Haldenungdom med leire på henda!

Entusiastene i foreningen Haldenkeramikk har tatt initiativet til nok et spennende keramikkprosjekt i Halden, og denne gangen er det ungdommene i byen som skal få leire på henda!

Ildsjelene i denne byen får til mye. Et godt eksempel på et knippe hardtarbeidende ildsjeler er folka bak foreningen Haldenkeramikk. I løpet av et par år har foreningen opparbeidet seg en imponerende samling med lokalt produsert keramikk, produsert en bok om lokal keramikkhistorie og befattet seg med både foredrag, mindre utstillinger og flere skoleprosjekter knyttet til lokal keramikkproduksjon.

Fra foreningen Haldenkreamikks samling. Foto: Ellen Midtfjeld.

Men ildsjeler trenger også hjelp, og disse ildsjelene har fått godt med drahjelp fra flere hold. Med økonomisk støtte fra et par viktige samarbeidspartnere fikk Haldenkeramikk iverksatt et stort keramikkprosjekt ved barneskoler i Halden, et prosjekt som gikk over flere år.

Se bare her:

-Haldenkeramikken er et eventyr!

– Uten samarbeidspartnerne våre hadde vi ikke fått til noe av dette, sier en av lederne i Haldenkeramikk, Hanne Røed. Vi har hatt et fantastisk samarbeid med Kirsti Andersen i Den lokale kulturelle skolesekken de siste årene. Vi har henne å takke for at vi har fått sette kulturspor her i byen, og dessuten fått vekket interesse for lokal keramikkproduksjon.

Hanne Røed, Kirsti Andersen og Nicola Bjéren.

Nå skal Haldenkeramikk og deres gode hjelpere i gang med et nytt keramikkprosjekt;  Med leire på henda. Denne gangen er det byens åttendeklassinger som skal kna og dreie leire. Vårens keramikkprosjekter ved byens ungdomsskoler skal kulminere i et besøk på foreningen Haldenkeramikks store utstilling på Galleri Rød i sommer.

– Det er viktig at byens ungdommer også får lære seg om Haldenkeramikken, sier Hanne, og vi ønsker jo at lokal ungdom kommer for å se utstillingen vår i sommer. Men det er mer interessant å dra på en utstilling for de ungdommene som faktisk har hatt leire i henda. Det er lettere å forstå hvor mye arbeid som ligger bak en vase dersom man faktisk har sett noen dreie en vase, eller fått lov til å gjøre det selv.

Keramiker Britt Johansen Hauge var med på keramikkprosjektet på Tistedal skole. Her fikk barna leire på henda! Foto: Ellen Midtfjeld.

Det å tilby et keramikkprosjekt til alle byens åttendeklassinger er naturligvis ikke gratis. Hanne gikk til Kiwi på Risum for å spørre om hjelp. Daglig leder på Kiwi på Risum, Thomas Halvorsen, ville gjerne støtte prosjektet, og bidrar med viktig økonomisk støtte. Resten av pengene fikk Hanne av Kirsti Andersen i Den lokale kulturelle skolesekken. Kirsti ville gjerne være med og støtte flere keramikkprosjekter.

– Det er viktig å belyse Haldenkeramikken, sier Kirsti, og du ser jo mangfoldet i produksjonen når du ser på samlingen til foreningen Haldenkeramikk. Tenk at alt dette har blitt lokalt produsert! I dag kjøper vi jo det meste fra Kina.

Men det er ikke bare det lokalhistoriske aspektet som gjør at keramikkprosjektene er viktige for Kirsti.

– De keramikkprosjektene vi har vært med og støtte har vært utrolig fine. Jeg har stor tro på det å lære gjennom praktisk arbeid. Det å få lov til å være med og delta – fremfor bare å gå på en utstilling – skaper mestringsfølelse. Det gir dessuten større eierskap til prosjektet.

Barna på Tistedal skole i gang med å dreie. Foto: Ellen Midtfjeld.

I løpet av noen uker skal foreningen Haldenkeramikk levere halvannet tonn med leire til byens ungdomsskoler. Men de får ikke bare leire!

– Vi er så heldige at vi har fått i gang et samarbeid med Halden historiske Samlinger også, forteller Hanne. De skal utvikle et undervisningsopplegg til ungdomsskolene. Det er utrolig mange dyktige kunst- og håndverkslærere i Halden, så vi har tro på at det blir mange fine prosjekter av dette. Halden historiske Samlinger tilbyr også en guidet omvisning for åttendeklassingene på utstillingen i sommer.

400 barneskoleelever i Halden har hatt henda borti leire i løpet av de seneste tre årene gjennom foreningen Haldenkeramikks prosjekter. Nå står 400 ungdomsskoleelever for tur.

– Når vi er ferdige vil 800 haldenbarn og ungdom ha hatt henda borti leire og fått prøve seg på å lage keramikk, forteller Hanne.

Nicola Bjéren i foreningen Haldenkeramikk sitter for tiden og registrerer keramikk i foreningens store digitale register.

Den lokale kulturelle skolesekken har også kjøpt inn en stor bunke av Haldenkeramikkens bokutgivelse Frodig fajanse og kjærlig keramikk til lokale skoler.

– Jeg skal reise rundt til alle skolene i Halden med bøker, forteller Kirsti, sånn at alle skolene i  byen i hvert fall har én bok i biblioteket sitt.

Heldige barn og unge i Halden. Den boka er nemlig helt suveren. Den kan du lese om her:

Marianne skriver bok om Haldenkeramikkens historie

Hanne er svært glad for at hun har gode samarbeidspartnere som hjelper henne og foreningen med å spre kunnskap og engasjement for Haldens glemte industri.

– Dette er en hobby for oss, sier hun, og vi kunne fort ha forblitt en liten gruppe som satt og holdt på med dette alene. Vi hadde hatt det veldig koselig, men vi hadde ikke klart å vekke interesse for dette på samme måte som vi har gjort nå. Uten alle de gode samarbeidspartnerne våre ville dette aldri ha gått. De har gitt oss et springbrett. Det er vi utrolig takknemlige for.

I sommer får vi se både platter og vaser på Galleri Rød, i foreningen Haldenkeramikks store utstilling som åpner i juni. Foto: Ellen Midtfjeld.

Her finner du foreningen Haldenkeramikks nettside. 

Her kan du følge foreningen på Facebook. 

 

Kommentarer

kommentarer