Hedrer Hans Børli med musikalsk forestilling

I år er det 100 år siden lyrikeren Hans Børli ble født. Torsdag 15.november tar Eva Stømner med seg et knippe eminente musikere til Bryggerhuset for å synge og lese Hans Børlis dikt.

100-års jubileet har blitt og blir markert rundt i Norge ved flere anledninger i år. Ikke minst vil det være en stor jubileumsforestilling på Det Norske Teatret i desember. Men her i Halden blir markeringen altså på Bryggerhuset 15.november.

Med seg på scenen har Eva Trond Granlund, gjennom 50 år kjent som en av Norges fremste utøvere innen rock, roots, country og viser, videre spiller Roger Morland fra Det Norske Blåseensemble bass, Terje Norum, hjemmehørende i Moss og organist i Rygge kirke på tangenter, og Haldens egen mulitinstrumentalist Freddy Holm er også med.

De fleste melodiene i forestillingen er nye og har ikke blitt spilt før. Det er Terje Norum som har tonesatt diktene. Publikum vil få presentert dikt/sanger fra skogen som nok representerer Hans Børlis eldre produksjon, men også dikt fra senere tid, hvor Hans Børli forlot den bundne verseformen og valgte en friere form.

-Hans Børli var nok kjent som «skogens dikter», forteller Eva, men hans forfatterskap rommet mye mer enn det. Publikum vil møte dikt som tar for seg politiske elementer, klassekamp, nære relasjoner, vare stemninger og metaforer og billedbruk knyttet til skog og natur – så vakkert som bare Hans Børli kan.

-Hans Børli var en fascinerende  sjel, fortsetter Eva. Han levde hele livet sitt som tømmerhogger, og i et miljø som ikke akkurat var litterært interessert. Av og til tok han seg turer til Oslo, hvor han deltok i kunstnermiljøer sammen med folk som Erik Bye, Harald Sverdrup og Ole Paus. Der var det ikke akkurat kjennskapet til livet på skogen det mest framtredende. Hans Børli har da også beskrevet livet sitt som «en vandring i fremmede landskap» hvor det ikke var lett å føle seg hjemme noe sted.

Hans Børli  ble dikter mot alle odds, uten litterær utdanning, men med en lesetrang som overgikk de flestes. Han ble etter hvert en svært anerkjent dikter, både i Norge og utenfor landets grenser. Lyrikken hans er oversatt til flere språk. Børli skrev også noveller, og en roman, men det var lyrikken som gjorde han til et stort navn. Han ble også ved en anledning nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

-Jeg er opprinnelig fra Kongsvinger, forteller Eva, og jeg har familie på Eidskogen hvor Hans Børli kommer fra. Jeg kjenner derfor miljøet godt, og Hans Børlis dikt har fulgt meg gjennom hele mitt voksne liv. Jeg har også ved flere tidligere anledninger opptrådt med Børlis dikt.

Torsdag 15.november kl.21 inntar altså Trond Granlund og Eva Stømner scenen på Bryggerhuset syd for å gi publikum i Halden en musikalsk og dikterisk opplevelse med eminente musikere, ny musikk og med dikt fra en tømmerhogger med et dypt og forunderlig menneskesinn.

Pressemelding fra arrangøren.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer