GJENFORTELLINGER

Oddvar Rakengs nye E-bok er delvis inspirert av et tilfeldig besøk i Fretexbutikken på Lillehammer. Her i bruktbokhylla dukket det opp et ganske ukjent paradoks: Forvisning til en turistmagnet som Lillehammer. Bak forvisningen stod NS-føreren Vidkun Quisling, og de forviste var en gruppe norske prester og biskoper.

Oddvar Rakeng. Foto: privat.

Fretexfunnet ble hovedkapitlet i boka fra Birkebeinerbyen. Forfatteren tar forøvrig leserne med helt tilbake til middelalderen da byen var skjulested for kongsbarnet Håkon før den dramatiske flukten fra baglerne over fjellet.

Nær 800 år senere testet  den sovjetiske Nobelprisvinneren Aleksander Solsjenitsyn  mjøsbyen, nærmere bestemt Undsets Bjerkebæk, angående eventuelt oppholdssted etter utvisningen i 1974. Her formidles også detaljer fra Bouchiki-saken, en postraners endelikt, dødsdømte gestapister, Lillehammer som tysk okkupasjonsmakts høyborg  med mer. Visitter til Thor Heyerdahl og Carl Lumholtz, så vel som til Anders Sandvig og Anders Huuse er å finne i E-boka på Kolofon Forlag.  Boka formidles av Tanum.no og i Nettbokhandelen.

Oddvar Rakeng vokste opp i Tistedal, og er kjent fra en rekke utgivelser, fra manuskript for barneprogram i NRK/TVs svart/hvit-periode, frilanser i radio og Dagsrevyen, barnebøker, diktsamlinger, romaner, essays og dokumentar/biografier.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer