Gringo Bandido ute med skive

Gringo Bandido er ute med plate! Chief Police er ute på strømmetjenestene, og snart kommer vinylen. På fredag kan du høre dem spille fra skiva på Reisfestivalen.

Det øves i kjellern på Vannvogna. Gringo Bandido skal på scena igjen snart, og ny plate skal presenteres for haldenserne. I det trange lille øvingsrommet driver gutta og rigger seg til for øving, gitarer stemmes og ledninger dras rundt på gulvet.

I 2013 slapp Gringo Bandido debutplata The King and I. For to uker siden kom oppfølgeren Chief Police.

– Vi har holdt på med denne plata i åtte år, forteller låtskriver og vokalist Christian Sandaker. Var på tide at den kom ut nå.

– Vi brukte åtte år på å få ut den første plata også, sier Sandaker-broder og nyslått bassist Carl Fredrik, og så gikk det akkurat åtte år før neste kom. Enda vi lova oss sjøl å bli litt raskere. Vi har hatt litt uflaks, men det er nok mest treghet.

– Men det har ikke vært dritviktig for oss å gi ut skive heller, forteller Christian, vi har aldri hatt driven til å produsere masse greier. Vi liker å stå her i kjellern og spille.

– Vi lager kule låter, sier Carl Fredrik, og så drikker vi øl og spiller dem for oss sjøl. Og koser oss.

Men nå er det altså en ny skive ute, og tilbakemeldingene på Chief Police har vært gode. En anmeldelse har allerede ramla inn fra nord, blodfan Egon Holstad synes plata er vanvittig fet. Egon trilla en femmer i itromsø, og overskriften lyder intet mindre enn:

(Trykk på bildet for å lese saken)

– Det gir jo selvtillit, sier Christian. Egon er svulstig i språket, men det er jo tydelig at han digger plata.

Er dere sjøl fornøyde med plata?

– Vi blir vel aldri hundre prosent fornøyde, sier Christian, men med tida har vi blitt ganske fornøyde. Låtene er bra, det vet vi. Men som vanlig så synes jeg alt annet låter mye fetere enn det vi holder på med sjøl. Allikevel må jeg si at jeg synes sluttresultatet har blitt ganske bra.

Hvordan blir en Gringo-låt til? Låtskriver Christian er den som kickstarter nye låter. Tekstene er lokalt fundamentert.

– Jeg bruker lokalhistorie når jeg skriver tekst, og jeg liker å skrive om livets skyggeside. Det er alltid skyggesida som fenger.

– Christian skriver jævlig bra tekster, sier Carl Fredrik. Og så starter vi med noen enkle riff, som vi bygger videre på. Vi blander klassisk ræwk med noen halvveis fine temastrofer, sånn at det blir litt melodi der også. Det skal ikke bare harves på, det må være noe catchy i låta i tillegg. Så kommer det sure Gringo-greia oppå, vi er jo ikke sjukt gode til å spelle. Det er essensen i Gringosjela, det skal være harving – men allikevel noe melodiøst som fenger litt.

Hør debutskiva The King and I her: 

Gutta synes låtene er bedre nå enn før. Det jobbes mer intenst for det gode lydbildet, og for at alle låtene skal ha en viss identitet.

– Hver låt bør egentlig være en singel, sier Christian. Det er vanskelig, men det er noe vi bør jobbe mot. Jeg føler det er en del singler i den plata vi har sluppet nå.

På fredag skal Gringo på scena på Reis-festivalen. Ganske passende, siden skiva gis ut på Siste Reis plateselskap. Chief Police blir den første fullengderen på labelet.

Satser dere for fullt nå da, med ny plate ute?

– Vi har for mange unger, sier Christian. Mellom oss har vi minst ni unger, vi klarer ikke å møtes for å øve en gang, så det blir nok vanskelig å dra på turné. Og så er vi jo sinnsykt ustrukturerte fra før. Men vi skal jo øve sånn at det sitter. Blir fett å spille for folk igjen nå.

Gringo Bandidos er:

Christian Sandaker

Carl Fredrik Sandaker

Laurits Mosseby

Cato Haakenby

Stig Buckholm

Hør hele plata her:

Her kan du kjøpe billetter til helgens Reis-festival.

Kommentarer

kommentarer