Glenn Marius Skibsted stiller ut på Galleri Rød

Lørdag åpner Galleri Lille Martine en salgsutstilling med Glenn Marius Skibsted på Galleri Rød. 

På Galleri Rød henger noenogtjue av Glenn Marius Skibsteds bilder. Noen er ferdige, andre ikke. Noen er ennå våte i malingen.

– Jeg skal hjem og male ferdig det bildet etterpå, sier Glenn Marius og peker på et lerret som bare er grønt.

– Det er sånn som det bruker å være, ler gallerist Stein. Glenn Marius er alltid ferdig i siste lita.

Galleristene Stein og Christine jobber for å få ting klart til utstillingsåpning på lørdag. De banker inn spikere, henger opp bilder, lager lister og klipper ut numre til bildene.

Dette er egentlig et bilde av Stein og Christine som henger opp bilder, men kunstneren bedriver muligens performance av et eller annet slag bak her?

Christine påstår man kan måle frustrasjonsnivået til Glenn Marius på høyden på håret. Jo nærmere utstilling, desto høyere hår.

– Da er han på sitt gøyeste, sier hun. Vill i blikket.

Men det ordner seg alltid i tide. Glenn Marius leverer bestandig det han skal.

Er dette nødvendig prokrastinering for deg Glenn Marius? 

– Ja, jeg trenger antageligvis dette presset. Det har jo begynt å bli et mønster det her. Det er jo alltid det siste bildet som blir best.

Glenn Marius produserer imidlertid godt over langen også. I år har han malt nærmere femti bilder. Men utstillinger har det vært tynt med i koronaåret 2021.

– Jeg skulle egentlig ha to i vinter, men begge ble avlyst på grunn av pandemien. Både den på Jeløya i Moss og den i med kunstforeningen Fredrikstad. Så jeg føler jeg fortjener å få ha utstilling nå.

Får det plass inne mon tro? Eller må det bli fint vær, sånn at det kan henge ute? Dette bildet inneholder en montasje av forgangne prosjekter.

Hvor kommer ideene dine fra?

– De bare ramler ned egentlig. Det er ikke noe bestemt mønster på hvordan det skjer.

Noen idéer har vært der en stund, før de blir noe av. Som denne:

– Jeg liker atmosfæren ved campinghyttene oppe ved festningen. Så jeg var oppe og tok bilder der en dag det var fint høstlys der oppe. Men jeg vet jo aldri helt hvordan det blir, det utvikler seg underveis. Den lampa der for eksempel, den har skjedd underveis. Jeg liker å skape rom og perspektiver. Lampa flytter perspektivet bakover, det liker jeg.

Mye av det Glenn Marius har malt nylig er farga av tiden vi lever i.

– Vi har lyst til å ha hageselskap, men vi får ikke lov. Sånn har det jo vært nå.

Et hageselskap som aldri ble.

Alt som var normalt, ble rart under pandemien.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden i skogen, det gjør jeg ofte. Så traff jeg noen jeg kjenner, et eldre par. Vi hilste på hverandre, så gikk vi ut av stien, i lang bue rundt hverandre. Alt var unormalt og rart. De vanlige tingene man gjorde i den tiden ble annerledes og rare. Jeg fikk lyst til å dele skogen på dette bildet, og male inn noe rart. En rar farge.

Kunstneren tenker mye om det han maler. Men noen bilder maler han bare fordi det er gøy, som for eksempel når han maler hender. Glenn Marius liker å male hender.

Men ofte er det en historie eller et budskap som skal ut, en tanke bak bildet. Det betyr imidlertid ikke at Glenn Marius vil ha enerett på bildets historie.

– Jeg synes det er gøy at folk legger egne ting i det. Da føler jeg at jeg har gjort noe bra. Jeg føler ikke noe eierskap til historien i bildene mine. Men det er viktig for meg at det ikke bare er pynt. Når folk blir veldig engasjerte, og vil fortelle meg hva de ser i bildene mine, det er kjempegøy. Da har jeg fått det til.

Vakker uro.

– Jeg liker uroen i dette bildet. Jeg synes det er gøy å skape en atmosfære som er litt sånn hva er det som skjer her? Skape en uro som krever noe av den som betrakter. Når jeg tar inn en stol her, så gjør det noe med forventningene dine. Det synes jeg er gøy.

Stein og Christine er glade i Glenn Marius’ kunst.

– Vi skjønte det allerede den første gangen vi så kunsten hans på Strømsfoss på en fellesutstilling han deltok på for åtte år siden, forteller Stein. Det var noe spesielt, noe som skilte seg ut. Og så viste han seg å være en ålreit gutt også.

Siden har Stein og Christine fulgt Glenn Marius tett. Nå er det tre år siden forrige utstilling på Rød.

Stein Willoch Mathisen og Christine Willoch Mathisen.

– Det har vært spennende å følge utviklingen til Glenn, sier Stein. Han utvikler seg jo hele tiden. Denne utstillingen blir utrolig fin.

– Dette blir kjempefint, sier Christine. Vi gleder oss!

 

Utstillingen åpner lørdag 12. november klokken 12 (ordføreren kommer for å delta på åpningen) og er åpen til 16.

Utstillingen er åpen lørdag og søndag mellom 12 og 16 helt frem til den 21.  november.

Kommentarer

kommentarer