God stemning i Lønneberget

Etter månedsvis med øving gikk endelig sceneteppet opp for den første forestillingen av Emil i Lønneberget i Brygga kultursal lørdag. Omtrent 60 barn og unge fra Veslefrikk skal gjennom helgen gi haldenserne et innblikk i livet i Lønneberget.

Veslefrikk er en av Haldens største kulturaktører innen aktiviteter for barn og unge. Det har blitt en tradisjon med teaterforestilling vår og en høst, og denne våren er det Emil i Lønneberget som står på plakaten.

I foajeen utenfor kultursalen summet det lørdag av forventningsfulle foreldre og spente barn. Det har åpenbart blitt en tradisjon for mange Halden-familier å gå på Veslefrikk sine forestillinger.
Historiene om Emil i Lønneberget har overlevd generasjoner og når de første tonene ble spilt av musikerne på scenen var stemningen satt. Monia Berger, driver av Veslefrikk, har regien og hun har gjort et godt trekk ved å legge inn en forteller som loser publikum gjennom forestillingen. En av ”veteranene” i Veslefrikk, Jonas Borge Stafsengen, presenterte seg som Rasmus på Loffen og ønsket alle velkommen til Lønneberget. Med stødig fortellerevne tok han publikum med på en reise gjennom flere av de kjente Emil-fortellingene.


I løpet av helgen spilles det fire forestillinger på Brygga og siden det er mange med i Veslefrikk er de delt inn i grupper slik at de fleste er med i en av forestillingene. På premieren lørdag var det i hovedsak de yngste som var i aksjon og de sjarmerte publikum i senk. Med en akkurat passe rampete Emil, en søt og veslevoksen Ida, en relativt streng far til Emil, en strukturert og optimistisk mor til Emil, en koselig Alfred og en særdeles gifteklar og realistisk Lina skapte de gode opplevelser fra Astrid Lindgrens univers.

Vi fikk bli med da Emil handlet på auksjonen på markedet, der det for øvrig var en auksjonarius av det svært sjarmerende slaget. Han gikk en av  Haldens tidligere mest markante auksjonariuser, Karsten Wiig, en høy gang i utrop og entusiasme.
Vi fikk bli med i dialogen mellom Emil og Alfred der Alfred er bekymra for Linas lyst til å gifte seg og de konkluderer med den velkjente ”Du och jag Alfred – Du och jag Emil..”.
Det ble latter i salen da de serverte kjøttsuppe i Katthult og Emil naturligvis måtte putte hodet i bollen og da Ida angivelig fikk tyfus etter en runde med maling fra Emil. Alt i alt fungerte det godt med vekslingen mellom fortellerseanser og scener fra livet i Lønneberget.

Søndag er det klart for to nye forestillinger. Vi antar at salen kommer til å preges av slekt og venner av de unge skuespillerne, men anbefaler også andre haldensere å ta turen for å få en magisk drøy time med koselige viser, kjente sprell og lokal scenekunst fra barna og ungdommene i Veslefrikk.

Kommentarer

kommentarer