Gripende Ruffen i Ekserserhuset

Lørdag var det duket for verdenspremiere på dukketeateroperaen Ruffen og Den flyvende hollender i Ekserserhuset på festningen. Bravo, Opera Østfold!

Det er nesten så man må klype seg i armen. Tenk å sitte i en gammel gymsal i lille Halden, og få servert en barneopera av dette kalibret. Med et helt vanvittig stjernelag, både på og bak scenen. Dukketeateroperaen Ruffen og den flyvende hollender bergtar fra første sekund!

De fleste nordmenn kjenner til Ruffen, den vesle sjøormen som bor i et slott som ikke finnes på noe kart – og bare er synlig for mennesker på tirsdag og fredag. Tor Åge Bringsværds historie, og illustratør Thore Hansens Ruffenfigur, er i sannhet en nasjonalskatt. Akkurat denne Ruffen-historien handler om den gangen Ruffen la ut på langtur for å befri den flyvende hollender; spøkelseskapteinen som har blitt dømt av Havgudinnen til å seile alene på de syv hav på sitt skumle spøkelsesskip for alltid.

Det starter i det stille. Sangere og dukkeførere rusler rundt på scenen og flytter på kasser, maler litt med pensel, henter dukkefigurer og bærer dem hit og dit. Casten kommer ut i samlet flokk og varmer opp, synger noen skalaer og strekker på armer og bein. Så klapper dukkespiller Ida Frisch i hendene, og lyset i salen går av.

Flinke Ida Frisch er forteller og dukkefører!

Den er unektelig rørende, historien om lille Ruffen som ikke kan utstå at den fordømte spøkelseskapteinen lider. Men når historien formidles med en overbevisning som dette blir det jo rent for mye! Jeg skulle naturligvis ha husket papirlommetørklær. Alle på scenen gjør en formidabel jobb med å fortelle og synge historien.

Bassbaryton Jørgen Backers flotte røst gjør seg som både hvalpappa og spøkelseskaptein.

Ruffen spilles av Kristian Krokslett, en nordnorsk branne med en stor, stor stemme. Kristians Ruffen er allikevel varsom og skjør, han viser oss Ruffens store, bankende hjerte med sin vakre sang og fine dukkeføring.

Kristian Krokslett er en fin Ruffen!

Sangere og dukkeførere bytter elegant på å føre dukker, og dytte rundt på kulisser. De synger så fint! Ekstra imponert blir man av stemmeprakten til mezzosopran Siv Iren Misund, i særdeleshet når hun gestalter den vakre og fryktinngytende Havdronningen!

Siv Misund spiller Havdronningen.

Dukkene er fantastiske. Nevnte Havdronning dukker plutselig opp fra havet som en vakker kjempedukke, som tar helt pusten fra meg. Men det er klart, det er jo også Norges dukkemakerdronning Anna Katarina Granberg som har laget disse dukkene!

En gigantisk Havdronning stiger opp fra havet!

Estetikken er tro mot Thore Hansens Ruffenunivers, og aldeles nydelig utført. Dukkeføringen på scenen er også helt suveren! Ekstra morsomt er det jo også at Haldens egne figurteatermann; den dyktige Daniel Sandvik, får en plass i produksjonen.

Daniel Sandvik!

Både den fengende musikken og den flotte librettoen er spesialskrevet til Operafestivalens barneopera, henholdsvis av Eva Holm Foosnæs og Ivar Tindberg. Sistnevnte har også regi på stykket, en strålende utført jobb. Dette er heller ikke noen hvemsomhelst i norsk kulturliv. Ivar hadde blant annet regi på Opera Østfolds Tryllefløyten tidligere, og har dessuten regi på oppsetningen av Den flyvende hollender på Place d’Armes i juni neste år. Jeg gjentar: Dette er et stjernelag! Heldige barn og voksne i Halden, som får lov til å oppleve dette!

Jeg håper flere barn og voksne får muligheten til å nyte denne kjempeproduksjonen, for denne forestillingen fortjener å bli sett av mange, mange flere.

Opera Østfold hadde til og med fått besøk av Ruffen-illustratør Thore Hansen i dag, han holdt tegnekurs i et telt utenfor Ekserserhuset før forestilling.
Komponist og pianist Eva Holm Foosnæs og akkordionist Ida Høvli Hidle.

 

Alle foto: Stein Johnsen/Contentvideo

Stjernelaget: 

Musikalsk ledelse: Eva Holm Foosnæs

Regi: Ivar Tindberg

Scenografi og kostymer: Gjermund Andresen

Dukkedesign og dukkemaker: Anna  Katarina Granberg

Lysdesign: Pia Virolainen

Lystekniker: Daniel Grinden

Kostyme koordinator: Marianne Kjølstad

Masker: Ida Høgbakk

Scenemester: Daniel Rønningen

Inspisient: Sofia Berg

Produsent: Malin Østli, Opera Østfold

 

Kommentarer

kommentarer