Halden Internasjonale Musikkfilm Festival er i gang

Torsdag morgen ble Halden Internasjonale Musikkfilm Festival åpnet på Kulturhuset! Åse Kleveland åpnet kalaset, og nå følger tre dager med et spennende og variert program.

Det var varaordfører Linn Laupsa som fikk æren av å være første taler på åpningen av byens aller første musikkfilmfestival, hun ønsket velkommen til både utenbys og lokale festivaldeltakere.

– Denne byen har en dramatisk historie, forteller Linn. Flere ganger beleiret, men aldri beseiret. Dette er altså bakgrunnen for at Bjørnstjerne Bjørnson ga oss et eget vers i nasjonalsangen – som den eneste byen i Norge.

I anledning festivalen har Notoddens ordfører, Gry Fuglestveit, tatt turen til Halden. Gry forteller om Notodden, og hvordan byens berømte bluesfestival ble til. Vi får også høre historien om den gangen Steven van Zandt beæret Notodden med et besøk i 2015. Van Zandt tok turen til vesle Notodden de fem påfølgende årene også, noe som har betydd mye for Notodden som kulturby.

David John Smith fra festival-teamet viser frem et fotografi av Gry sammen med Steven van Zandt på Notodden i 2015.

Dernest blir mikrofonen overlevert til selveste Åse Kleveland, som har tatt på seg oppgaven med å åpne denne tredagers musikkfilmfestivalen.

– Jeg bruker enhver anledning for å ta meg en tur til Halden, sier Åse.

Åse Kleveland åpner festivalen. 

Åse erklærer festivalen for offisielt åpnet, og etterpå fremfører hun en nydelig versjon av låta Brother, can you spare a dime, flankert av Espen Holtan på bass og Omar Østli på gitar.

Etter åpningstaler og underholdning, er det klart for å starte musikkfilmfestivalens torsdagsprogram. Første post på dagens program er et foredrag ved dosent emeritus ved Høgskulen i Volda, Gunnar Strøm. Gunnar er ekspert på musikkvideoer og animasjonsteknikk, og tema for foredraget er den legendariske musikkvideoen til A-has verdenshit Take on Me.

Musikkvideoen til Take on Me gjorde i hvert fall uutslettelig inntrykk på undertegnede, som var ni år den gangen denne først begynte å rulle på Sky Channel.
Originaltegninger fra animasjonen henger i galleriet!

Gunnar snakker om musikkvideoens historie, og om hvordan animasjonen plutselig entret musikkvideoenes verden på åttitallet.

Gunnar Strøm etablerte dokumentar- og animasjonsprogrammene på Høgskulen i Volda.

Programmet fortsetter utover dagen, og her skjer det mye spennende! I skrivende stund prater et panel bestående av Therese Næss Diesen, Stine Osmo Lieng og Martin Horntveth om hvordan lyddesigneren jobber med å arrangere musikk og lyd, med Per Ole Hagen som moderator. Samtidig er det visning av nyere, norske musikkvideoer med Arvid Skancke-Knutsen i front.

Men det stopper ikke med det folkens, det skjer mye mer utover ettermiddagen og kvelden. Det blir visninger av filmer på Halden kino, og dessuten et spennende program på Byparken i kveld.

Se hele programmet for torsdagen her!

Festivalen fortsetter på fredag og lørdag, se videre program for festivalen her.

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer