Fredrik skal spille Peter Pan i teateret

Fredag 29. november er det premiere for Juleselskapets oppsetning av musikalen Peter Pan på Fredrikshalds teater. KanDusi har tatt en liten prat med stjerna i forestillingen: 14 år gamle Fredrik Asvard Olsen. 

De møtes hver helg nå, gjengen i Juleselskapet. Det nærmer seg premiere, sanger og replikker må sitte som et skudd. Jeg tar en tur innom en søndagsøving på Strupe for å snakke med hovedrolleinnehaver Fredrik.

Lyden av korsang strømmer ut i inngangspartiet når jeg går gjennom skyvedørene til Strupe. Jeg følger lyden. Til Drømmeland. Eller kantina, som det heter når Juleselskapet ikke regjerer på Strupe. Der finner jeg Kaptein Krok, Smisk, indianere, havfruer og en gjeng lost boys. Og så Peter Pan da. Han er jo ganske sentral. Peter må bare synge litt før han har tid til en liten prat. Jeg lener meg mot en vegg og nyter, og kjenner at jeg begynner å glede meg.

Fredrik synger i kantina på Strupe.

Snart blir det en liten pause i programmet, og tid for en Peter-prat.

Peter Pan, eller Fredrik, som han kalles til vanlig, følger etter meg ut til biblioteksområdet utenfor kantina. Ungdomsskole-omgivelser er ikke fremmede for Fredrik, men til daglig vandrer han ikke i gangene på Strupe, Fredrik går nemlig i tiende på Risum. Ja, du hørte riktig, Fredrik går i tiende. Han er nemlig så glup at han like greit skippa et trinn på ungdomsskolen han. Men nå må du ikke tro at Fredrik er blærete av den grunn. Han er nemlig verdens mest beskjedne fyr.

-Jeg har nok alltid vært interessert i skole, forteller Fredrik, jeg synes bare at det er veldig gøy.

Fra fotballgutt til skuespiller

Peter Pan i Juleselskapets drakt er ikke Fredriks første, store hovedrolle. I 2017 spilte han Simba i Løvenes konge med Veslefrikk. Så Fredrik er kjent med å bære showet i ærverdige Fredrikshalds teater. Men Fredriks skuespiller-karriere startet ikke med Veslefrikk. Den startet med et pang i 2017. Fredrik var fotballgutt, og hadde aldri stått på en scene før. En dag etterlyste Opera Østfold små Mozarter til Tryllefløyten i et nyhetsbrev som ble sendt til blant annet Saugbrugs. Fredriks bestefar, som jobbet på Saugbrugs, så annonsen, og tenkte på Fredrik.

-Bestefar sa at han syntes jeg skulle gå på audition, forteller Fredrik. Så da gjorde jeg det. Da jeg aldri hadde vært på audition tidligere, ble jeg litt overrasket over at vi ikke skulle forberede oss på noe. Vi møtte opp, og det jeg husker best er at vi gikk rundt og kastet ball til hverandre. De skulle sikkert se hvordan vi jobbet sammen. For meg var det en litt rar audition da jeg liksom trodde vi måtte synge og danse. Men så fikk jeg rollen. Jeg er veldig glad for at jeg dro på den auditionen. Hadde det ikke vært for det så hadde jeg nok ikke vært her i dag.

Fredrik begynte i Veslefrikk. Han følte det var greit å få litt scene-erfaring før den store forestillingen med Opera Østfold. Han ble med i en oppsetning av Emil før han entret scenen som mini-Mozart i Tryllefløyten foran flere tusen tilskuere på Fredriksten festning juni 2017.

Fredrik spilte den unge Simba i Veslefrikks oppsetning av Løvenes Konge i Fredrikshalds teater i 2017.

-Det var veldig lærerikt å være med på Tryllefløyten, men også utrolig spesielt. Når jeg tenker tilbake skjønner jeg ikke helt hvordan jeg turte å være så sikker på den scenen, det var det første stykket jeg var med på og så var det nesten tre tusen i publikum! Det er en svær oppsetning. Det er rart jeg turte egentlig. Jeg var jo bare 12 år også.

Neste store rolle for Fredrik var som den søkende tronarvingen Simba i Løvenes Konge med Veslefrikk på Fredrikshalds teater. Fredrik startet i Villekulla barneteater også, han ønsket seg flere utfordringer på scenen. På Villekulla kom han med i talentpartiet, som er et slags show team for Villekulla. Teatergruppa satte opp Fame. Siden fulgte det mange spillejobber for Fredrik. Stenhoggerspillet Granittliv på Ystehede. Den hvite Dame i indre festning. Reisen til Julestjernen med Villekulla, og Jesus Christ Superstar med Sarpsborg teaterlag. I våres var Fredrik med på Fargespill, og i sommer spilte han i spelet Olav den Heldige på Tunevannet i Sarpsborg. Fredrik er veteran han, i en alder av fjorten. Men nå er det Peter Pan for alle penga. Det øves!

Fredrik spilte i Stenhoggerspillet på Ystehede i 2018.

Mange replikker

-Det er mange replikker jeg skal kunne, forteller Fredrik. Det blir mye øving fremover. Jeg markerte alle replikkene i manus, og skvatt litt da jeg så hvor mye det faktisk er jeg skal kunne. Det er en kjedelig jobb å pugge, men når jeg først kan alle sammen blir det gøy. Det vet jeg.

Fredrik får hjelp hjemme til å pugge. Foreldrene er støttespillere, og leser mot ham hjemme.

-Vi er i rute føler jeg, det blir veldig bra det her. Jeg gleder meg veldig. Det er første gangen jeg er med i Juleselskapet, og det er en fin erfaring.

Hvordan er det å spille Peter Pan?

-Vel, han er jo en livlig gutt, han har mye energi! Peter vil jo ikke bli voksen, han hopper rundt og galer. Han er veldig bestemt på å aldri bli voksen, han skal forbli i drømmeland. Selv om Wendy presser ham. Det er jo litt av moralen i stykket her, at man kanskje burde beholde mer av barnet i seg når man vokser opp.

Peter Pan er Fredriks første Juleselskapet-stykke.

-Det er en bra gruppe, forteller Fredrik, det er så fint samhold her. Jeg har blitt dratt inn i det, de er veldig inkluderende. Jeg føler at jeg lærer mye når jeg spiller mot voksne, det er gøy. Jeg observerer jo det de gjør, og tar det inn og kopierer. Det er veldig lærerikt. Peter Pan skal være barnslig, og her har jeg lært mye av Ketil. Han gjør ting stort, store bevegelser og mye mimikk.

Ketil Ravneng spiller Kaptein Krok.

Regissør Geir Andersen kommer ruslende. Pausen er slutt, men jeg får låne Fredrik litt til. Han skal ikke synge før litt ut i andre akt. Noen begynner å synge i kantina, lyden stiger fort.

Blir det mye øving fremover?

-Ja, det blir jo gjerne åtte timer med Juleselskapet i helgene nå, og så skal vi kanskje treffes på torsdager også. Så øver jeg jo en del hjemme, i tillegg til at jeg reiser til Sarpsborg og øver med Villekulla to ganger i uka. Og så har jeg jo lekser og prøver og sånt også. Men det går fint. Jeg har faktisk tentamen på premieredagen for Peter Pan. Det blir kanskje en litt stressende uke.

Produsent Catharina Heide Amundsen stikker hodet ut fra kantina:

-Når du hører indianersangen går mot slutten må du komme tilbake Fredrik!

Fredrik nikker. Det kommer til å merkes hvis sjølveste Peter Pan uteblir alt for lenge. Fredrik har flere solonumre, og er selvfølgelig mye på scenen. Og så skal han fly. Det har han ikke gjort før.

-Det får vi ikke øvd på før vi er i teateret! Så det blir ikke så mye tid til å øve på det faktisk. Det blir spennende å se hvordan det blir å henge i lufta og synge samtidig. Jeg har jo fått tips om å ha god gulvkontakt og brede bein når jeg synger, og så skal jeg plutselig henge i et tau og synge.

Roping fra kantina. Kaptein Krok kanskje? Høye indianerhyl følger, også nok et sangnummer.

Jeg må la Fredrik gå. Vi går mot kantina. Det synges.

Gleder du deg til premieren?

-Veldig. Jeg gleder meg til å få på kostymer, og jeg gleder meg til å komme i teateret. Det blir bra det her. Det er veldig mange flinke folk, det er gøy å spille med Juleselskapet.

Peter Pan har premiere fredag 29. november. Se datoene for forestillingene og kjøp billetter på Juleselskapet på deres Facebookside!

Se de andre nøkkelrollene i stykket her:

 

Kommentarer

kommentarer