Gjeninnfører gåsa på matbordet

I 2011 startet prosjektet med å bygge opp en bærekraftig produksjon av Smaalensgås i Østfold. Fem år senere er prosjektet blitt en suksess takket være målrettet og hardt arbeid fra blant annet Camilla Nordmo på Taraldrud gård i Marker.
Foto:  Tina Stafren

Det var Fylkesmannen som for fem år siden startet prosjektet ”Smaalensgås, lokal mat  i Østfold” i samarbeid med Norsk Genressurssenter. Frem til 60-tallet var Østfold et ganske stort gåsefylke, men så gikk produksjonen nedover og forsvant nærmest.
I 2013 ble noen utvalgte og interesserte gårder i Østfold plukket ut til prosjektet og de fikk da levert gåsekyllinger for fremfôring til slakt. En av de gårdene var Taraldrud gård i Marker som drives av Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden. Gården har tidligere drevet både kornmølle, kraftverk, sagbruk og smie. Nå driver de med Smaalensgås og et gårdsbryggeri er under oppbygging.
– Arbeidet med å gjeninnføre gåsa på matbordet hos østfoldingene startet allerede lenge før dyrene ankom gårdene som var med i prosjektet, forteller Camilla. Det var mye planlegging og logistikk som skulle på plass. Etter en periode med positive resultater der de leverte 80 gjess til slakt etablerte de selskapet Smaalensgås fra Østfold AS. 
– Firmaet eies av gården vår (Taraldrud), Skulberg i Spydeberg og Manstad i Fredrikstad, forteller Camilla.

Det er ingen tvil om at de legger ned mye jobb med Smaalensgåsa. Men hvorfor gjør de det?
– Det er morsomt å være med på å redde en sårbar og kritisk truet rase som Smaalensgåsa faktisk er. Å gjeninnføre den på matbordet er den eneste muligheten til å få etablert en ny bærekraftig stamme, sier Camilla. Hun finner mye motivasjon i at de tar hånd om alle delene av produksjonen selv.
– Vi jobber med alt fra livdyrflokk, kyllinger, stell av slaktedyr, organisering av slakting, transport, distribusjon, markedsføring og salg. Hverdagene er varierte og i et slikt prosjekt er det fint at vi er flere personer som kan dra nytte av hverandres kompetanse gjennom hele prosessen.

14445030_1242054265854829_6732860714732549019_o

Alle vet at hverdagslivet for bønder består av mye fysisk arbeid og at det ikke er normal arbeidstid fra kl. 8 til 16. Camilla er stolt av å få være med på å realisere Smaalensgåsa i Østfold igjen, selv om det er hektiske dager.
– Vi må sørge for at dyrene har det bra og at kjemien i flokken er riktig. Hvis dyrene trives belønnes vi med mange befruktede egg i rugesesongen som starter i februar. En Smaalensgås legger mellom 30 og 40 rugeegg hver sesong, forklarer hun. Eggene legges fortløpende i rugemaskiner som firmaet disponerer. Hvis alt klaffer får vi nye gåsekyllinger i april og mai.
– Kyllingene lever de første ukene inne i oppvarmet hus før de slippes ut på frodige og grønne beiter. Gress er det beste gåsa vet og sammen med lokalt dyrket korn utgjør gresset hoveddelen av gåsas kosthold.

mi7a5083
Foto:  Tina Stafren

Sommeren for Smaalensgåsa er idyllisk på beite. Mens dyrene er der jobber Camilla og de andre på Skulberg, Taraldrud og Manstad med å få på plass rammebetingelsene for høstens slaktesesong.
– Vi jobber hele tiden med å drive en lønnsom og tilfredsstillende produksjon. Vi samarbeider med både kokker og andre potensielle partnere underveis. Alt salgsarbeidet gjør vi selv, forklarer hun.
Størsteparten av kundene deres er privatpersoner så de er helt avhengige av å gjøre en god markedsføringsjobb hele året.
– Dyrene slakes i oktober og november. De ferdige slaktene distribueres til restauranter, hoteller og privatpersoner i hele regionen vår. De fleste privatpersonene henter faktisk produktene på gårdene våre og det resulterer naturligvis i mange positive og hyggelige kundemøter. Kunder som handler hos oss er interessert i hvordan dyra har hatt det og de får gjerne en omvisning på gården!

Vil du lese mer om Smaalensgås eller bestille? Besøk nettsiden deres her.

 

Kommentarer

kommentarer