Halden skolemusikk-korps fyller 90

Søndag 30. oktober inviterer Halden skolemusikkorps til en storstilt feiring av egen nittiårsdag i Brygga kultursal!

Nitti år for et korps er en milepæl! Og Halden skolemusikkorps lar ikke nittiårsjubileet forbigå i stillhet, de skal feire med brask og bram. Torsdag er det siste innspurt på øving før søndagens konsert i kultursalen, det er musikalsk aktivitet i flere avdelinger på Hjortsberg skole. Jeg blir med leder for HSM Freddy Sten Olsen på en rundtur for å treffe de ulike korpsavdelingene. I skolekjøkkenet har Mona Bråthen Henriksen rigget seg til med juniorene.

Juniorene har ikke spilt mer enn et snaut år, og allikevel er de superflinke!

Eks-korpsmedlem Anna kommer innom. Hun skal være konferansier på søndagens jubileumskonsert, og presenterer seg for juniorgjengen.

Anna er konferansier på søndag.

– Jeg kommer til å snakke mellom sangene på søndag, forteller Anna. Kanskje jeg spør dere om ting underveis. Som for eksempel: Hva synes dere er mest gøy med å være med i korps?

– Å spille! kommer det fra flere av de små musikantene.

– Hva mer da, spør Anna?

– Turene, sier noen.

Så må juniorene øve videre. Men først deler Freddy ut jubileumsmedaljene som er laget ut fra en tegnekonkurranse som barna har vært med på.

Olivia får jubileumsmedalje.

Vi går videre. Freddy har vært leder for Halden skolemusikkorps i to år, og har to sønner som spiller i korpset. Han ble leder i 2020, midt i pandemien.

– Jeg har spilt i korps siden jeg var åtte. Nå spiller jeg i Tistedalsmusikken.

På konserten i kultursalen skal alle fire avdelingene i Halden skolemusikkorps få vise seg frem.

– Først skal juniorene spille, så kommer rekruttene og spiller litt. De skal spille sammen med de store, og neste uke rykker de faktisk opp og spiller fast sammen med seniorene. Og så skal de aller ferskeste spille, de som begynte i høst: aspirantene.

Inne i aulaen er seniorene i full gang, og det låter veldig flott! Dirigent Christian Tveitan er hovedkorpsdirigent og musikalsk ansvarlig.

Christian Tveitan er hovedkorpsdirigent.

Repertoaret er bredt. Freddy gleder seg til å høre hele konserten, han har kun hørt repertoaret stykkevis og delt enn så lenge.

– Vi skal spille blant annet Pomp & Circumstance, og Gabriellas sång. Og så skal vi spille Robin Hood suite nr 1. Den spilte vi på distriktsmesterskapet, den vant korpset faktisk fjerde divisjon med i våres. Da spilte rekruttene sammen med senior, så det var hele korpset sammen.

I tillegg får du høre stykker som for eksempel Disney-klassikeren Once upon a dream, og dessuten Flåklypamedley! Og Vidda av Ole Edvard Antonsen. På sistnevnte er Brage Roberg solist på trompet.

– Han er ivrig, forteller Freddy. Han har vært med i elleve år, og til sommeren er han for gammel til å være med. Så han er med til the bitter end!

Brage sitter i grønn genser på den bakerste raden. På første rad ser dere Sigrid Lunde, som også skal være solist på konserten. Hun skal være solist i et Oscar Borg-stykke.

Nede på skolekjøkkenet har Mona bytta ut juniorer med aspiranter!

Nitti år er en respektabel alder?

– Ja, det er det, sier Freddy. Og det er mye historie her. Det var jo opprinnelig fire korps, og så har de blitt slått sammen til ett stort. Halden guttemusikkorps er det eldste, det ble stifta i 1932.

Låby hadde også et eget korps, i tillegg til at både Hjortsberg og Berg og Os hadde korps. Idd og Asak hadde dessuten også egne korps.

– På slutten av åttitallet begynte guttemusikken og Hjortsberg å samarbeide, forteller Freddy, da var det dalende rekruttering. I 1994 bestemte de seg for å slå seg sammen. Året etter ble også Os og Berg med, og korpset bytta navn til Halden skolemusikkorps.

Hvordan er rekrutteringa nå om dagen?

– Det har vært bra nå. I fjor fikk vi tjue stykker, og tolv av dem er fremdeles med. Det er bra. Det er alltid noen som faller fra.

Alle mann alle er Halden skolemusikkorps 47 stykker per oktober 2022.

– Det er en jobb å holde seg synlige, vi må stå på for å skape blest og vise at vi finnes. Vi reiser jo rundt på skoler og viser oss frem for eksempel.

Freddy er opptatt av at det å være med i korps er mer enn å spille i toget på 17. mai.

– Mange tror at korpsene kun børster støv av instrumentene før 17. mai, og så legger vi dem vekk igjen. 17. mai er en stor dag for korpsbevegelsen, men vi gjør jo mye mer enn det. Vi har mange konserter i løpet av et år, og så er det jo mye sosialt også. Og vi spiller jo mye forskjellig musikk. Rockemusikk, julemusikk, popmusikk. Det første året jeg var med hadde vi en blues-konsert. Så det er en god bredde der, det er ikke bare Gammel jegermarsj.

Vil du være med og feire Halden skolemusikkorps’ nittiårsdag? Konserten starter klokka 15!

Billetter finner du her!

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer