Halden kunstforening fyller 75

I år fyller og feirer bastionen Halden kunstforening 75 år! Jubileet feires med flere utstillinger rundt om kring i byen i høst.

Det startet faktisk allerede i 1872, med ordene «Vi tillater oss å innby til dannelsen av en kunstforening..»

– Noen av byens ledende menn laget en innbydelse til andre av byens ledende menn, forteller sittende leder i Halden kunstforening, Wenche Høidal. Vi snakker da om Christian og Nils Anker, August Hansen, G.B. Kielland, C.I. Meidell, N.A. Stang, Weisse og A. M. Wiel. Disse dannet foreningen.

I 1918 brøt første verdenskrig ut, og foreningen – som så mange andre foreninger – ble lagt på is. Først etter verdenskrig nummer to hadde rast fra seg, restartet man en kunstforening i Halden by. Halden kunstforening så dagens lys i 1947.

– Den første formannen i 1947 var Kristian A. Moe, forteller Wenche. Andreas Solberg – altså bestefaren til Ari Behn – satt også i det første styret i kunstforeningen etter krigen.

Blant medlemmene i foreningen gjennom tidene finner vi flere kjente kunstnernavn, som Arne Clausen, Signe Diesen, Arnold Rakeng, Otto Mülders, William Kullgren, Hans Otto Minge, Lise Amundsen og mange mange flere.

Kunstforeningen har hatt mange spennende utstillinger, kurs og prosjekter gjennom årene. Og helt siden starten på 1800-tallet har kunstforening ønsket seg et eget hus, med mulighet til å stille ut alle maleriene foreningen sitter på. Halden kunstforening eier nemlig hele, og nå står alt gjemt bort på et lager. I nevnte innbydelse fra 1872 står det faktisk at man ønsker seg et fast galleri i fremtiden.

– Men det har vi altså ikke fått ennå, sier Wenche. Vi skulle jo gjerne hatt et fast galleri for våre bilder, og et annet rom til temporære utstillinger. Men vi har jo ikke penger til et eget sted, det er for kostbart å leie, og vi trenger jo mye plass.

I dag har Halden kunstforening 200 medlemmer. Wenche, som fyller 75 i år – akkurat som kunstforeningen – sitter som leder i Halden kunstforening for annen gang. 75-årsjubileet feires med flere utstillinger i Halden by!

– Først skal vi ha en utstilling i første etasje på Kulturhuset, den åpner på Kulturnatten. Dette blir en medlemsutstilling. Samtidig, på Vannvogna, skal vi ha en utstilling med maleriene foreningen sitter på. I det lille blå rommet på Vannvogna blir det utstilling med utlodning, da inviterer vi medlemmene til å skjenke et kunstverk som vi kan lodde ut.

I tillegg til utstillingene i sentrum, planlegger Halden kunstforening tre utstillinger på Rød Herregård denne høsten!

– Vi skal ha eksterne kunstnere som har søkt om å komme og stille ut sin kunst. Det er en som heter Arjuna Geir Aashaug, han maler litt drømmeaktige bilder. Magiske bilder. Han stiller ut den første helgen i oktober.

I slutten av oktober skal Eirik Romoe stille ut på Galleri Rød, og i slutten av oktober/begynnelsen av november kommer Tiril Skrøder med sin kunst til galleriet.

Alle utstillingene skal ha sine respektive vernissager. Disse vil bli annonsert løpende.

På Halden kunstforenings nettside kan du lese mer om foreningen og jubileumsforestillingene.

Her kan du følge Halden kunstforening på Facebook.

Kommentarer

kommentarer