Hele verden til Halden

Ulrik er bare 10 år, men den første helgen i september skal han være festivalsjef når Barnas Verdensdager inntar Halden for første gang.

Lørdag 1. september er dagen, da kommer Barnas Verdensdager til Halden, nærmere bestemt til kulturkvartalet. Forvent dere en kulturfeiring av dimensjoner! Her blir det musikk, underholdning og mat fra hele verden. Det er Dina og Ove Billington som sørger for at festivalen kommer hit til byen, og det er deres forening Vår Verden som arrangerer Barnas Verdensdager i Halden.

Les mer om Vår Verden her. 

-Barnas verdensdager er barnas egen festival, forteller Dina. Det er aktiviteter hele dagen, det er verksteder, konserter, utstillinger, teaterforestillinger og mat fra hele verden. Hele verden kommer til Halden, sånn at haldenbarna og familiene deres kan få oppleve verden for en dag. Da trenger man jo ikke reise så langt for å oppleve andre kulturer!

Det er tiåringen Ulrik som skal være festivalsjef for Barnas Verdensdager når den arrangeres for første gang i Halden. Men hva gjør egentlig en festivalsjef?

-Jeg skal først og fremst være konferansier, forteller Ulrik, og introdusere de som skal opptre på scenen. Når jeg er ferdig med det så skal jeg gå rundt i festivalområdet og passe på at alle har det bra og snakke med folk og sånn.

Foran kulturskolen rigges det opp en stor scene, den heter selvfølgelig Verdensscenen.

-Her vil det komme mange artister for å opptre, det blir musikk og underholdning fra hele verden, forteller Ulrik.

Ulrik er ikke ukjent med å tale foran store forsamlinger. Han er lokallagsleder for Miljøagentene på Kråkerøy, en miljøorganisasjon for barn, og har holdt flere taler i forbindelse med vervet. Ulrik talte senest på Rådhusplassen i Oslo i sommer, foran en stor forsamling. Da var det Regnskogen som var tema for talen. Ulrik bor på Kråkerøy, men tiåringen har tette bånd til Halden.

-Morfaren din bor jo her i Halden, sier Dina, og du er jo en haldenvenn Ulrik?

Ulrik nikker bestemt.

-Jeg synes Halden er en veldig fin by, jeg liker meg her, sier Ulrik. Spesielt festningen synes jeg er veldig interessant, jeg er veldig opptatt av historie.

Barnas Verdensdager arrangeres på Værste i Fredrikstad hver vår, men nå kommer festivalen altså til Halden. Produsent Catharina Heide Amundsen lover at festivalen får lokal valør.

-Vi har satt vårt eget preg på konseptet, forteller produsent Catharina Heide Amundsen. Vi bruker for eksempel lokale artister. Onkel Tuka skal være med, de har lyst til å være med og bidra til en festdag for barna. Vi er mange haldensere som er med fordi vi har lyst til å lage en bra festival for barnefamilier i Halden. Vi trenger mangfold, vi trenger å oppleve andre kulturer!

Verden er vår venn

Festivalen er gratis. Maten, underholdningen, kinoforestillingen og alle aktivitetene er gratis.

-Du kan legge igjen lommeboka hjemme, forteller Catharina.

Programmet har mange spennende poster. Det blir konserter med Halden skolemusikkorps, Living Alma og en rekke artister som fremfører musikk fra hele verden. Det blir omvisning i Fredrikshalds teater, dukketeater, spåtelt, afghansk drageverksted, og masse mat. For å nevne noe.

-Jeg er veldig spent på sirkusartisten Huriyet, sier Dina, hun skal sykle på en enhjulssykkel og sjonglere. Hun kommer fra Kina. Og så blir det spennende å være med på et eritreisk kafferituale! De bruker tjue minutter på å lage seg en kopp kaffe, de sitter rundt i en sirkel på festivalplassen og kverner bønner og trekker kaffen. Det er en hel seanse!

Ulrik gleder seg. Han synes Barnas Verdensdager er et veldig fint konsept.

– Det er så fint at vi henter kulturer fra hele verden og viser det fram, sier den unge festivalsjefen, for det viser oss at verden er vår venn. Da trenger vi ikke å reise så langt for å oppleve andre kulturer, og det er viktig å se andre kulturer. Da forstår vi mer.

Følg Barnas Verdensdager på Facebook.

Se hele programmet for Barnas Verdensdager her:

 

Kommentarer

kommentarer