Hallevägen

Trenger du turforslag i sommer? Det finnes mange fine turer man kan gå i Haldens nærområder. Nylig åpnet Tistedalen Friluftslag en ny, historisk vandrerute som går fra Ed til Halden.

Fra 4. til 6. mai var det offisiell åpning for TFLs nye, historiske vandrerute, som følger en gammel handelsvei fra Rävmarken ved Ed og inn til Halden. Jeg møter en av initiativtagerne, Einar Skontorp, på Halden-enden av ruta en drøy måned etter den store åpningen av Hallevägen.

– Det vi først og fremst ønsker å oppnå med dette, er å få folk ut på tur, forteller Einar. Da er historiske vandreturer et fint virkemiddel. Her kan man lære noe, samtidig med at man kommer seg ut og bruker naturen.

Einar Skontorp på Halden-enden av Hallevägen. Foto: Ellen Midtfjeld.

Opparbeidingen av historiske vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening, Riksantikvaren og lokale turlag. Per i dag finnes det 16 offisielle, historiske vandreruter rundt omkring i Norge. Målet med prosjektene er å gjøre disse gamle rutene mer kjent og mer brukt.

Det var en gammel, forfallen stall som startet hele greia.

– TFL drifter jo hytta på Budalsvika, forteller Einar, og der står det en gammel stall som kan benyttes som ekstra overnatting om sommeren. Den er i er i ferd med å dette ned. Vi ønsker å sette i stand den, og tok derfor kontakt med Turistforeningen for å høre om de kunne bistå med dette.

Budalsvika. Foto: TFL.

I samme slengen forhørte Einar seg om det var mulig å få godkjent den gamle handelsruta fra Ed til Halden som en offisiell, historisk vandrerute – med overnattingsstopp på Budalsvika og Ertekroken.

– Det foreligger en del kriterier for å få lov til å kalle en tur for Historisk vandrerute, forteller Einar, og bare her i Østfold hadde vi en seks- sju alternativer som ble vurdert den gangen. Men Hallevägen ble altså godkjent.

Så i stedet for å begynne å reparere stall, begynte Einar og en prosjektgruppe jobben med å opparbeide Hallevägen som historisk vandrerute. To år tok det.

– Det har vært mye jobb, forteller Einar. Det er søknader som skal skrives, og grunneiere som skal kontaktes og forhandles med. Det skal lages skilt, og søkes om å sette opp skilt. Noen nye stier skal lages, klopper skal legges og flere broer skal bygges. Det er mange prosesser som foregår samtidig.

Foto: TFL.

Og stallen?

– Stallen er fremdeles et uløst problem. Men vi fikk jo denne fine vandreruta!

Vi går et lite stykke inn på ruta fra Halden-siden, og begir oss inn på grusveien som leder opp til Stutekollen. Langs ruta er det satt opp vippeskilt med historisk informasjon av ulik slag. Ti i tallet.

Vi går ikke så mye lenger før vi møter det første – eller rettere sagt det siste – vippeskiltet på ruta. Vippeskiltet på Stutekollen er innlemmet som en post på Fredriksten Festnings digitale guidetur rundt festningen, der man via egen mobiltelefon og en QR-kode kan få høre og se historien til plassen man står på:

– Går man denne turen, kan man få lære litt om handelshistorie, industrihistorie og krigshistorie, sier Einar, i tillegg til at man får seg en flott naturopplevelse.

Vippestolpen på Stutekollen. Foto: Ellen Midtfjeld.

Navnet Hallevägen betyr rett og slett Haldenveien.

– Hallevägen er en gammel handelsrute som svenske bønder brukte, forteller Einar, de gikk til Halden for å handle og selge sine varer. Før Halden fikk navnet Fredrikshald gikk byen under navnet Hallen.

Turstien følger den gamle handelsruta mellom Ed og Halden ganske tett, med noen unntak. Man kan naturligvis ikke gå tvers gjennom hus som har dukket opp langs ruta, eller krysse dyrket mark. Der det har vært nødvendig, har prosjektgruppa lagt ruta litt utenfor den opprinnelige Hallevägen. Noen steder kan man lett se hvor den gamle veien gikk.

Hulvei. Foto: Ellen Midtfjeld.

–  Dette er en hulvei, forteller Einar, den synes godt i terrenget. Denne bøyer av og går ned til et hus, derfor har vi lagt stien litt utenfor den opprinnelige handelsruta akkurat her.

Vi går et lite stykke videre, til neste vippestolpe. Den står på en høyde med utsikt over Saugbrugs. Denne stolpen forteller oss litt om historien til sagbrukene langs Tista.

Neste stolpe på ruta står i Tistedal.

– Tistedal var jo norsk industris vugge, sier Einar. Norges første mekaniserte industri lå der, lenge før Akerselva ble industrialisert.

Prosjektgruppa har benyttet seg av gamle kart for å finne frem til den gamle handelsveien.

– Det finnes ikke så mange kart over de gamle veiene inn til Halden, forteller Einar, de fleste kartmakerene var mest opptatte av det som skjedde inne i byene. Men vi fått låne noen kart som tilhører Fredriksten festning, der man har streket opp noen av disse veiene som gikk inn til byen.

Opparbeidingen av vandreruta er gjort i samarbeid med Idd og Enningdalen Historielag, Fredriksten Festning og Halden kommune.

Einar på Hallevägen. Foto: Ellen Midtfjeld.

– Kommunen har et stiprosjekt som de kaller bynære stier, forteller Einar, der de skal merke stier fra torvet i Halden og ut i marka i nærområdene. Vi har skiltet og merket Hallevägen sammen med den bynære stien som går ut til Ertemarka.  På sikt kommer det et skilt på torvet som viser veien til alle disse stiene.

Tre dager tar det, dersom man skal gå hele vandreruta fra Ed til Halden. Ruta går fra Rävmarken i den ene enden, og helt ned til Halden stasjon i den andre enden – nærmere bestemt Byparken.

Informasjonsskilt på Hallevägen. Foto: TFL.

Turen starter ved Rävlyckan. For å komme dit, kan du ta toget til Ed og bussen videre mot Nössemark og gå av på Rävlyckan. Det første veistrekket fra Rävlyckan til Budalsvika er åtte kilometer langt.

Hele veien er det informasjonsplakater og vippestolper, og ruta er markert med lyseblått.

Ruta er godt markert med lyseblått på både stener og trær.

Den første helgen i mai la en gruppe ut på den første vandreturen langs ruta.

40 deltakere på åpningen fra Revmarken til Budalsvika. Foto: TFL.
Ordfører fra Ed åpner Hallevegen. Foto: TFL.
Grensebekken ved Budalsvika passeres. Foto: TFL.

Etter den siste overnattingen på Ertekroken, endte gruppa opp på Fredriksten festning, der Magne Rannestad ventet med litt lokalhistorie om festningen.

Vandrere ankommer Fredriksten. Kommandant Magne Rannestad tar dem i mot. Foto: TFL.

– Det var en veldig vellykket tur, forteller Einar.

Kunne du tenke deg å gå den historiske vandreruta? Den er merket rødt, det vil altså si at det er en noe krevende rute. Men det er lov å ta pauser!

Mer informasjon finner du på www.historiskevandreruter.no

– Dette er kortreist og billig aktivitet, sier Einar, vi håper mange tar denne turen i sommer!

 


Prosjektgruppa:

Svein Norheim (Idd og Enningdalen Historielag/Økomuseum Grenseland)

Einar Skontorp (TFL)

Magne Rannestad (Fredriksten)

Tor Håkon Nordenhaug (Halden kommune)

Ann-kristin Fosby (TFL)

Morten Skadsem (TFL)

 

Flere turer finner du på Ut.no!

Her finner du TFLs nettside.

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer