Hege gleder seg til kollaps i Halden

En ting er at Halden er foretrukken som en av Riksteatrets scener. Men det hører til sjeldenhetene at de kommer tilbake med en forestilling, rett og slett fordi den første ble så fort utsolgt.
Søndag 23. april får haldenserne en unik mulighet til å se Kollaps i Kulissene med blant annet Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle.

Forestillingen Kollaps i kulissene har nå gått sin seiersgang gjennom hele landet og kan vise til fulle hus og fantastiske tilbakemeldinger. I mars var de i Halden og mange haldensere kom aldri så langt at de fikk kjøpt billett før det ble utsolgt. En av landets mest kjente skuespillere og komikere, Hege Schøyen, gleder seg til å komme tilbake til Halden og Brygga kultursal.
– Det har vært intenst, morsomt og slitsomt å være på turné så lenge, men samtidig er det ekstra gøy at vi får komme tilbake til noen av kulturhusene, sier hun.

Hege har vært i bransjen i mange år og er over gjennomsnittet godt scenevant. Men det med å være på turné der man hele tiden besøker nye steder har vært en ny erfaring for henne.
– Det har vært fantastisk å få besøke så mange forskjellige byer, steder og kulturhus. Men det har også vært mye mer slitsomt enn jeg hadde trodd, innrømmer hun. På inn-og utpust, i kjent stil forklarer hun at det er så mange inntrykk som skal fordøyes hver dag.
– Teorien min på hvorfor dette er så intenst og slitsomt er at det er sansene mine som får kjørt seg. De blir bombardert med inntrykk hele tiden. Det er nye steder, nye garderober, ny natur, nye hus, nye hotellrom og nye folk. Alt er nytt hver dag, så jeg står opp om morgenen og er brått usikker på hvilken by jeg er i. Man blir helt svimmel av så mange inntrykk, sier hun og ler. Kombinerer man alt dette nye, intense og spennende med en kreativ skuespiller og lite retningssans så er det forståelig at det har vært hektiske uker.
– Men jeg må få si at det har vært aller mest morsomt altså!

Forestillingsfoto

Konseptet i Kollaps i kulissene er enkelt.
Hva skjer når et overentusiastisk amatørteaterlag skal sette opp sin første store forestilling, et mordmysterium i ekte Agatha Christie-stil? Mer enn noen kan fatte! Ja, hvis du trodde at du visste hvor mye som kan gå galt på teater, må du nå tro om igjen!
I forestillingen spiller Hege en inspisient fra Riksteatret som er noe oppgitt over den amatørmessige truppen de må samarbeide med. Men så må hun brått overta en rolle i selve stykket, og da får pipa en annen lyd.

– Jeg er scenearbeideren som står på siden og betrakter mye, men når ting går i tusen biter må jeg inn og ta over en av rollene. Det er rett og slett litt kaos, forklarer hun. De fleste kjenner henne best fra scenen, men hun er overraskende nok minst like opptatt av hva som skjer bak scenen også.
– Jeg har alltid interessert med for hele prosessen rundt et teaterstykke eller en innspilling. Jeg vil gjerne vite hva som skjer og følge med på det tekniske med lyd, lys og hvem som gjør hva.

Når de var her i mars lot anmelder Jan de Vibe seg begeistre over stykkets innhold, presisjon og tilstedeværelse.
– Handlingen er en slags blanding av en Agatha Christie krim og Hotell i Særklasse. Alle kan være skyldige, da alle har motiv. Men plottet drukner jo i ablegøyene underveis. Skuespillerne får vist at de har både fysikk og stamina og ikke minst timing til ikke å få utført det de skal på scenen. Hege Schøyen som scenearbeider som må steppe inn for den kvinnelige femme fatal, får mye å spille på ettersom hun blir mer og mer varm i trøya som skuespiller.

Hege er genuint opptatt av et levende kulturliv og har latt seg imponere over de mange små og store kulturhusene som Riksteatret har spilt i de siste månedene. Men et lite hjertesukk spør hun allikevel om hun kan få komme med.
– Jeg syns det er nokså pussig med alle disse arkitektoniske praktverkene av noen kulturhus – hvorfor ligger alltid garderobene på forskjellige steder? Hvorfor kan det ikke være en felles mal, undrer hun og innrømmer lett at hun ikke eier retningssans.
– Jeg er hun som kan gå seg bort på vei fra hotellet til kulturhuset.

Når turneen nå går mot slutten gleder hun seg litt ekstra over at det er så mange som har sett forestillingen og at de har bidratt til mye latter over hele landet.
– Det er en fryd å få spille sammen med så mange andre dyktige skuespillere og i et stykke som gir så mye latter og glede. Hele staben til Riksteatret er så profesjonelle at det er en drøm, sier hun.
Til haldenserne har hun egentlig bare en beskjed og den er klar og tydelig.
– Jeg håper at de som ikke fikk tak i billetter sist vi var her oppdager i tide at vi kommer tilbake på søndag. Vi gleder oss til å komme til Halden igjen!

Billetter til forestillingen kjøpes her. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer