HEL prekær metal

Metalprek med Lars og Espen er tilbake! Konseptet er det samme, bortsett fra at gutta har forlatt garasjen, og fått med seg enda en prekær på lag.

Det starta med at Lars Edvardsen fikk brakkesjuke under pandemien. Han rydda garasjen, og inviterte kompis Espen Jamne Van Groningen over på en prat. Innen Espen hadde forlatt åstedet, hadde Lars og Espen preker metal i garasjen blitt født, og ikke lenger etter var første episode ute på YouTube.

Det ble to sesonger og nærmere tretti episoder med metalprek på YouTube. Men da lufta gikk ut av pandemien, fisla Lars og Espen-TV også litt ut.

– Det ble litt voldsomt å lage ukentlige programmer i en hektisk hverdag, forteller Lars. Og folk er vanedyr, de liker rutiner, så hvis dette her skal funke så må programmene komme ganske regelmessig.

Løsningen ble å lage to episoder i måneden. Annenhver fredag tikker det inn en ny episode med metalprek med Espen og Lars. Konseptet er mye det samme, men noen endringer har det jo blitt. To har blitt tre, og nå er det tre metalgærninger som skal preke om sin favorittsjanger. Derav navneskiftet til HEL prekær metal. Må du ha det inn med teskje kanskje? HEL = Henning, Espen og Lars.

– Henning Haugen er en kompis fra Fredrikstad, han har vært en del av metalscena i Østfold i mange år og har pulsen på metal både her til lands og internasjonalt. Han kjenner mye folk i bransjen, og spiller sjøl i Befouled.

To gærninger har blitt til tre. Er det kloning på gang, eller vokser det metalmannfolk ute på jordene ved Grimsøy? Foto: Veronica van Groningen.

Men hva er egentlig konseptet, spør du kanskje nå? Vel. Det skal snakkes om metal da, det er jo hovedingrediensen. Nye skiver tas frem og prekes om, det blir innlegg og reportasjer fra konserter og festivaler, pluss intervjuer med folk i miljøet. Spalten «Hva har du i påsan» er fremdeles med.

– Og så blir det litt diskusjoner og debatt da, om sånne teite metalting. Hva som er lov og ikke og sånt.

Er det mye som ikke er lov?

– Ja, hehe, det er det som er teit da. Når man forklarer hvorfor det ikke er lov, så låter det jo helt pudding.

To metalsendinger er allerede ute på eteren. Annenhver fredag dukker det opp en ny episode på YouTube, og onsdager og fredager vises programmet på TV Østfold.

– Det blir radiosendinger også, på en nettradiokanal som heter Symfonium, det er en Viken-basert fm-kanal. Der kan de jo til og med spille musikken vi snakker om.

HEL: Henning, Espen og Lars. Foto: Veronica van Groningen.

Metalprekerne kan nemlig gjerne preke om musikk, men å spille musikken de preker om, det går ikke. Reglene er kompliserte, og du tuller ikke med Tono.

– Vi er ganske oppegående folk, men når jeg skal prøve å forstå det reglementet der, så føler jeg meg dum. Og jeg har prøvd mange ganger.

Tilbakemeldingene har vært gode etter at gutta tok opp metaltråden igjen.

– Folk liker det tydeligvis, vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger etter at vi starta opp igjen.

Gutta er opptatte av  å ha et positivt fokus.

– Vi er ikke en kanal som tar for oss ting vi ikke liker, og trasher det. Da blir vi anmeldere, og det er ikke vår hensikt. Kommer det en plate vi synes er dårlig, så har vi ikke noe behov for å fortelle verden om det.

Er det moro å være i gang igjen?

– Det er kjempegøy! Og det er veldig bra å være tre, det blir litt lettere med regien når man er flere. Dessuten er det fint for meg å kunne fokusere på innhold, når de andre gutta tar de tekniske valgene.

Men hvorfor flytta dere ut av garasjen?

– For det første er det jævlig kaldt i den garasjen, vi fikk blærekatarr og ble dausjuke! Men det er hensiktsmessig å være flyttbar, så nå skal vi reise rundt med programmet. Noen ganger spiller vi det inn i Fredrikstad, noen ganger blir det på øvern, og noen ganger er vi på gården til Espen.

Se første og andre episode av HEL prekær metal her:

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer