Halden danseskoles juleavslutning

Alle foto: Johannes Granseth.

Ildsjelene ved Halden danseskole har lagt ned mye arbeid for å få til en trygg danseoppvisning for skolens elever før jul. Løsningen ble mange små danseoppvisninger med begrenset med publikum til stede. 

Danseåret 2020 har vært underlig for Halden danseskole.

– Dette året har bydd på nye utfordringer, sier administrativ leder for Halden danseskole Sara Stang Møller. Men det har også vært spennende på mange måter, det å hele tiden jobbe mot å få dette til  – og til slutt klare å komme i mål. Vi har jo gått med en ekstra klump i magen siden mars, og lurt på om vi klarer å få det til. Men vi har hele tiden jobbet med gode planer, og fått til trygge forhold for både pedagoger og elever. Vi har hatt en jevn og god dialog med kommuneoverlegen hele denne høsten!

På danseskolen begynte de som vanlig å planlegge mot en juleforestilling i august.

– Vi tenkte jo i august at det skulle bli en juleforestilling, men vi begynte allerede da å tenke på at vi skulle ha færre foreldre og foresatte inn i salen. Så allerede da hadde vi alternativer på plass i forhold til å løse dette på en tryggest mulig måte i tilfelle det ble økt smitte.

Og økt smitte ble det. Det var viktig for danseskolen å komme frem til en løsning for juleforestillingen som innebar at dansebarna skulle få opptre foran kjente.

– Det er viktig for barna å bli sett av noen man kjenner, sier Sara. Når man jobber så lenge mot et mål er det også viktig å få vist frem det man har lært seg. Og så er det jo sånn at dans bør oppleves live. Dette er jo sant for all kultur, men det å oppleve dans live er ekstra viktig tror jeg. Dans er så levende og ekte, skal man føle energien i rommet og oppleve det danserne uttrykker gjennom dansen så bør man være til stede i salen.

Løsningen ble å sette opp mange små juleforestillinger, og dessuten at alle barna på skolen kun skulle ha én utvalgt person til stede i salen. Publikum ble bedt om å holde avstand til hverandre, alle hender ble spritet, og i døra sto Sverre Magnus Heidenberg og målte tempen i panna på alle som skulle inn på forestilling.

– Tilbakemeldingene vi har fått har gått på at folk følte det som trygt og godt å gå på forestilling, forteller Sara. Vi som jobbet i scenerommet og bak følte oss også trygge.

Sara og resten av danseskolen er veldig fornøyd med forestillingene.

– Det ble superfint, forteller Sara, vi er superfornøyde! Vi har fått gode tilbakemeldinger både fra elever og foresatte. Mange av elevene hadde nesten glemt hvordan det er å stå på en scene, og ble tatt helt på senga av den følelsen!

Siden det ikke har blitt noen opptredener på dansebarna i løpet av året har danseskolen satset litt ekstra midler på andre ting.

– Vi ville gjøre litt ekstra stas på elevene, forteller Sara, så da satset vi litt ekstra på kostymer i år. Vi merker at elevene får en helt annen holdning i dansen når de får på seg kostymer, det er så fint!

Siden mange besteforeldre, tanter og kusiner ikke fikk se sine dansebarn på scenen i år bestemte Sverre og Sara seg for å investere litt mer i filmingen av årets juleforestilling.

– Vi leide inn proffer til å filme forestillingene, forteller Sara. Tidligere har filmene vært selvlaget, men denne gangen leide vi inn Nordic Media Lab til å filme. Da blir det flere kameraer, og ikke minst proff klipping med nærbilder og alt.

Sara vil benytte anledningen til å takke både elever og foreldregruppe for uvurderlig hjelp i koronaens år.

– Alle har vært med og bidratt til at dette har gått bra. Både foreldre og elever har bidratt med å vise respekt for reglene, de har lagt ned en god del energi på å gjøre dette trygt og godt for alle. Dette er noe vi har fått til sammen!

Alle de fine bildene er tatt av Johannes Granseth på årets forestillinger.

De små danseguttene er i gruppa som heter «BoysOnly1».

Ballettbildene er med gruppa «Ballett 9».

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer