Her kommer Pippi Langsgtrømpe!

Da jeg var liten, elsket jeg å høre historiene om den litt gærne, veldig modige og utrolig kule Pippi Langstrømpe. Den unge jenta med den fantastiske livsfilosofien «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

Hun var et idol for meg når jeg vokste opp, uredd som hun er, men snill som dagen er lang.

Pippi er faktisk så snill at hun gir bort noen av pengene sine til tyvene som bryter seg inn hjemme hos henne!

Når jeg stiger inn i Sparebanksalen Black Box denne regntunge lørdagen er det derfor med en sekk full av forventninger. Og spoiler alert; her blir man ikke skuffa! Hverken de mange barna som satt på tepper helt forrest, foreldrene på min alder, som jo husker Pippi fra både bøker og filmer på TV da vi var barn, og besteforeldrene, ble skuffet over Teatermakeriets versjon av Pippi Langstrømpe!

Stykket er satt sammen av flere «episoder» i og rundt Pippis fantastiske hus, Villa Villekulla. Og når teppet går opp, så er det nettopp Villa Villekulla vi får bli kjent med aller først.

Her er det en hest på kjøkkenet, Pippi har laget soverom i hagen, og Herr Nilsson er med på nesten all moroa, bortsett fra når han ligger i dukkesengen sin og sover.

Til og med taket blir scene for noen spenstige handlinger, men det skal jeg komme tilbake til litt senere.

Den første vi får møte, er jo selvfølgelig Pippi selv. Spilt av vidunderlige Marie Thomasrud. Hun spilte jo også Karlson, i Karlson på taket. Og Karlson og Pippi ligner nok litt på hverandre. Litt tullete og tøysete, litt vel mange skrøner og fantastiske historier som ikke er helt sanne, en forkjærlighet for karameller og ting med sukker i, og en manglende evne til å oppføre seg pent i møte med strenge Prusselusker og skolefrøkener. Marie spiller med et glimt i øyet, og trollbinder ungene på første rad fra første replikk. Dessuten er hun god til å plystre, og hun snorker som en liten gris. Regissør Martin Kingsrød Larsen har gjort et godt valg i rollebesetningen her, og han og Marie virker å jobbe svært godt sammen.

Men Pippi er jo ikke alene i dette vidunderlige universet.

Hun blir veldig fort kjent med naboene sine, Tommy og Annika, som spilles av Edvin Bilal og Linéa Teigen Nygård. Begge de to unge skuespillerene kan replikkene sine godt, og selv om Tommy og Annika er litt mer forsiktige enn Pippi, så får de snart bli med på mye sprell og tullball allikevel! Edvin og Linéa kler hverandre som søsken, og hjelper oss med å dra historien fremover og bli enda bedre kjent med Pippi og alle hennes krumspring.

Dessverre så er det ikke alle som mener at et barn burde få lov til å bo helt alene i et stort hus, og det tar ikke så langt tid før Frøken Prysselius begynner å blande seg inn. Hun jobber nemlig i barnevernet, og vil helst at Pippi skal bo på barnehjem! Men, som Pippi sier, det gjør hun jo allerede! Her er et hjem, og jeg er et barn, så hvis jeg bor her, så må jo dette være et barnehjem da!

Silje Sørby Hansen spiller Frk. Prysselius. Foto: KM foto.

Frøken Prysseliys spilles av Silje Sørby Hansen som har et godt komisk talent! Silje evner både den strenge og litt skumle siden av sin karakter, og balanserer det elegant med en Frøken som blir mer og mer hysterisk og morsom for oss som ser på, jo lengre ut i spillet vi kommer. Det hele topper seg når hun får trynet fullt av den deilige sitronkaken i Pippis aller første kaffeselskap!

På markedet blir vi kjent med alle de andre som også bor her i dette universet.

Det er de litt pussige og hysterisk morsomme politikonstablene Kling og Klang, spilt av Elisabeth Ødegaard og Hanne Bærkas-Buer. Vi treffer de litt skumle, men fryktelig dumme skurkene Dunderkarlsson og Blom, som prøver å stjele pengene til Pippi, men er livredde for apekatter! Mesterlig spilt av søsknene Josefine Regine Borge Stafsengen og Jonas Borge Stafsengen. Vi møter Fru Granberg spilt av June Holt, og alle skolebarna og markedsfolkene. Her er det mange unge teatertalenter det blir spennende å følge fremover, og de synger helt nydelig! Mille Sæther Fuglevik, Solfrid Holt, Amandus Thomasrud, Claudia Berger Barneveld, Julie Brække, Vilde Brække og Aliyah Gjøstøl imponerer stort i sine ensembleroller og hjelper til med å fylle opp scenen med både litt sang, dans og morsomheter.

Aller morsomst er det nok når Pippi skal begynne på skolen. Ikke nødvendigvis for å lære seg plutifikasjonstabellen, men mest fordi hun så gjerne vil ha juleferie! Barna er med på å gjøre denne scenen riktig så festlig, der de klatrer opp på skolebenkene og bryter ut i sang sammen med Pippi selv, til Frøken sin store forskrekkelse.

I løpet av stykket skal vi både innom markedet, hvor Pippi ender opp i brytekamp med verdens sterkeste mann, spilt av regissør Martin Kingsrød Larsen. Og det er selvfølgelig Pippi som vinner kampen! Vi skal en tur opp på taket av Villa Villekulla, når Kling og Klang prøver å arrestere Pippi for å ta henne med seg til barnevernet. En helt nydelig seanse med de to dummeste politikonstablene som finnes! Jeg lo så jeg nesten ramlet av stolen min. All honnør til Elisabeth og Hanne som klarer å spille landsby-konstabler på et mesterlig vis! Visste du forresten at man faktisk kan se Nexans-tårnet fra taket på Villa Villekulla?!

To andre som ikke nødvendigvis kan plutifikasjonstabellen heller er jo tyvene Blom og Dunderkarlsson, som ikke er så gode på å stjele ting heller! De prøver til og med å stjele fra oss i publikum! Men Pippi vet råd, og ender opp med å gi de stakkars tyvene hver sin gullmynt, så de skal slippe å gå tomhendte hjem.

Vi er i kaffeselskap hjemme hos Tommy og Annika, som kanskje ikke går helt etter planen, og vi får selvfølgelig møte Pippi sin pappa!

For Pippi bor jo helt alene, men hun er da slettes ikke foreldreløs.

Mammaen til Pippi er en engel som bor i himmelen, og pappaen hennes er sjørøverkaptein! Men han forsvant i en stor storm for en tid tilbake, og Pippi lengter så fælt etter at han skal komme å hente henne og ta henne med ut på de 7 hav igjen.

I en vakker drømmesekvens får vi se Pippi sammen med foreldrene sine, og når hun våkner lengter hun sånn etter dem at det gjør vondt langt inn i sjela.

Heldigvis er Kaptein Efraim en god sjømann, og han dukker opp igjen til slutt, meget vel spilt av Jonas Borge Stafsengen.

Jonas spiller kaptein Efraim!

Han har jo også med seg mannskapet sitt, og her kommer ensemblet med de utrolig dyktige barna og et par voksne inn igjen. Det er en fryd å se unge skuespiller-spirer som koser seg så mye på scenen som disse gjør. Her er det ekte spilleglede fra ende til annen, og det er tydelig at barna elsker det!

Hvis du ikke vet helt hva du skal gjøre denne søndagskvelden, så er min anbefaling helt klar: Ta deg et par timer i Pippis vidunderlige univers! Jeg kan love god stemning, latter og gode historier, og fantastiske vafler i pausa!

Billetter finner du her!

Rollelista:

Pippi: Marie Thomasrud

Tommy: Edvin Bilal

Annika: Linéa Teigen Nygård

Frk. Prysseliys: Silje Sørby Hansen

Kling: Elisabeth Ødegaard

Klang: Hanne Bærkas-Buer

Kaptein Efraim/Blom: Jonas Borge Stafsengen

Fru Granberg & Mamma: June Holt

Frøken./Dunderkarlsson/Fru Settergren: Josefine Regine Borge Stafsengen

Ensemblet som spiller skolebarn, markedsfolk & Sjørøvere:

Mille Sæther Fuglevig, Solfrid Holt, Amandus Thomasrud,  Claudia Berger Barneveld, Julie Brække, Vilde Brække, Aliyah Gjøstøl

 

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer