Torsdag kveld åpnet eierne av Knardal gård porten til den staselige eiendommen og bød på omvisning i den flotte hagen rundt huset.
Kveldsolen er på vei nedover himmelen når folk begynner å samle seg ved Knardal gårds «rådyrport» midtveis i den mektige eikealléen som leder opp til gården. Det er mange som har møtt opp for å få være med på guidet tur i gårdens hageanlegg, og vi flokker oss rundt vertskapet med ørene spisset når Jon-Harald Thorsås og Øyvind Høyem kommer smilende ned grusveien.
Det er i samarbeid med Halden turistkontor og Halden fortidsminneforening Jon-Harald og Øyvind inviterer allmennheten inn for å beskue Knardal gårds hageanlegg torsdag kveld. Den store jobben med å restaurere hageanlegget og sette hagen tilbake slik den sto i sine glansdager har nettopp begynt, men eierne tenkte viselig at det kunne være av interesse for historie- og hageentusiaster å få være med på restaureringsreisen.
Øyvind tar ordet, han er vår guide for kvelden. Vi starter nederst ved den ytterste porten til gårdens eiendom, og Øyvind forteller om gårdens historie. Vi får høre at gården ble overlatt til kommandanten på Fredriksten festning tidlig på 1700-tallet. I 1838 bestemmer kommandant Mansbach seg for å kvitte seg med gården. Neste eier deler gården i Nordre og Søndre Knardal, og i 1839 kjøper konsul Thomas Stang Søndre Knardal på auksjon. Det er han som setter opp huset slik det står i dag.
Øyvind forteller videre. Om hvor grensene til eiendommen tidligere har gått, om hvordan eikealléen tidligere strakte seg mye lenger bort – og over en stor bekk ikke desto mindre! Bekken er lagt i rør, alléen har mistet noen av sine trær, og bare minnene er igjen. Minner er imidlertid tilgjengelig i bøtter og spann denne kvelden, for med i hagevandringstruppen er selvfølgelig leder for Fortidsminneforeningen Sverre Stang, som byr på anekdoter om både bekker og porter fra sitt barndomshjem. Til glede for de oppmøtte.
Turen går videre rundt det vakre huset og ned i hageanlegget. Her har Øyvind og Jon Harald foretatt en tidsreise det siste året. De har gravd, de har avdekket og de har jublet. For hva lå ikke under gress og grus annet enn de tidligere hagestiene, slik de en gang løp? Oppdagelsen vakte naturlig nok stor begeistring hos eierne. Men mye jobb har det vært. Og mer skal det bli.
En fabelaktig utsikt over by og havn åpenbarer seg når man runder hjørnet på huset. Vi følger Øyvind på nylig gjenreiste stier rundt i hageanlegget, og Øyvind forteller. Om den gang man kunne komme opp til gården og kreve et glass vann til sigarene sine, og om deres egne restaureringsreise. Innimellom kremtes det fra Sverres kant, det kommer stadig noen rettelser krydret med små anekdoter fra den tidligere eieren.
Vi går ned stier og opp stier mens Øyvind forteller om arbeidet de har gjort, om steinvalg som forsinker prosessen og om alle andre beslutninger som skal tas. Det er et nitid arbeid å restaurere en prakthave til sin fordums glans, spesielt når man innimellom må gjette seg til hvordan det en gang var. Og så må man trå både forsiktig og riktig, for både hage og gårdsanlegg er fredet. Øyvind gjør seg som guide. Mens vi trasker etter ham på stier og gressbakker veksler han fint mellom å berette om stedets historie og sin egen restaureringsreise.
Vandringen avsluttes foran loggiaen. Hodet mitt er fylt med historie, og jeg er fylt med respekt og beundring. Jobben med å restaurere hageanlegget til Knardal gård er formidabel, og den er langt fra ferdig. Man tør knapt forestille seg hva det krever av både tankevirksomhet og fysisk innsats. Etterforskningsjobben disse to har gjort så langt har også vært formidabel. Heldigvis har de fått kyndig assistanse. Øyvind nevner i fleng:
-Vi har fått fantastisk hjelp av både Ronald Archer, Sverre Stang og Siv Stang og mange, mange flere. Vi er så glade for det, når vi sammenfatter all informasjonen vi har fått blir det enklere å male ferdig dette bildet.
De siste ordene blir Sverre Stangs. Han takker for omvisningen, og passer på å understreke hvor glad han er for at det er nettopp Jon Harald og Øyvind som har tatt over gården. Han berømmer de nye eierne for deres innsatsvilje og respekt for historien.
Alle foto: Ellen Midtfjeld.
Kommentarer