Går sammen om kulturdugnad

I det nye, lokale samarbeidsprosjektet Kulturdugnad Halden går flere lokale aktører sammen om å arrangere konserter og andre arrangementer for å lage et fond forbeholdt scenetekniske arbeidere og sette fokus på deres arbeidssituasjon under koronapandemien.

I mars ble bryteren skrudd av for Haldens kulturliv. Alt av konserter og teaterforestillinger ble avlyst, og tilbake sto artistene robbet for sitt inntektsgrunnlag på ubestemt tid. Nå har koronanettet snørt seg sammen igjen, og avlysningene hagler inn. Men det er ikke bare artistene på scenen som lider under avlysninger og utsettelser. I kulissene rundt de kulturelle produksjonene står et kobbel med profesjonelle som også har fått sitt livsgrunnlag revet bort. Lydteknikere, lysteknikere, inspisienter og andre scenetekniske arbeidere står plutselig uten arbeid og inntekt. Dette vil Kulturdugnad Halden gjøre noe med.

– I første omgang skal vi lage en digital konsert i kultursalen med lokale artister på scenen, forteller kulturrådsleder Johnny Nilsen, denne blir den første av mange. Her håper vi alle i Halden vil delta og bidra! Inntektene skal gå til et fond forbeholdt de scenetekniske arbeiderne i byen vår.

Kulturdugnad Halden er et samarbeid mellom Halden Kulturråd, Halden kommune, Nordic Media Lab, Halden Næringsutvikling, Brygga Kultursal og arrangementselskapene Den Festen AS og Folk i Halden AS.

Den 13. desember går altså den første konserten av stabelen. Et knippe lokale artister går da på scenen i kultursalen for å spille, og haldenserne oppfordres både til å vippse penger til konserten og benytte seg av byens mange take away-tilbud for anledningen. En skikkelig dugnad altså! Målet er å bygge opp et fond som komme de lokale scenetekniske proffene til gode.

– Kulturaktører i byen kan søke fondet om midler til å dekke scenearbeidere på sine arrangementer, forteller Grete Ludvigsen i Halden kulturråd. På den måten kan lokale kulturaktører ta seg råd til å hyre inn lokale scenetekniske arbeidere til sine kulturproduksjoner.

– På den måten får de som i dag står uten arbeid i hvert fall noen oppdrag, legger Stein Wilhelmsen til, da får vi kanskje dette hjulet til å gå videre. Sceneteknikere står på bar bakke i disse dager. Det er kun band og artister som kan søke i dagens støtteordninger, sceneteknisk personell har ingen støtteordninger og må henvende seg til NAV. Og da snakker vi om en gruppe som har veldig varierende inntektsgrunnlag fra før.

Det var Halden kommune som tok initiativet til samarbeidet rundt Kulturdugnad Halden. Det startet med at kulturrådsleder Johnny Nilsen fikk en telefon.

– Stein Wilhelmsen og Jens Petter Berget kom til meg og lurte på om vi kunne gå sammen om å støtte disse aktørene, forteller Johnny. De sa: Hva kan vi gjøre sammen? Vi bestemte oss for å lage noen arrangementer som skal generere penger til et fond der arrangører kan søke om midler til lokale scenetekniske personell.

Kulturrådsleder Johnny Nilsen gleder seg til konsertene de skal arrangere gjennom Kulturdugnad Halden.

Sparebank1stiftelsen har gått inn med flere hundre tusen til prosjektet.

– Vi synes det er fint å gi støtte til de profesjonelle som jobber i kulissene, sier Kjell Hagen, vi vet at pandemien har vært vanskelig også for dem. Nå har den jevne haldenser mulighet til å støtte kulturlivet vi har her i Halden ved å vippse litt penger under konserten den 13. desember. Et fint biprodukt ved dette prosjektet er at vi synliggjør alt det arbeidet som ligger bak og rundt en kulturproduksjon, alle disse som jobber i kulissene er veldig viktige for det helhetlige resultatet – men det synes ikke alltid så veldig godt. Det tenker vi ikke på når vi klager over billettpriser til en konsert.

Martin Fredheim, til stede som representant for arrangementselskapet Den Festen AS, er enig. Det symbolske er også viktig her.

– Vi ønsker jo ikke bare å hjelpe disse aktørene økonomisk, sier Martin, men også å sette fokus på situasjonen deres. Bidraget blir kanskje ikke så voldsomt i første omgang, men signaleffekten er vel så viktig. Nå er det vi som ikke har dette som levebrød som stiller opp for de profesjonelle scenetekniske arbeiderne, dette er en dugnad for dem. Målet er også å vise frem bredde både innen sjanger og alder når det kommer til artister i disse arrangementene.

Jan-Tore Harlyng i kulturrådet håper det blir mange slike arrangementer i årene som kommer.

– Vi har et ønske om å videreføre dette også, sier Jan-Tore, vi håper jo å få til arrangementer over hele byen, fra Bryggerhuset og opp til Vannvogna og teateret.

Første konserten går altså av stabelen 13. desember. Da håper Kulturdugnad Halden at mange haldensere sitter med Vippsen klar.

– Ingen kommer til å bli rike av dette, sier Johnny, men de scenetekniske arbeiderne får holdt på med faget sitt og så får de litt inntekt. Halden ønsker å være en kulturby, nå må vi vise hverandre at vi virkelig står bak det ønsket. Det å løfte det scenetekniske faget litt, og vise hvor viktig det er, blir ekstra viktig i en tid som denne.

Fra venstre bak: Grete Ludvigsen, Synnøve Sørland, Stein Wilhelmsen, Martin Fredheim og Kjell Hagen. Foran: Johnny Nilsen og Jan-Tore Harlyng.

Kommentarer

kommentarer