Frithjof E. Bye – fra Tistedal til Nairobi

Skrevet av: Foreningen for Fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF)

Barnelandsbyen Malaika Villages Kiserian i Kenya, er offisielt åpnet! Skolen i landsbyen er oppkalt etter forfatteren sør i landet-nord i sjøen, og bærer navnet Frithjof E. Byes Academy.

Det var den norske organisasjonen North-South Partnership Aid (NSP Aid) som i fjor tok kontakt med Byes etterkommere med invitasjon til å bli med på åpningen av en skole utenfor Nairobi. Bakgrunnen var at Frithjof E. Byes datter, Solveig E. Bye Havstad, donerte en gave til NSP Aid i 2015, et halvt år før hun gikk bort. Pengene skulle øremerkes barnelandsby i Kenya.

 – Solveig var i likhet med oss, opptatt av at hennes fars navn som forfatter og billedkunstner skulle leve videre. At en skole utenfor Nairobi skulle få hans navn, var likevel langt mer enn noen kunne drømme om, smiler Eva Narten Høberg, som er ett av Frithjofs tre barnebarn.

– Vi er svært takknemlige for at NSP Aid ønsket å hedre Solveig på denne måten.

Eva reiste sammen med sin datter Tora Narten Høberg og niese Ingeborg Øyhus Svendsen, og fikk en uke i Kenya full av uforglemmelige opplevelser med sterke inntrykk.

Halden i Kenya. Kynningsrudkonsernet har i en årrekke støttet NSP Aid og arbeidet i Kenya. Fra venstre: Jan Ivar Kynningsrud, Laila Kynningsrud, Ingeborg Øyhus Svendsen, Tora Narten Høberg og Eva Narten Høberg.

Dette har vært en fantastisk reise, med opplevelser av mange slag – alt fra besøk i slumområdet Kiberia, til safari i det storslåtte naturreservatet Masai Mara, sier Ingeborg.

Forholdene i slummen er ubeskrivelige, og det er utrolig at mennesker i det hele tatt kan leve under slike forhold.

– Det er spesielt å få komme så tett på mødre som kjemper for å skaffe mat til barna sine, sier Tora, som fikk et sterkt møte med en alenemor med sine fire barn i bølgeblikkskuret som hun leier.

Det knøttlille hjemmet deres ligger tett i tett med andre bølgeblikkskur, i en nedoverbakke. Forholdene blir derfor ekstra utfordrende under regnperioder, når vann blandet med kloakk og søppel renner gjennom husene deres.

-Men så er det også solskinnshistorier, heldigvis, smiler jentene.

For de fikk også møte sterke flotte ungdom som NSP Aid har hjulpet ut av de uverdige forholdene. De har fått utdanning og støtte, og på denne måten har de selv blitt hjelpearbeidere i slummen. Dette er en viktig strategi som gir mange positive ringvirkninger.

Skolebarna ved Frithjof E. Byes Academy bidro med en rekke fine innslag under åpningsfesten. Det er mange barn som trenger faddere, og flotte prosjekter som trenger støtte. Det oppfordres til å søke mer informasjon om organisasjonens arbeid på deres hjemmeside https://nsp-aid.com/

Together we learn

Malaka Villages Kisarin ble offisielt åpnet den 29. april – med en stor og imponerende åpningsfest. Den norske ambassadøren, Gunnar Andreas Holm, bisto i åpningsseremonien og klippet snora sammen med en spent skoleelev.

Den norske ambassaden i Kenya, ved Gunnar Andreas Holm, bisto en spent og glad skoleelev med snorklipping og avduking av skiltet på skolens administrasjonsbygg under åpningsseremonien lørdag 29.4.23. Biskopen var også til stede.

-Det var spesielt da skiltet på skolens administrasjonsbygg ble avduket, og Frithjofs navn ble synlig. Og det var sterkt å møte elevene med nye skoleuniformer med skolens navn og motto på logoen: Frithjof E. Byes Academy – Together we learn! Flinke sydamer hadde også laget matchende skjerf med skolens logo, som vi fikk kjøpe med oss hjem, forteller det entusiastisk reisefølget.
Skolens navn er noe vanskelig å uttale for kenyanerne, men ambassadøren gav forsamlingen en liten språktrening under talen. Han innrømmet også at han måtte google Frithjof E. Bye for å lese seg litt opp før åpningstalen.

Det var en rekke taler og kulturelle innslag under åpningsfesten, men sterkest inntrykk gav nok skoleelevene gjennom sine bidrag.

Barna framførte en spesiell takk for at de er gitt muligheten til å få sine drømmer oppfylt om et godt liv, fulgt av en rørende koreografi. Dette ble etterfulgt av sanger av ulike slag – bl.a. We are the World av Michael Jackson og Lionel Richie.

Verdifull og dagsaktuell roman om Alv Udda

Byes etterkommere fortalte de frammøtte om Frithjof E. Bye, og overrakte innrammede kopier av Frithjof E. Byes egne malerier og tegninger som ble hengt opp i klasserommene. Skolen fikk også bokmerker med illustrasjoner og bilde av Frithjof, samt en utgave av trilogien på norsk. Det ble også overrak en gave som skal brukes til innkjøp av noe som skolen trenger i undervisningen.

Trilogien er oversatt til 7 språk, men dessverre ikke engelsk.

-Dette håper vi å kunne gjøre noe med på litt sikt da vi ønsker at barna på skolen skal få innsikt i de verdier som Frithjof formidler gjennom sitt kulturhistoriske verk. Historien omkring Alv Udda er urovekkende dagsaktuell, og beskriver et flerkulturelt samfunn som lever i en tid preget av uår, krig og handelsblokader med hungersnød som følge.  Her er mye å lære, og Bye formidler viktige verdier knyttet til respekt og forståelse for hva som former mennesker i ulike kulturer. Kjærlighet til mennesker, dyr og natur preger den dramatiske fortellingen om Alv Udda. Med litt tilrettelegging håper vi at skolebarna ved Frithjof E. Byes Academy kan få utbytte av den kunnskap som Frithjof E. Bye samlet og tilegnet seg, sier Eva.

NSP Aid i Halden

Konsernet Kynningsrud har i en årrekke støttet ulike humanitære prosjekter, og Jan Ivar Kynningsrud fra Halden er styremedlem i NSP Aid. Han deltok også på turen sammen med datteren Laila Kynningsrud. Landsbyen har foreløpig åtte boliger som hver skal gi et trygt hjem til åtte barn som bor sammen med en mor. Kynningsrud Home er navnet på ett av hjemmene. Konsernet har totalt bidratt med betydelig summer i hjelpearbeidet.

– Vi fikk omvisning av barna som har flyttet inn i husene, sammen med sin «Mama». Gjett om de var stolte over å få bo i et hus, og få sove i en seng, sier Tora. – Vi er imponert over hva NSP Aid utretter gjennom sine prosjekter.

Jan Ivar Kynningsrud har nok mye av æren for at Solveigs donasjon i 2015 skulle komme til uttrykk i selve navnet på skolebygget i Malaika Villages Kiserian.

 – Som haldenser er han godt kjent med Solveigs store engasjement for farens verker, og hennes ønske om at farens navn skulle leve videre, forteller Eva. – Det er vi takknemlige for!

– Men at det går skoleelever omkring i en barnelandsby i Kenya med Frithjofs navn på brystet, er nok noe som verken Solveig eller Frithjof selv noensinne hadde sett for seg. Ikke vi andre heller, smiler jentene

Uddaspillet i Vadet, juni 2022. Foto: Veronica van Groningen.

Frithjof E. Bye og Alv Udda lever videre

Frithjof E. Bye (1900-1973) vokste opp og drev forretning i Tistedal, og bodde på Lilleøya – øya nord i Femsjøen, i om lag 20 år. Lilleøya er utgangspunkt for handlingen i romantrilogien Sør i landet- nord i sjøen (1942), Fredløs ferd (1946) og Ættens makt (1948).

Byes etterkommere har gjennom FFFBF tatt initiativ til å utvikle og sette opp Uddaspillet, med utgangspunkt i romantrilogien om Alv Udda. Premieren for første del, Sør i landet – nord i sjøen, fant sted i juni 2022. Nær 2000 publikummere fant veien til amfiet i Vadet i Tistedal, ved Femsjøens bredd. Uddaspillets andre del, Ættens makt, settes opp på samme sted 11.-16. juni 2024.

Nå lever Bye videre også i den Kenyanske barnelandsbyen Malaika Villages i Kiserian.

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer