Gamle og nye leker side om side

Tredje klasse på Låby skole fikk lov til å tilbringe en formiddag med å utforske gamle leker i ekteparet Aschehougs 1800-tallsvilla i Dyrendalsveien.

På et langbord i en av de ærværdige stuene i ekteparet Aschehougs hvitmalte villa i Dyrendalsveien ligger det utstilt massevis av gamle leker. Tredjeklassingene fra Låby trenger seg sammen rundt bordet, de vil helst prøve ut alle lekene samtidig. Det går ustanselig i dørene, og en liten kø av barn går frem og tilbake mellom stuene. Hele huset vrimler av barn egentlig.

Det er Wenche Erichsen som har arrangert dette besøket i Dyrendalsveien 22, hun har planer om å stille ut gamle og nye leker side om side på Halden bibliotek på nyåret. Inger Sars Aschehoug har vært på loftet og gravd frem alt hun kunne finne av gamle leker for anledningen.

Inger Sars Aschehoug viser frem en gammel bamse som hun har funnet på loftet i Dyrendalsveien 22. I bakgrunnen utforsker Erjana, Mie Sofie og Olsi lekene på bordet.
Gamle kulerammer, ludospill, dukker og togsett. Alt fant Inger og Thorkil på loftet i sin gamle villa.

-Prøv å tell alle froskene mine, roper Inger til noen barn som forsvinner ut i gangen.

-Jeg samler på frosker skjønner du, sier hun til meg og blunker. Lekesamlingen på bordet her kommer fra dette huset! Det er viktig å ta vare på gamle ting slik at neste generasjon også kan få glede av dem.

Det er virkelig frosker over alt. Glassfrosker, tøyfrosker og keramikkfrosker. Noen av barna har talt 16 frosker, men plutselig kommer det en som har funnet nesten hundre. Men det er ikke først og fremst froskene barna er der for å se på i dag. Det er lekene. De gamle lekene Inger og Thorkil Aschehoug har gravd frem fra loftet sitt.

Frivilligsentralens lekeprosjekt

Den nøye planlagte lekeutstillingen er Wenche Erichsen og Frivilligsentralens prosjekt. De gjorde stor suksess med å stille ut gamle leker med barn fra Prestebakke skole i fjor, og Wenche bestemte seg for å gjenta prosessen i år. Nå skal det plukkes ut gamle leker til en utstilling på Halden bibliotek, der gamle og nye leker stilles ut side om side.

-Ungene synes det er kjempespennende med disse gamle lekene, forteller Wenche, det er fascinerende for dem å se hva barn lekte med før. Noen av disse lekene er hundre år gamle! Nå skal vi bruke november på å samle inn leker og registrere leker, og så skal vi lage utstilling.

Barna fra Låby skal ta for seg en gammel leke, og intervjue personen som eier den. Hva betød leken for vedkommende? Hvor gammel er leken, og hvor gammel er personen som eier leken? Dette skal barna finne ut av og notere inn i et skjema. Så skal de plukke ut en av sine egne leker, og stille denne ut sammen med den gamle leken.

Wenche også tatt med seg ungdomsskoleelever inn i prosjektet. Fra Strupe og Rødsberg deltar ungdommer fra valgfaget Frivillig innsats for andre.

Christina lager sambarytmer med en trefrosk.

-Det er så gøy med litt annerledes leker enn dem vi har hjemme, sier Christina.

Hun står ved det store lekebordet, dypt konsentrert, og leker med en rytmefrosk av tre. På gulvet, i den andre enden av rommet, sitter fire jenter rundt et stort dukkehus, helt borte vekk i en intens lek. Det går en jevn strøm av barn rundt bordet, leker plukkes opp og testes og går videre til neste barnehånd.

Men det er ikke bare lekene på bordet som fascinerer barna denne formiddagen i Dyrendalsveien. Huset i seg selv er et eventyr. Barna går fra stue til stue og kikker med store øyne.

-Huset ble bygget av min farfar i 1894, forteller Thorkil Aschehoug, og vi har ikke gjort noen større endringer her – det er nesten som et museum. Inger og jeg tok over huset først i 1994.

Låbybarna spiser matpakka på skift. Etter matpausen må de ha litt luft i luka, og etter en lettere kaotisk påkledningsaksjon ute i den trange gangen bærer det ut med hele hurven. Ute er det solskinn og servering av saft og kaker. Det er spennende i Inger og Thorkilds hage. Det danner seg raskt en kø utenfor en liten lekestue bak huset.

Det kokkeleres med kortreist mat i lekestuen i Dyrendalsveien 22. Kokkene, fra venstre: Zeneb, Isabell, Johannes, Emmeline og Mie Sofie.

-I dag har vi snakket om det å kjede seg, forteller Wenche mens hun administrerer kakestykker og saft ute på tunet, mange sier at de når de kjeder seg så setter de seg og ser de på TV. Kanskje er det ingen hjemme, og så holder de på med iPaden for eksempel. Barn leker helt annerledes nå enn før.

Utstillingen med gamle og nye leker kan du få se på Halden bibliotek i februar, i uke 6, 7 og 8.

Erjona har funnet en nisse hun gjerne vil bli bedre kjent med.
Fra venstre rundt bordet: Mie Sofie, Johannes, Teodor og Ømer.
Olsi følger nøye med når Inger blar i de gamle bøkene på bordet.
Norsk kulturarv i all sin glans på Inger og Thorkils stuebord.
Ømer og Teodor utforsker gamle lekefly.

Kommentarer

kommentarer