Halden Storband fyller 60

I år fyller ærverdige Halden Storband 60 år! Jubilanten feires med en storslagen konsert i Brygga kultursal søndag 20. september.

Det hele begynte på Haldens Klub i 1960. Frank Nygaard spilte på et juleball, og i publikum satt Kjell Norman-Pedersen og lurte på om det ikke var på tide å starte et storband i Halden. I en pause luftet han tanken for Frank, og ikke lenge etter inviterte de fjorten jazzinteresserte musikere til en prøvespilling på Berga. Resultatet av prøvespillingen ble Frank Nygaards Orkester, senere omdøpt til Halden Storband. Den gang visste ildsjelene bak storbandet lite om at de skulle holde det gående i seksti år fremover, og spille både i Norge og i utlandet.

Frank Nygaards Orkester! Foto: Halden Storband.

Saksofonist i Halden Storband Arild Elnes var ikke en gang fylt tjue da han fikk plass i orkesteret.

– Det var stas å bli invitert inn til å spille med dem, forteller Arild, det var ikke hvem som helst som fikk plass den gangen. Det var mest amatører, men det var jo noen proffer der også. Den første øvelsen var ganske spennende, men jeg fikk altså lov til å bli.

Arild Elnes har spilt med Halden Storband siden han var tjue. Foto: Halden Storband.

Det har blitt mange spillejobber og konserter på Halden Storband siden den spede starten i 1960. Foruten sin faste førjulskonsert i kultursalen har de hatt konserter på de fleste scener i byen i løpet av sine aktive år. Storbandet spilte endatil både på radio og TV i løpet av 60-tallet! De har arrangert storbandtreff, de har spilt på festivaler og markedsdager i byen, de har spilt på danseskoleball og juleball for gymnaset, samt invitert til jazzweekender og dansegallaer – og mye mye mer. De har spilt over hele det ganske fylke, men også reist til både Sverige og Tyskland for å spille.

Plakaten til en av dansegallaene med Halden Storband!

På 70-tallet hadde storbandet fast tilholdssted på Club Septim på Stangs plass.

– Club Septim var en jazzklubb, forteller Arild, og et samlingspunkt for jazzmiljøet i byen. Halden Storband øvde der på slutten av 70-tallet. Dessverre brant klubben ned.

Siden starten i 1960 har Halden Storband hatt mange musikalske gjester på besøk på konserter og andre tilstelninger. Både anerkjente solister og instrumentalister har hatt gjesteopptredener med storbandet. Fred Nøddelund, Frode Thingæs og Petter Kateraas er gode eksempler.

– Rich Matteson var en høydare, forteller Arild, han spilte med storbandet på en konsert i Aladdin en gang. Og så spilte vi jo med Harald Heide Steen Jr. en gang, det var på Spinnerikroa på nittitallet. Arne Domnerus kom også for å spille med oss ved et par anledninger, han var jo en jazzlegende.

Halden Storband har altså holdt stand gjennom 60 år, en anselig alder for et storband! Storbandet er faktisk Norges lengstlevende storband med denne type besetning, og er i sannhet forvaltere av en viktig kulturarv her i byen. Eldstemann i Halden storband er 82 år, men storbandet huser faktisk også en musiker som har holdt stand i storbandet helt siden starten. Trombonist Carsten Lindell har vært med hele veien, han var bare seksten da Frank Nygaards Orkester ble startet i 1960.

– Vi synes det er fint at vi kan føre tradisjonen med storband og jazz videre her i byen, sier Arild. Jeg tror folk har satt pris på oss gjennom årene. Mange kjenner oss best gjennom julekonsertene, men vi har mange andre oppdrag. Hovedinntektskilden vår kommer fra spilleoppdrag som bryllup og lignende, sånne oppdrag har vi gjort veldig mange av.

Jubileumskonserten var opprinnelig planlagt avholdt i Brygga kultursal i april, men koronaen satte en effektiv stopper for alt av konserter, og jubileumsmarkeringen ble dermed utsatt til september.

– Det har vært rart å ikke øve sammen, sier Arild, vi er jo vant til å øve sammen hver mandag. Men det har gått fint. Vi rakk bare én øvelse før vi spilte konsert på Glenghuset nå i august, og det gikk fint.

Programmet for en konsert i Arbeidersamfundet i desember 1964. Halden Storband har tatt vare på plakater og programblader fra tidligere konserter.

Og nå er det altså endelig klart for jubileumskonsert i kultursalen, søndag klokken 19 braker det løs. For anledningen har Halden Storband invitert inn Bruno Skogmann, Sindre Dybvigstrand og Margrete Gaulin.

– Vi har hatt mange flinke solister innom i løpet av storbandets tid, forteller Arild.  Bruno Skogmann har sunget mye med Halden storband gjennom tidene, så han gjør et aldri så lite comeback med oss på denne konserten. Sindre og Margrete har også sunget mye med oss de siste årene.

Repertoaret på søndagens jubileumskonsert blir et utsnitt av det Halden Storband har hatt å by på i sine 60 år med storbandjazz. Her finner vi både Frank Sinatra, Count Basie, Gershwin, Glenn Miller, Benny Goodman og Halden Storbands egne komposisjoner.

Vil du se Halden Storband feire 60 år som storband? Her kan du finne billetter!

 

Dette er besetningen for jubileumskonserten søndag kveld:

 

Vokalist                       Bruno Skogmann

Vokalist                       Margrethe Gaulin Simensen

Vokalist                       Sindre Dybvigstrand

Musikalsk leder          Bjørn Ingvaldsen

 

Alt Saksofon                Arild Elnes

Alt Saksofon                Tor Kristian Pettersen

Tenor Saksofon          Arne Pettersen

Tenor Saksofon          Gard Eriksen

Baryton Saksofon       Thorbjørn Jensen

 

Trombone                   Carsten Lindell

Trombone                   Lise Halvorsen

Trombone                   Hanne Walther

Trombone                   Ole Petter Bøhn

 

Trompet                      Pål Espen Gustavsen

Trompet                      Morten Olaussen

Trompet                      Roar Stenbakken

Trompet                      Malin Josefsen

Trompet                      Johnny Lauritzen

 

Trommer                    Svein Tore Pedersen

Piano                           Kjell Bjarne Marthinsen

Bass                             Ole Hermann Finholt

Gitar                            Morten Hagen

Perkusjon                   Nils-Henrik Hagensen

Halden Storbands musikalske ledere gjennom årene har vært Frank Nygaard, Svein Osa, Sissel Meinseth, Tommy Bakkelund og Bjørn Ingvaldsen. Det har også vært flere andre ledere innom i kortere perioder.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer