Fuglenes reisebyrå

I Oddvar Rakengs nye barnebok blir trekkfuglene lei av å fly til syden hver høst, og starter eget reisebyrå for fugler!

Forfatter, journalist og eks-tistedøl Oddvar Rakeng er en driftig kar, han er stadig på farta med nye bokprosjekter. I dag slippes Oddvars siste bok; Fuglenes Reisebyrå!

Det var på en ferie i familiens feriehus i Gibraltarstredet idéen kom. Oddvar hadde observert de nordiske trekkfuglene der i mange år, han hadde gjort seg noen tanker om den omfattende turen fuglene må legge ut på hver eneste høst for å komme seg til varmere strøk.

-Jeg og kona hentet frem Europakartet, forteller Oddvar på telefonen fra Lillehammer, og så risset vi opp trekkruta til fuglene. Så kjørte vi hele ruta. Det ble en 400 mil lang biltur det. Vi kjørte helt ned til Las-Marisma, helt sør i Spania. Der er det et fuglereservat, dit flyr jo alle disse fuglene fra Norden. Vi kjørte helt til det ikke var noe mer vei.

Det tok ikke lang tid før trekkfuglruta inspirerte til en bokidé. Men idéen ble liggende i en skuff i nesten tjue år før Oddvar bestemte seg for å gjøre alvor av den. I vinter skrev han boka ferdig, og så sendte han den til en illustratør han kjenner godt. Herbjørn Skogstad, bedre kjent som «Herb», tok oppdraget.

I Fuglenes reisebyrå bestemmer Danny Dompap seg for å starte reisebyrå for sine flygende kolleger. Han finner en uthulet trestamme som egner seg godt som kontor, og setter i gang med å ansette fugler til byrået sitt.

-Det er jo ikke bare trekkfugler som jobber i reisebyrået, forteller Oddvar. Sverre Skjære er for eksempel kontorsjef. De har et veldig koselig kontor, man må fly gjennom et fossefall for å komme dit. Når man flyr inn så ser man neonskiltet lyse gjennom fossen. Høres ikke det fint ut?

Foruten Sverre Skjære finner vi Berit Blåmeis, Harald Kongeørn og Gina Gråspurv i sentrale stillinger i Fuglenes reisebyrå. Linda Låvesvale, som er den eneste trekkfuglen i staben, gleder seg til å jobbe som reiseleder.

Oddvar Rakeng har gitt ut en rekke bøker i løpet av sin karriere, flere av dem med utgangspunkt i lokal historie. Her kan du lese om andre bøker Rakeng har gitt ut de siste årene:

Skuddene i Violgata

Halden på vinyl og cd

Har du lyst til å kjøpe boka om Fuglenes reisebyrå? Den kan du kjøpe hos Køhn, eller på nett på Tanum.

Foto: Magnus Rakeng.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer