Fredrikshalds Kystlag på tur med vikingskipet Visund

Fredrikshalds Kystlag tok lørdag 17. september med seg sine medlemmer og andre innbudte på en tur med vikingskipet Visund til Per Linges Svolder. Per Linge var selv med og bidro med sine teorier og grundige kildegåanskinger. Sagnet om at Sigrid Storråda kastet ringen sin mot fjellet ved Blåsopp like innenfor Svinesund, fikk oss til å se etter den gullfargede flekken oppi fjellsiden på norskesiden. Vi så noe som lignet, men vegetasjonen gjorde det vanskelig å se. Flekken finnes, og var godt kjent i lokalmiljøet.

Ved Koppungen besøkte vi Pulpeten, en stupbratt fjellside vest i bukta. Var det her biskopen i Vik, Jon, stod og preket? Kaupangen i Vik vet ingen sikkert hvor lå, men med gode spor i form av gamle navn er det lett å bli med når Per forteller og henviser til kilder. Ormen den langes vei, Katkjesas osv, knytter seg dermed til Olav Tryggvason, som døde i slaget ved Svolder i år 1000.

Eirik Jarl ble en hard nøtt. Detaljene i Linges betraktninger er for mange til å gjengis her i full sammenheng, men han sier at han gjerne fortsetter med sin formidling av sine Svolderteorier og muligens tar en tur neste år også. Leser man LInges bok «Fra Ragnarok til Svolder» får man med seg veldig mange av hans tanker.

En tur i et vikingskip på aktuelle steder gir en ramme for innlevelse som overgår det man ellers får til. Slik også tilfellet ble på denne turen. Om man kanskje ikke fikk med seg alt, ble det en deilig tur i septembersola, med rast på Bakerbrygga i Sponvika.

Dag Fredheim/hovedsmann Visund.

 

Kommentarer

kommentarer