Gjør korona-comeback 

Global musikkfest er klar for å ta Haldens ungdom med storm! Skal vi tro de unge arrangørene som står bak vil det bli en «insane musikkfest» torsdag 1. oktober, med show av både nasjonale og lokale artister, artister som tilhører den nye musikkgenerasjonen i Halden.

I undergrunnen i gamle Halden Rock City har det foregått en aldri så liten revolusjon de siste årene. Nye artister og musikkuttrykk har kommet til, og nok en gang blir Halden lagt merke til som en spennende og nyskapende musikkby i Norge.

Men hvem er egentlig disse unge artistene i Halden som driver med hip-hop, indie-pop og dancehall? I de to neste uken tar jeg pulsen på det unge musikklivet i Halden og portretterer noen av artistene som kommer på Global musikkfest, og som vi helt sikkert vil høre mye mer til i årene som kommer.

Først ut er ZadeKing, han er 28 år og musikkfestens store hoved-headliner. Med sine fengende, norkspråkelige hits med millioner av streams har han rukket å bli en veletablert popartist, med opptredener på Vg-lista og Allsang på grensen, samt på de store scenene rundt om i Norge og Danmark.

Men hvordan kan det ha seg at en gutt med navn Zade Hussein fra Tistedal har fått til alt dette?

– Alt startet på Rockehuset, forteller han. Før jeg kom innenfor de tykke veggene der, var livet mitt ganske ensomt i grunn, jeg savnet et sted å høre til.

Zade beskriver Rockehuset som et varmt sted hvor han ble tatt godt imot, og hvor han etter hvert skulle oppleve at han hadde talent for musikk. Zade trekker frem vennskapet med Magnus Høiberg, alias Cashmere Cat som et utrolig viktig vennskap og som avgjørende for livet hans videre. Den gangen jobbet Magnus på Rockehuset, i dag er han bosatt i LA og regnes som en av verdens mest ettertraktede produsenter, og har blant annet jobbet med storheter som Kanye West, Ariana Grande og Selena Gomez. Zade forteller at det var Magnus som introduserte han for studio og beats.

– Jeg ble med han inn i studio der han spilte noen beats for meg, da jeg hørte disse rytmelinjene hørte jeg instinktivt tekst og melodi som jeg fant på og sang der og da. Magnus ramlet nesten av stolen av det han hørte, og sa jeg hadde naturtalent og at musikk var noe jeg måtte satse på, ler Zade,

Det tok litt tid før han fikk troen på seg selv og fant sitt eget sound.

– Jeg drev en stund med klassisk «gangsterrap» og da jeg skulle spille inn en rapplåt i et studio i Oslo traff jeg produsent André Jensen som lurte på om jeg ikke kunne prøve å synge litt. Da jeg begynte å synge, utbrøt han, du har jo reggaestemme, du må jo satse på Dancehall!

Sjangerbyttet førte til et gjennombrudd med låten «Bare Zip» og etterhvert tryllet han frem hits som «Hun gjør meg vill», «Ingen er bedre enn meg» «Kumbaya» og «Hola Mamacita» for å nevne noen.

ZadeKing. Foto: privat.

Zade beskriver dancehall som en musikksjanger som springer ut fra jamaikansk reggae. Stilen er elektronisk og mer rytmisk, med uhøytydelige tekster som appelerer til et yngre publikum og som er lett å danse til.

– Jeg føler at musikken min er unik. Det er heller ikke så mange andre som driver med dancehall her i Norge, sier Zade.

I låten «Bare Zip» synger du «… jeg cruiser rundt i 1792 alle haterne hater for vi er go’». Hva betyr 1792 for deg egentlig?

Zade ler og sier at det betyr alt. Det er postnummeret til Tistedal der han kommer fra og hvor familien hans bor.

– Jeg har fans fra hele Norge som har tatovert 1792, ler Zade. Jeg er nok en ekte Haldenambasadør som skryter av Halden hele tiden. Det jeg digger med hjembyen min er folka her og at jeg kan være meg selv.

Zade beskriver hverdagen etter koronalockdown som snudd opp ned.

– Jeg var egentlig fullbooket og skulle på turné i hele Norge, til og med Karasjok. Men da koronaepedemien startet turde jeg ikke å fly eller være blant folk. Jeg flyttet hjem til Halden for å ta meg av faren min som er syk og er i høyrisikogruppen. Det var kjipt å avlyse, men det hadde vært mye kjipere å smitte faren min, sier han alvorlig.

– Jeg bor nå hjemme i Tistedal hos foreldrene mine. Alle møter tar jeg på Skype. Jeg bruker tiden på å spille ludo og sjakk med faren min, skrive sanger og legge planer, og selvsagt game litt med kompiser, ler han.

Zade gleder seg til å gjøre korona-comeback i Halden.

– Jeg har ikke spilt på seks måneder, jeg er uthvilt og gleder meg utrolig til Global muskkfest. Det blir tidenes show. Vi skal gi alt!

Har du lyst til å få med deg Global Musikkfest? Arrangementet er gratis, og man får både goodiebags og mulighet til å vinne mange fine premier. På grunn av Covid 19 må man melde seg på i forkant.

Kommentarer

kommentarer