Halden før og nå

Onsdag ettermiddag var det boklansering for fotoboken Forandring Halden på Blender Collective i gågata. Ukesvis med fotoarbeid har resultert i en vakker fotobok, der gamle fotografier fra Halden by står side om side ved fotograf Ove Tøpfers nye bilder av samme motiver. 

Fotobokserien Forandring var opprinnelig kunstfotograf Peter Lukas sitt prosjekt.  I 2011 fikk Peter kreft, og fant ut at han trengte et prosjekt han kunne gå ut og inn av når det passet ham. Han kunne i hvert fall ikke være yrkesdykker lenger, kreftene strakk bare ikke til. Hobbyen foto ble hans nye livsprosjekt. Etter noen år med fotografering og utstillinger kom idéen om å gjenfotografere gamle motiver. Interessen ble i første omgang til en fotobok fra Grimstad som kom i 2013.

Konseptet var enkelt; Man tager et gammelt arkivfoto fra en by og finner ut hvor fotografen sto den gangen, stiller seg opp med kamera på akkurat samme sted og tar et nytt bilde med samme utsnitt, samme perspektiv. Siden setter man gammelt og nytt foto side om side i en bok. Ingen tekst, ingen forklaring. Bildene snakker for seg selv, og forteller historien om en by før og nå.

Den første Forandring- boka.

Onsdag møter vi fotografene Peter Lukas og Ove Tøpfer på Blender i gågata, der presenterer de den siste boken i serien; Forandring Halden. Peter innleder foredraget på Blender, forteller om bakgrunnen sin og starten på Forandring-prosjektet.

– Jeg ville finne fotsporene til fotografene fra hundre år siden, forteller Peter Lukas, jeg ble så grepet av de gamle bildene og historien de fortalte. Jeg begynte å samle inn bilder og gjenfotografere motiver i Grimstad, men visste ikke helt hva jeg skulle med dem først. Så ble de til en bok som jeg kalte Forandring.

Peters første fotobok fra Grimstad ga mersmak. En fotobok ble til to, to ble til tre, og plutselig hadde Peter laget en bokserie. Tretti bøker om forandring har det blitt, fra norske og utenlandske byer. Men konseptet er ikke så enkelt som det kanskje fremstår. Det krever tid og innsats å gjenfotografere gamle motiver.

– Det har vært mye klatring involvert, forteller Peter. Masse banking på dører. «Unnskyld, kan jeg få låne balkongen din til å gjenfotografere et hundre år gammelt bilde?».

Peter har balansert på murer og hengt i lyktestolper for å komme på samme sted som fotografen bak bildet han skal kopiere.

Peter har klatret på fjelltopper og tak, stått på gardintrapper på pickupflak, klamret seg fast til kraner og heiser, klatret opp på en stige på utsiden av en silo, og kjempet seg gjennom buskas. Alt for å komme på riktig sted sånn at utsnittet og perspektivet skal bli helt, helt likt. Men han har ikke blitt lei.

– Til sammen har jeg gitt ut minst en meter med forandringsbøker, sier Peter og måler opp en meter med hendene. Nå har jeg akseptert at dette er min skjebne, jeg skal ikke kjempe i mot. Det er meningen at jeg skal jobbe med dette.

Etter en rekke bøker i serien sto Østfold for tur. Peter ville ta for seg byene Sarpsborg, Fredrikstad og Halden, og lage Forandring-bøker fra alle tre byene. Men våren 2020 tok kreftsykdommen over Peters liv. En ny og tappende cellegiftkur tok fra ham alle krefter, han orket ikke å gjennomføre fotoprosjektet som sto foran ham. Heldigvis hadde han en venn han kunne snu seg til. Fotograf Ove Tøpfer sa ja til å fullføre bokprosjektet i Østfold for Peter.

– Jeg har fulgt Peters bokprosjekt over tid, forteller Ove når han tar over foredraget. Og det som gjør disse bøkene så flotte er at det ikke er noe tekst, her er det bildene som forteller historien. Det tiltalte meg som fotograf. Det er en utrolig spennende måte å bevege seg i tid på, og det er jo det man egentlig gjør.

Ove startet med å planlegge de tre fotobøkene. Tre Østfoldbyer skulle få hver sin bok, her var det bare å pusse linsa og komme i gang.

– Jeg tenkte; dette kan da umulig være så vanskelig, sier Ove, til latter fra publikum.

Ove Tøpfer foran bildet av Halden han tok fra Sauøya. Det kostet både blod og svette for fotografen, som først etter å ha kjempet seg til toppen av Sauøya gjennom kratt og skog fant ut at det faktisk gikk en sti dit han skulle.

Det blir snart åpenbart at konseptet var en smule mer komplisert og krevende enn Ove først hadde tenkt. Men hvor begynner man? Jo, man begynner med noen gamle arkivfoto, om lag hundre og femti i tallet. Så begynner rekognoseringen. Ove er jo ikke lokalkjent i alle byene han fotograferer, så her måtte han måtte være detektiv. Hvor var bildene tatt? Ove delte opp bildene fra arkivet i bolker etter områder, sånn at han skulle slippe å løpe på kryss og tvers i byen. Mange av bildeprosjektene måtte han skrote. Man må stå på nøyaktig samme sted som fotografen sto den gangen, men det er jo ikke alltid mulig! Bygg blir revet, nye kommer opp, veiarbeider umuliggjør tilgang på riktig sted, trær har blitt plantet på nye steder og plutselig står man midt i en rhododendronbusk. En by er i stadig endring.

– Et fotografi er et tidsvitne, sier Ove. Du får ta del i et øyeblikk, et hundredels sekund i historien. Forandringen i bybildet er konstant. Bybildet er ikke konstant, det er stadig noe som endres. Ting fjernes, bygg fjernes og gjenoppstår. Men ikke nødvendigvis på samme sted.

Ove har trasket seg gjennom Haldens gater og lett med lykt og lupe etter riktig plassering for gjenfotografering. Han har klatret, han har lett og han har revet seg i håret. Hvorfor er broen på det nye bildet plutselig lavere på enn det gamle? Hvorfor står trærne plutselig på feil sted?

– Gleden over å endelig få bildet riktig er stor, sier Ove, det er vanskelig å beskrive.

De gamle fotografiene til boken har Ove og Peter funnet på Nasjonalbiblioteket.

– Nasjonalbiblioteket har gjort en formidabel jobb, sier Ove. De har digitalisert bilder, de har scannet negativer og originaler og glassplater i høy oppløsning. Dit kan man dra og laste ned bildene i høy oppløsning og bruke dem til hva man vil.

Trærne utenfor Busterudparken har vært så frekke at de har flyttet seg en meter til høyre. Dette forårsaket litt hodepine hos fotografen.

Når man må være detektiv, og lete seg gjennom ukjente byer med lupe, er man glad for den hjelpen man kan få. Heldigvis har både Ove og Peter opplevd å bli godt tatt i mot på sine fotoferder.

– Folk er nysgjerrige, forteller Ove, og de er hjelpsomme. De slipper deg til, de slipper deg inn og opp. Jeg har møtt så mye velvillighet her i byen.

Ove synes Halden er en fotomessig interessant by.

– Halden er en fantastisk by. Ingen andre byer jeg vet om har så mange høyder, utsiktspunkter og nivåer. Hvis man ser på byen med et billedøye så er det fantastisk morsomt å bevege seg rundt her.

Borgergata, den gang da. Fra boken «Forandring Halden».

Forandring Grimstad Bøkene utgis på Forlag Peter Lukas AS. Her finner du Forandring-bøkene på nett, men du finner dem også i Køhns bokhyller. Men skal du sikre deg en bok bør du kanskje ikke vente for lenge, de trykkes nemlig i et begrenset opplag…

Kommentarer

kommentarer