Målet med seminaret:

Seminaret vil gi et innblikk i hvilke hester som har fått en spesiell plass i Frithjof E. Byes trilogi om skogskjempen Alv Udda. Hvem var Gullfaks? Hvem var Mette Mengs ridehoppe? Og hvem var saugarbeidernes trofaste slitere? Ikke minst håper Uddaspillet at de frammøtte skal bidra i det videre arbeidet, med å finne egnede hester og hestefolk som skal bidra til å fylle rollene og gi den rette stemningen i Vadet i Tistedal, 9.-13. juni 2021.

Alle med interesse for hest og Uddaspillet er hjertelig velkommen! Spesielt håper vi på et stort engasjement fra hestemiljøene!

Her kan du melde deg på arrangementet! (Det holder at du trykker «skal» på facebookarrangementet)

 

Kommentarer

kommentarer