H.E.K.S. presenterer: Ørkenideologi

Halden Eksperimentelle KunstSenter er stolte av å presentere et verk av Hanan Benammar i vinduene sine. Vi hadde selvfølgelig planlagt en brakåpning med performance og konsert, men på grunn av situasjonen vil vi stillferdig la kunsten stå for seg selv i vinduene. Utstillingen vil stå fra 5/3 til 4/4 2021.

Hanan Benammars verk «Ørkenideologi» er en del av en serie med installasjoner som baserer seg på materiale hun har samlet gjennom tretten år med reiser til ørkenområder og undersøkelser av arkivmateriale som omhandler fortellinger og historie fra disse områdene. Dokumentasjonen som former installasjonene er funnet i hyllene for geografi, geologi, antropologi, botanikk og politisk vitenskap.

Ideen til disse installasjonene vokste frem fra refleksjoner rundt begrepet «ørkenideologi» som det ytre høyre bruker for å beskrive islam. Begrepet skal referere til en ideologi som kommer fra et sted hvor ingenting vokser; et intellektuelt tørt og sterilt sted, fjernt fra kultur, historie og sivilisasjon; et sted som sitter fast i en fysisk og mental tilstand som ikke bare beskrives som primitiv, men kanskje også voldelig. Denne beskrivelsen gjelder selvfølgelig for alle som bor i, eller kan anses for å kunne komme fra et ørkenområde.

Benammar ble i kommentarfeltet til Human Rights Service selv beskrevet som en av tilhengerene til denne ideologien etter diskusjoner om et av hennes tidligere kunstverk om det ytre høyre:

«Mobbere finner en i mange sammenhenger, men når den ser ut til å være en del av en ideologi, har den antagelig sin opprinnelse fra et område hvor sand ikke er mangelvare.»

En av frontfigurene for teorien om en ørkeideologi-konspirasjon er den nederlandske forretningsmannen og lederen for det politiske partiet «Partij voor de Vriihejd». I en parlamentarisk debatt om statsbudsjettet i 2010 sa han:

«Time to thoroughly clean up our streets. If our ‘new Dutchmen’ are so keen on showing their love for a seventh-century desert ideology, go ahead and do it in some islamic country, but not here, not in our country.»

(https://www.watwilwilders.nl/WildersbeledigtgroepenEN.html)

Etter utallige reiser til ørkenområder og søken gjennom arkiver fra midtøsten og afrika som nå er flyttet til tidligere europeiske kolonimakter sier Benammar:

«My definition of the desert ideology is the layers of history of migration, forced displacement, genocides, endless horizons, sudden cold nights upon the sunsets and series of miracles.»

Hanan Benammar bor i Oslo, har vokst opp i og utenfor Paris og har studert musikk og billedkunst i Paris, Amsterdam og Oslo. Hennes foreldre er født i Algerie.

 

Kommentarer

kommentarer