Publikumsrekord i 2015

Til tross for publikumsøkning og høy aktivitet gikk Det Norske Blåseensemble med 1,3 millioner i minus i 2015. Nå er de optimistiske med tanke på bedre resultat i 2016.

Det Norske Blåseensemble (DNBE) hadde høy aktivitet gjennom hele året med mange oppdrag og konserter. I årsrapporten for 2015 skriver de at det ble publikumsrekord med 35 746 besøkende. De hadde 93 regionale konserter, og av dem var 57 utenfor vertskommunen Halden. Totalt sett hadde de 117 konserter.
De deltok i flere prosjekter, blant annet på Fredriksten Musikkfestuke med flere konserter. I tillegg medvirket de i orkesteret under fremføring av Tosca på Fredriksten festning.

I årsrapporten peker de på utfordringene med at de har høy konsertfrekvens kombinert med mye reising. Dette gir menneskelig slitasje og økonomiske utfordringer.
– Høyt publikumstall har likevel fortalt oss at vi forvalter ressursene på en kvantitativ bra måte, men fokuset på hvor grensene går for hva vi kan få ut av produksjonsbudsjettet er noe vi er opptatt av å finne et godt svar på. Skal vi fortsette å være et nyskapende referanseensemble innenfor Sanntidsmusikk og improvisasjon, så er det viktig at dette får enda større plass i vår sesongplanlegging framover. Dette ønsker vi sterkt å prioritere, står det i rapporten.

IMG_3218
Byen under festningen. Haldens 350 års jubforestilling av Henning Kvitnes.

Underskuddet i 2015 skyldes at de fikk omtrent 350 000,- mindre i driftsinntekter og nesten en million mer i driftsutgifter. De forklarer det med at programendringene for høsten 2015 var mer kostnadskrevende enn forventet og ga også lavere egeninntekter.
– Det er alltid to usikkerhetsfaktorer. Det ene er billettinntekter, det andre er sykdom. Underskuddet i 2015 er ikke dramatisk, det er en konsekvens av et par produksjoner som ikke solgte så bra som vi budsjetterte og at noen av utøverne ble rammet av sykdom. I vår bransje er det ikke bare å sette inn en vikar på kort varsel eller la en stol stå tom. Det koster å drive i kulturbransjen, og våre vikarkostnader skiller seg ut fra andre vanlige arbeidsplasser, forteller direktør Geir Rebbestad.

Fyrverkerikonsert (fb) @ H+ytorp Fort 2015 (24 of 32) (002)
Fra Fyrverkerikonsert på Høytorp fort.

I 2015 ble de tildelt prisen som ”Årets utøvere” av Norsk komponistforening, og det har inspirert dem til videre satsing på sanntidsmusikk.
– Det å tørre å bevege seg så til de grader på ukjent og uforutsigbart område som jo improvisasjon er, er med på å utvikle våre musikere enormt innenfor alle sjangre. De får en trygghet som gjenspeiler seg i alt de gjør, de blir rett og slett bedre musikere. Det motiverer oss enormt å vite at vi er et foregangsorkester innenfor en stadig voksende sjanger med improvisasjon som basis, skrives det i årsrapporten.

Halvveis ut i 2016 er direktør i DNBE, Geir Rebbestad, optimist.
– Våren har vært veldig bra. Vi er fornøyde med både publikumsantall og konserter, også har vi fokus på økonomi, sier Rebbestad.
Han forteller også at DNBE nå er i et samarbeid med Dextra Musica. Dextra Musica er et norsk aksjeselskap som investerer i strykeinstrumenter som de låner bort til talentfulle norske musikere.
– Dextra Musica er begeistret for vår satsing på sanntidsmusikk, så vi har signert en samarbeidsavtale med dem når det gjelder høstens produksjoner. Det lover godt!

IMG_4198
Foto: DNBE

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer