Ha-ha-Halden!

Lørdag kveld var det Stand-up battle i Halden.

Konseptet er enkelt; 12 komikere fordelt på 4 steder. De har ca 10 minutter hver på å vinne publikums hjerter, for det er publikum som skal velge hvem som skal videre.

Vinnerne fra hvert sted møtes til finale på slutten av kvelden, til vi til slutt står igjen med én latter-champion.

Jeg følte for å trimme lattermusklene litt, og tok meg en tur for å lodde stemningen på de forskjellige humor-arenaene!

Jeg startet kvelden min på Grensen Burgerbar. Her er det allerede stappfullt, selv om det er en god stund til showet starter. Det kommer spennende burgere, crispy pommes frites og herlige milkshaker flyende ut fra kjøkkenet, og jeg angrer allerede på at jeg spiste middag før jeg dro hjemmefra.

Det er topp stemning rundt bordene. Både godt voksne og yngre folk sitter og skravler, ler og smiler. Bak bardisken står den alltid like sjarmerende og blide Emilie Langbråthen og gliser fra øre til øre. Hun kan fortelle at de har vært litt spente på kvelden, de har jo aldri hatt noen form for stand-up på Grensen før, og var på forhånd litt spente på om det kom til å slå an.

Der tror jeg de kan senke skuldrene ganske kraftig, og med hell arrangere flere slike kvelder, for her er det jo helt fullt! De aller fleste har vært smarte å reservert bord på forhånd, og jeg må skvise meg litt inn mellom de fornøyde gjestene for å finne en plass.

Ved et bord sitter også en gjeng med komikere, noen av dem gjenkjennbare fra TV, andre litt mer ukjente. Vel og merke foreløpig ukjente, her er det nemlig mye talent, og jeg tviler ikke på at flere av de unge stjerneskuddene kommer til å bli godt kjente i tiden fremover.

Kveldens konferansier, Jonna Støme, rekker vel bare å si et par ord før hele lokalet er fylt med latter, humring og et veldig engasjert publikum.

Latter og fin stemning på Grensen burgerbar under Jonna Stømes stand up. Foto: Catharina Heide Amundsen.

Topp stemning på Grensen der altså, og det er ganske motvillig at jeg smyger meg ut av lokalet for å gå videre på «stemnings-ruta» mi.

Neste stopp er Kokkekollektivet.

Her står døra på en gløtt, og i det jeg går opp den lille trappa på utsiden ramler jeg nesten bakover. Latteren brøler ut av dørene, og jeg må holde meg fast i rekkverket for å klare å karre meg oppover. Vel inne møter jeg et litt mer voksent publikum.

Her er det kanskje litt mer formelt, men med minst like god stemning som på de andre stedene. Kokkekollektivet har servert en helt nydelig tre-retters her i kveld, og mange av gjestene sitter fortsatt å smatter på desserten når jeg ankommer. Jeg sitter der med brusen min, og får helt vann i munnen bare av synet! Kokkekollektivet lager ikke bare god mat, den er også vakker å se på!

Lokalet passer i grunn ypperlig til stand-up, og de aller fleste har god utsikt til konferansier Christer Torjussen, som er midt i en vits om nakenbilder på 80-tallet. Folk ler og klapper, og det tar ikke mange sekundene før jeg ler høyt jeg også, selv om jeg ankom midt i historien. Det svinser noen glade og hjelpsomme servitører rundt i lokalet, og passer på at alle har det bra.

God stemning på Kokkekollektivet under Magan Gallerys stand up-show. Foto: Catharina Heide Amundsen.

Kokkekollektivet er jo kjent for mange som et sted med hyggelig og kunnskapsrikt personale, fantastisk og spennende mat, samt hyggelig og god stemning. Og det er full pott på alle punkter i kveld også. Komiker Magan Gallery skryter masse av maten! Og det gjør også de andre jeg rekker å slå av et par ord med mellom innslagene.

Men, for å rekke å lodde enda mer stemning er jeg nødt til å snike meg videre. Turen går videre til Bryggerhuset Syd. Her er de nesten ferdige når jeg ankommer, men jeg rekker allikevel å få med meg de siste latterbrølene og masse applaus. Med litt dempet belysning, masse godt i glassene og duften av byens beste kaffe, er det bare å finne seg en stol ganske fort! Problemet er bare at det ikke er noen stoler, Bryggerhuset er jo helt fullt!

Jeg klarer å snike meg inn på en plass allikevel, og få med meg sluttpoengene til komiker Dex Carrington. Det er tydelig at stemningen er på topp her også, og den forblir det selv når showet er ferdig. Folk prater, ler og koser seg max! Mona Johansen står bak disken å smiler når jeg kommer bort. Hun kan fortelle om stinn brakke og veldig hyggelige gjester denne kvelden.

Dex Carrington er morsom på Bryggerhuset. Foto: Catharina Heide Amundsen.

Også her har folk vært lure og reservert bord på forhånd, og kvelden konseptet frister definitivt til gjentakelse. Kombinasjonen middag, god drikke og show ser virkelig ut til å slå an i Halden. Jeg treffer også på et par bekjente som kan fortelle at nå må de ut å ha litt luft. Både lattermusklene og stemmebånda har fått trimmet seg skikkelig den siste timen.

Maten har vært nydelig i kveld, og utvalget av drikke er utmerket. Her kan man kose seg med både det ene og det andre, og det er det tydelig at folk har gjort på Bryggerhuset i kveld, skikkelig kost seg! Stemninga er fortsatt på topp når jeg rusler nedover mot Brygga mat-og vinhus. Her er det egentlig duket for etterfest, eller nasj om du vil, etter finalen i Kultursalen, men allerede nå er det ganske mange folk som har funnet veien ned til den hyggelige hotellbaren.

Christer Torjussen på scenen i kultursalen i den store Stand up-finalen. Foto: Catharina Heide Amundsen.

Bak disken står en smilende Stian Häger og mikser de lekreste drinkene så langt i kveld! Det er god stemning, glade gjester og høy «shaken, not stirred» faktor bak bardisken. For anledningen har de også komponert en egen drink, med den passende tittelen «I just killed a clown» En festlig komposisjon som er knallrød i fargen, med krem og tutti frutti strøssel på toppen.

Det er tydelig at dette kommer til å bli en episk etterfest, men først skal vi overvære finalen inne i kultursalen. Her er det, sikkert ikke overraskende, helt fullt! Folk er mette, glade og fulle av energi.

Det er nok mange som våknet søndag med relativt støle magemuskler og hese stemmer, for det mangler ikke lyd i kultursalen når Jonna Støme introduserer finalistene. Det rister i setene, dirrer i gulvet og brøles ut med både latter og plystring. Folk klapper og hoier, og det er veldig tydelig at stand-up virkelig passer bra inn i Halden!

Finalistene er

Henrik OB

Magan Gallery

Jørgen EP

Vidar Hodnekvam

Video: Catharina Heide Amundsen. 

De får 7 minutter hver til å smelte våre hjerter og gi magemusklene enda litt mer bank, før vi skal klappe, juble og heie frem vår favoritt, som til slutt vinner hele opplegget. Her blir det vitser om politikk, sexualundervisning med livredde 10-åringer på barneskolen, masse harselering med Halden og Østfold, en hel bunke med selvironi og relativt god selvinnsikt.

Jeg ler til tider så mye at tårene triller, og publikum er hele tiden sultne på mer. Det er vanskelig å finne ut hvem vinneren er, for folk jubler, klapper, hyler, plystrer og skriker av full hals når vinneren skal kåres. Allikevel ender Vidar Hodnekvam opp som kveldens vinner, og publikum siger sakte men sikkert ut av kultursalen og videre inn på Brygga mat og vinhus, tilbake til Bryggerhuset eller videre til en av byens mange andre steder som kan fukte de nå ganske tørre strupene.

Hør vinneren av årets Stand up battle, Vidar Hodnekvam, vitse i kultursalen. Video: Catharina Heide Amundsen.

Om dette var en suksess? Jepp, det var det definitivt!

Hurra for Halden, hurra for «TrøkkpåSydsiden og hurra for stand-up! VI VIL HA MER!

P.S:

Det var også både komikere, masse folk og fantastisk stemning på Mikrobryggeriet, men tiden ble så altfor kort, så jeg rakk dessverre ikke innom der denne kvelden.

Folk rapporterte om strålende stemning, mye godt i glasset og latterbrøl fra den kanten også!

Kommentarer

kommentarer