Halden Internasjonale Musikkfilm Festival

I februar 2023 blir det premiere for Halden Internasjonale Musikkfilm Festival!

Det er ti år siden idéen poppet opp i Tom Skjeklesæthers hode for første gang: Hva med å lage en musikkfilmfestival i Halden, der man inviterer musikkfilminteresserte fra fjern og nær og viser musikkdokumentarer, arrangerer workshops, fagdager og sosiale arrangementer?

– Ideen er jo avfødt av en veldig interesse for musikkfilm, forteller Tom, og da først og fremst dokumentarer. Jeg følger dette feltet nærmest manisk.

Tom har ikke bare en gedigent musikkfilmbibliotek hjemme, han har laget tre musikkfilmer for NRK også; én om Roger McQueen, og to om Nanci Griffith.

– Den ene er en konsertfilm fra den gangen Nanci var her og spilte på Down on the farm, og den andre er en dokumentarfilm om livet hennes, der vi var nede i Nashville og intervjua henne blant annet.

Ikke bare er interessen og kunnskapen til stede, men Tom har jo faktisk ganske så lang fartstid i å arrangere festivaler også. Tom sonderte terrenget for å arrangere filmmusikkfestival her i Halden, men gikk ikke videre med prosjektet den gangen.

– Det var ikke kapasitet til det i Halden for ti år siden, sier Tom, den gangen hadde vi kun én kinosal. Det er først nå vi har fått en kino med flere saler, i tillegg til at man fremdeles kan vise film på Aladdin scene. Det muliggjør en festival av denne typen.

Det er imidlertid ikke bare Tom som står som arrangør av den kommende festivalen. Med seg har han erfarne bransjefolk med et vanvittig nettverk: David John Smith, Per Ole Hagen og Ian Brodie.

Team Halden Musikkfilm Festival: Tom Skjeklesæther Veronica van Groningen, Per Ole Hagen, Catharina Heide Amundsen og David John Smith.

David har jobbet med store arrangementer som OL og diverse andre internasjonale kongresser og arrangementer, og har dessuten samarbeidet med artister som blant annet «Little Steven» van Zandt. Dessuten har han gjort flere prosjekter med Per Ole Hagen: lektor i musikkvitenskap, fotograf, tidligere musikksjef i NRK og dessuten et vandrende leksikon på pop- og rockhistorie. David og Per Ole samarbeidet eksempelvis med Little Steven om dokumentarfilmen Bluestown Rising, som ble vist på NRK i våres.

– Vi holdt på å arrangere en filmkonferanse på Notodden i april da ringte Tom meg og presenterte tanken om en musikkfilmfestival i Halden, forteller Per Ole. Både jeg og David syntes ideen var god.

Torsdag lanserte arrangørgruppa hjemmesiden til festivalen. Den er laget av fotograf og forfatter Ian Brodie.

– Ian bor i Australia, og han er en av verdens fremste eksperter på filmturisme, forteller David. Han har blant annet skrevet guidebøker om Ringenes Herre-locations på New Zealand. Han har et stort kontaktnettverk i bransjen.

Arrangørgruppa tenker stort, og sikter mot et internasjonalt publikum så vel som lokalt og nasjonalt. I første omgang er det dermed den engelske versjonen av hjemmesiden som er ute, men den norske varianten blir straks å se på nett. Hjemmesiden promoterer historiske Halden, men også byens rike musikkliv.

– Vi setter fokus på Geir Sundstøl, Simen Følstad Nilsen og Freddy Holm, som noen av de viktigste musikerne i byen, forteller Tom. Dette er også artister som har jobbet med filmmusikk på hver sin måte. Vi bruker denne anledningen til å tegne et bilde av Halden som musikkulturby og historisk by.

Festivalprogrammet er ikke ferdig ennå, men det programmeres for fullt.

– Vi har tre, fire filmer på blokka, som er i ulike stadier av avklaring, forteller Tom. Men vi går ikke ut med noe av dette før alt er håndfast.

Planen er å vise aktuelle og historiske musikkfilmer over et bredt spekter.

– Hovedtyngden vil ligge på nye og aktuelle musikkfilmer, forteller Tom, men vi vil også vise klassiske greier. Timinga av festivalen er et poeng, det er ikke tilfeldig at vi har lagt dette til februar. Hovedbolken av filmene vi viser vil være filmer som kommer til å ha premiere på strømmetjenester, TV eller kino våren 2023.

Klassikerne skal også få sin plass på festivalen, og det kan fort bli visninger av relativt smale ting også. Noen visninger vil knyttes opp mot regissører og produsenter, eller profiler i miljøet – som eksempelvis musikkjournalist Egon Holstad.

–  Vi har bedt Egon om å plukke ut sin favorittdokumentar i sjangeren, forteller Tom. Han kommer hit under festivalen for å introdusere filmen, og snakke om hvorfor det er hans favoritt. Vi kommer også til å ha et årlig fokus på en historisk film.

Så kan man jo drømme om at diverse regissører og filmskapere kan få lyst til å ta turen til Halden etterhvert, for å snakke om og vise frem egne prosjekter. Arrangørgruppa mangler ikke på drømmer og ønsker.

– Det er klart, sier Tom, har vi flaks så vil Martin Scorsese komme hit og snakke om noen av musikkfilmprosjektene sine. You never know, hehe.

Martin til Halden? Foto: By Siebbi.

I tillegg til filmvisninger, blir det fagdager med foredrag og workshops, og sosiale happenings.

– Vi ønsker unge folk i publikummet vårt også, forteller David. Vi skal ha en musikkvideo-workshop som går over flere dager, det blir et samarbeid mellom lokale skoler, høgskolen, Kulturhuset og Athletic Sound.

Dette er et save the date-kort folkens, ta frem kalenderen og notér følgende fra torsdag 16. til lørdag 18. februar:

Gå på Halden Internasjonale Musikkfilmfestival.

Sjekk ut Halden Internasjonale Musikkfilm Festivals hjemmeside her. 

Kommentarer

kommentarer