Haldens nye musikkfestival lander i Byparken

Av Tom Skjeklesæther

Halden har de siste årene fått en rekke nye arenaer for musikk og annen underholdning; Vannvogna, Kulturhuset, Aladdin Scene og Byparken.

Byparken er spesiell i denne sammenhengen fordi den har både innendørs og utendørs areal.

Helga 12. & 13. juli går den første «Byparken Live» av stabelen på dette nye utendørsområdet, med hele ni band.

Majoriteten av bandene som skal spille tilhører Haldens yrende musikkliv, mens ett band kommer hele veien fra Australia.

Arrangørene håper at haldensere og tilreisende gjester vil være med å prøve ut den nye utendørs arenaen, midt i byen.

Byparken, innendørsscenen, er allerede godt i gang til bruk som konsertsted, seminar og fordragsscene og festlokale for bryllup og fødselsdager.

Selve navnet, Byparken, er en lissepasning til begrepet «Folkpark», et fenomen som i mange år var et dominerende arrangements/ konsert-system i Sverige.

Hver sommer turnerte svenske og internasjonale artister i veletablerte folkparker, komplett med både hovedscener og såkalte «dansbanar». Mange svenske byer og tettsteder hadde folkparken som sin viktigste kulturelle arena. Etter noen tiår med mindre aktivitet i folkparken, er fenomenet såpass savnet at det flere steder er på vei tilbake.

Med Byparken ligger alt til rette for at Halden kan få sin egen «folkpark», med unik plassering rett ved jernbanestasjonen. Som tilreisende kan du med andre ord komme deg til Halden og arrangementer bokstavelig talt «på skinner», og miljøvennlig, rett inn på arenaen!

The Black Sorrows er en australsk musikkinstitusjon som i 2021 slapp sitt nittende album, «Saint Georges Road». Bandets frontmann, Joe Camilleri, sanger og saksofonist, blir ofte beskrevet som Australias Van Morrison.

Joe Camilleri. Foto: Paul Ros.

Camilleri startet The Black Sorrows i 1983, etter oppløsningen av det fremgangsrike rock/soulbandet JoJo Zep and the Falcons.

(Morsom lokal tilknytning: Haldens egen soulrocker, Pedal O´Dahli, kalte i en periode bandet sitt The Screaming Targets, etter tittelen  på JoJo Zeps fjerde album fra 1979).

I 1988 fikk The Black Sorrows et internasjonalt gjennombrudd med albumet «Hold on to me», som nådde sjette-plass på VG-lista.

Tittelkuttet, pluss singlene «The Chosen Ones» og «Chained to the Wheel», samt tittelkuttet på oppfølgeralbumet, «Harley and Rose» (1990), var i mange år å høre på både NRK og landets mange nærradioer.

Alle sammen, gnistrende, melodiøs og tidløs soulrock som etter undertegnedes mening er det perfekte lydsporet til å sitte ute med en kald en på en varm sommerkveld.

The Black Sorrows hadde en rekke utsolgte konserter på Rockefeller i Oslo og tilsvarende steder i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Med omtrent fem års intervaller har Norge siden vært på The Black Sorrows Europa-turnéliste.

Neste helg er The Black Sorrows en av headlinerne på «Åmål Bluesfest» i Sverige, dagen etter står de på scena i Byparken under den første utgaven av «Byparken Live».

Det starter dagen før, fredag 12. juli, med fem band fra byens punk og garasjerock-scene; The Boogietraps, Dieseldyra, L.I.A.R., Blindtärm og Skippertak.

Band som alle sammen kommer til å ta med seg fuzz-gitarene sine til Byparken og til gangs demonstrere at Halden fortsatt er «Rock City» og at gitar-forsterkerne på Rockehuset fortsatt går til 11.

Blindtärm.

The Boogietraps og Dieseldyra teller noen av Haldens ledende ur-rockere, Blindtärm, Skippertak og L.I.A.R. er definitivt den nye generasjonen.

L.I.A.R. var i fjor høst med å gi TV-showet «Norske talenter» et velrettet spark i rævva.

L.I.A.R på UKM i 2022. Foto: Ellen Midtfjeld.

På formiddagen lørdag 13. har ventelig fredags-lyden i parken sluttet å dundre. Fra klokka 11.00 (til 16.00) er det gratis familiedag med leker for barna og forestilling med Daniel Sandvik og Pianostredet figurteater.

Lørdag ettermiddag drar aftenen i gang med Haldens nyeste americana-band, Faberland, som albumdebuterte i vinter med Freddy Holm-produserte «Population.5».

Faberland under årets Fjordingfestival. Foto: Ellen Midtfjeld.

Deretter Haldens fremste bluesband, Westby Bluesband, også de rett fra «Åmål Bluesfest», før The Black Sorrows avslutter musikken utendørs.

Haldens nye «danseband», i ordets beste forstand, What the Funk, sørger for at musikken fortsetter innendørs frem mot, og kanskje over, midnatt.

To essensielle informasjoner å notere seg;

1. «Byparken Live» kommer komplett med værgaranti. Det vil si at om været skulle vise seg å ikke spille på lag, vil alle konsertene finne sted innendørs i Byparken.

2. Arrangørene legger vekt på et så lavt billettpris-nivå som mulig. Det vil si at du kan få med deg begge dagene, inkludert nashspiel med What the Funk, for 500 kroner.

Er du klar for punk og garasje-rock på fredag, koster det 250 kroner.

Er klassisk soul, blues og rock (og funk!) din smak på lørdag, koster det 350.

(Alle billetter pluss billettavgift på hoopla.no)

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer