Rene egg

Det blir stadig mer populært å kjøpe lokale matvarer, og noe av det man enklest kan få tak i er egg. Men hvorfor vil noen heller kjøpe gårdsegg enn butikkegg, og hvor får man kjøpt dem?

Helt ferske egg
Morgan Hansen, en av driverne på Grotten på Torget, er klar i sin tale.
– Jeg kjøper helst egg rett fra gården. Da er de garantert ferske, ofte økologiske og jeg slipper fordyrende mellomledd, sier han.
Det er flere av serveringsstedene i Halden som også bruker lokale gårdsegg. En av dem er bakeriet Brød og Vann på Torget.
– Vi ønsker å benytte oss av lokale leverandører først og fremst for å bruke kortreist mat. Nå har vi full kontroll på hvor eggene kommer fra, og kan få akkurat den informasjonen vi ønsker. Om det skulle dreie seg om hva hønene spiser eller når eggene er plukket er det lett å få svar på, forteller Nathalie Sørlie på Brød og Vann.
Hun ønsker også å trekke frem det positive ved å støtte andre lokale bedrifter.

12,5 kg egg
Nordmenn er glade i å bruke egg, og bruksmulighetene er mange. Hvert år spiser vi ca. 190-200 egg hver, det utgjør omtrent 12,5 kg. Så er det noen perioder i løpet av året hvor forbruket topper seg, som rundt jul og påske.
I Norge har vi nesten 4 millioner høner som hver dag gjør jobben med å produsere egg, enten de er på små eller store gårder, økologiske eller vanlige.

Hvor i Halden får du kjøpt gårdsegg
I Halden er det varierende tilgang på gårdsegg, da det kun er noen få steder som selger.
To av stedene som selger gårdsegg  i dag ligger i Rokke, det er Søndre Ulseth og Radet. I Tistedal ligger Nytorp gård, de har ca 50 høner de selger gårdsegg fra. Er du innom Bergstrøm Kjøtt og delikatesse ser du at de også selger gårdsegg.

Vet du om andre steder i Halden hvor man kan kjøpe gårdsegg? Legg gjerne inn en kommentar i kommentarfeltet.

 

Foto toppbilde: www.matprat.no

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer