Gulrotsuppe med kokosmelk

Hva kan vel være bedre enn en varmende gulrotsuppe, nå som sommeren er på hell? Denne oppskriften er supergod og enkel å lage, og du får i deg masse betakaroten som lar deg bevare den fine sommerbrune huden litt til.

Betakaroten – bra for så mangt

Mange fargesterke grønnsaker inneholder betakaroten, men gulroten er en av de med høyest nivå. I kroppen omdannes dette til aktivt vitamin A, som er nødvendig for blant annet normal celledeling, god hud og godt nattesyn. Om du spiser mye gulrot, kan du oppnå en solgyllen hud fordi betakarotenet farger underhudsfettet ditt, og det skinner gjennom som en vakker brunfarge. Betakaroten er også med på å styrke huden mot solskader – du får mindre rynker med nok betakaroten innabords.

Betakaroten er også det viktigste stoffet i gulrot som gir den kreftforebyggende egenskaper så vel som at den er bra for øynene. Andre helsebringende stoffer i gulroten er blant annet kumarinsyre og lutein.

Smaken av gulrot

Det er kanskje ikke nødvendig å presentere smaken av gulrot nærmere? Den er antakelig vår aller best kjente rotgrønnsak, og vi får tak i norskdyrket gulrot så å si hele året.

Gulroten smaker søtt, men den inneholder lite karbohydrater – og det lille som er, tåles fint av de som har urolige mager, diabetes eller skal tenke lavkarbo. Når du varmer opp gulroten, blir mer av betakarotenet tilgjengelig. Du kan derfor gjerne variere mellom rå og varmebehandlet gulrot.

Bruk: Som snacks, i råkost, i salat, til suppe og lapskaus, glasert, i kake og til smoothie.

Gulrotsuppe med kokosmelk

4 porsjoner

Kokosmelk gjør denne magre suppen fyldig, til tross for at du bruker lett kokosmelk. Hemmeligheten ligger i smaken av kokos, og de ellers kalorifattige ingrediensene.

2 ss olivenolje

1 kg gulrøtter, skrelt og skivet

1 stor løk, finhakket

6 fedd hvitløk, skrelt

½ ts karri

5 nellikspiker

1 l vann

1 ss sitronsaft

En klype sukker

5 ss lett kokosmelk

Frisk, hakket koriander til pynt (kan sløyfes)

Litt salt og pepper etter smak

Varm oljen i en stor, tykkbunnet gryte på middels varme. Ha oppi gulrot, løk, hvitløk, karri og nellikspiker og fres til løken er gjennomsiktig. Hell på vann og kok under lokk til gulroten er myk, rør av og til.

Fjern nellikspikrene og kjør suppen jevn i en blender eller med stavmikser. Ha suppen tilbake i gryten. Rør inn sitronsaft og sukker og smak til med litt salt og pepper. Rør sammen kokosmelk og fløte. Tilsett blandingen til suppen og la suppen småkoke et par minutter. Server overdrysset med frisk koriander.

Få mer inspirasjon og oppskrifter på bloggen www.gunnhelenearsky.no– og sjekk ut yogatimene hennes her i Halden på www.ganeshayoga.no

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer