Halden Soppforening har vært på grønttur

Nå er det vår, og Halden Soppforening har vært på grønttur for å plukke spiselige vekster. Å plukke ville vekster er en trend, og godt er det, for tenk så mye spiselig som vokser rett utenfor der vi bor. Fritt for sprøyting og helt ureist, og proppfullt av vitaminer og mineraler.

I Halden er tilgangen på grøntområder stor, og dermed også tilgangen på ville vekster. En times vandring på ettermiddagen gir fort en full kurv. Og for en rekreasjon det er med en time i det grønne! Rene vitamininnsprøytingen.

Av de ville vekster egner noen seg som urter mens andre som grønnsaker, andre igjen er det morsomt bare å spise på stedet. Det er lov å leke litt med det man finner – bruke det og teste det ut på ulikt vis.

I dag plukket vi med oss skogsivaks. Her er det den den nederste delen av stilken som spises. Den har en litt nøttaktig smak. Fin å ha i salater.

Brennesler og skvallerkål kom i kurven. Dette ‘ugresset’ som finnes i manges hager! Begge er nærmest umulig å bli kvitt, så se heller nytten i det, og spis det. Begge egner seg godt til supper og stuinger og i pesto.
Og der vi gikk var det masse strutsevinger – en spiselig bregneart . Den kan tilberedes og serveres på samme vis som asparges.

Den vakre gjøksyren måtte også med i kurven. Gjøksyre – fint navn, mon det kommer av at blomsten blomstrer omtrent når gjøken høres?

Bladene til gjøksyre feller seg sammen når det blir mørkt og ved sterkt solskinn. Blomstene lukker seg om kvelden eller hvis det er uvær i vente. Disse bevegelsene hos blad og blomster anvendte man i tidligere tider for å spå været. Gjøksyre kan spises og har en frisk og syrlig smak.

Og vel hjemme ble det en salat med dagens innsamling, og litt annet.

Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer