Danset for å feire skolen sin

I går danset Haldens danseskoles elever seg gjennom nok en jubileumsforestilling i anledning skolens 35-årsfeiring.

Tirsdag ble atter en dag i dansens tegn i kultursalen. I to dager har Halden danseskole feiret sitt 35-årsjubileum med storstilte danseshow og bøtter av danseglede på kultursalen. Mandagens premiere (HA) ble en stor suksess, og tirsdagens forestilling var minst like imponerende.

Det har vært travle dager for elevene ved Halden danseskole. Mange av dem har danset to dager i strekk.

-De aller minste danserne har kun vært på scenen én av forestillingsdagene, forteller leder for Halden danseskole Sverre Magnus Heidenberg, det er mer enn nok for de små.

De aller minste danserne fikk starte showet i går. Copyright © Johannes Granseth

Gårsdagens forestilling åpnet med nettopp noen av de minste danserne. Bittesmå Streetkids vrimlet ut på scenen og danset en vanvittig sjarmerende «Sommerdans» til Marcus & Martinus’ Plystre på deg.

Dette nummeret ble fulgt opp med det ikke mindre sjarmerende «Tyll og Tøys», med små ballettjenter. Begge numre var koreografert av Sara Stang Møller. Og slik fortsatte det. Vi fikk oppleve flott musikaldans fra Annie, heftig streetdance, vakker ballett, spennende moderne dans og fengende jazzballett, og mye mer. Det var imponerende, rørende, funky, vakkert og gøy.

De tre dyktige og sjarmerende konferansierene Anna Helle, Lineve Skjelin og Cornelia Breistein dukket opp innimellom dansenumrene og ledet forestillingen videre med stø hender.

Lineve, Cornelia og Anna var veldig flinke som konferansierer. Copyright © Johannes Granseth

Respekt og kjærlighet 

Det var ikke bare danserne som fikk oppmerksomhet under gårsdagens forestilling, vi fikk også et lite innblikk i skolens historie. Halden danseskole står på en grunnmur bygget av ildsjeler. Grunnlegger av danseskolen Caroline Rolstad, og senere ledere Trine Wille og Ida Staal ble alle nevnt ved flere anledninger.

Et av de mest rørende innslagene var dansenumrene fra tidligere elever ved danseskolen, fremført foran storskjerm der bilder fra deres egne danseskolebarndom gled forbi. Numrene føltes som Sverres og dansernes kjærlige honnør til skolen som institusjon. En vakker hilsen til en danseskole som har betydd mye for mange, fremført med kjærlighet og respekt .

Tidligere elever ved danseskolen danser mens barndommen flimrer forbi på storskjerm bak. Copyright © Johannes Granseth

Danseglede, stolthet og tilhørighet

Det bobler av danseglede på scenen. Halden danseskole får det jammen til. Over to hundre flinke dansebarn har de under sin vinge, og den ene dyktige dansegruppen etter den andre tripper ut på scenen og imponerer. Og de er ikke bare flinke. De er stolte også. På grensen til det rørende. Hvordan får man det til, å produsere flinke dansere og i tillegg skape denne følelsen av tilhørighet til og stolthet av en danseskole?

-Jeg er opptatt av høy kvalitet, forteller Sverre, men også at det skal føles trygt for barna. Det handler ikke bare om dans, det handler om å utvikle seg som menneske også. Vi skal være trygge, og leke og danse sammen med hverandre. Når jeg ser den dansegleden jeg selv har i kroppen i barnas øyne, da har jeg oppnådd det jeg vil. Da er det fullkomment.

En ære å lede skolen

Hvordan synes dansesjefen sjøl at jubileet har vært?

-Det har gått utrolig bra! Ungene har vært veldig flinke, de har hatt det gøy og det har vært masse danseglede. Jeg synes samarbeidet med Thon og Brygga kultursal har gått veldig bra, det er jo tross alt veldig mange barn som skal inn og ut her disse to dagene. Thon har lånt ut konferanserom og vært utrolig tålmodige. Foreldrene er jo også helt fantastiske her, de bidrar masse.

Lang jubileumskake, sponset og laget av Motz. Copyright © Johannes Granseth
Kaka får bein å gå på i pausen. Copyright © Johannes Granseth

Sverre er stolt av danseskolen sin. Men han er klar på at han står på dyktige og engasjerte menneskers skuldre.

-Denne danseskolen er verdt å feire, sier Sverre, og den har en veldig kuul historie. Caroline Rolstad er mitt store idol, jeg ser  veldig opp til henne. Hun har lært meg mye om hvordan man bør jobbe med andre mennesker, og hvor viktig kultur er for oss. Det er faktisk en ære å være leder for denne danseskolen.

Sverre sier takk

-Bak en produksjon som dette ligger det mye jobb, forteller Sverre, men jeg synes det er utrolig gøy med logistikk! Hvordan skal man sørge for at over to hundre dansere alle får vist frem det de kan, for et så stort publikum? Det er jo for eksempel ikke plass til hele publikummet på én forestilling, selv her i kultursalen. Det krever en del logistikk, men det synes jeg bare er artig.

Sverre har mange han vil takke. Han er veldig klar på at han ikke hadde klart seg uten god hjelp. Fra scenen etter endt forestilling takket han pedagogene sine, kultursalen, Thon hotell, Motz, foreldregruppa, konferansierene, søsteren Anne Sofie, kona Mona, Sparebankstiftelsen, alle danserne – og mange flere. Gro Rakeng Ullner og Stefan Ullner ville han også hedre, de har betydd mye for skolen.

Alle danserne får en rose mens Sverre takker alle han kommer på i farta. Copyright © Johannes Granseth

-Jeg har et veldig bra team, jeg får veldig mye hjelp av pedagogene, sier Sverre. Hva skulle jeg gjort uten dem! Og Sara Stang Møller, hun er en veldig viktig person i alt dette, hun har jo blitt uunnværlig for meg. Vi jobber veldig bra sammen!

Nå kan Sverre og Halden danseskole puste lettet ut og hvile trygt på laubærne, i hvert fall helt til neste jubileum. Noe sier meg nemlig at denne danseskolen ikke er ferdig feira ennå.

Se det flotte bildegalleriet fra fotograf Johannes Granseth her:

Pedagogene ved Halden danseskole er:

Jade Sofie Wulff

Line Tomter Olsen

Sara Stang Møller

Sverre M. Heidenberg

Medvirkende backstage var også:

Jon Eivind Bakke, Lars Langholt, Ole Martin Nilsson, Kristoffer Nicolaysen, Erik Aarum Kirkegaard, Solveig Johansen.

Forsidefoto, samt alle foto: Johannes Granseth.

Kommentarer

kommentarer