Fra restprodukter til søt innovasjon

Nylig lanserte Bamsrudlåven sitt nye produkt «Sorbé av gårdseple». Sorbéen er basert på restprodukter fra eplegården Dyre gård og Bamsrudlåvens iskremproduksjon.

Bamsrudlåven i Eidsberg har de siste årene hatt stor suksess med sin «Gårdsis» laget av melk fra naboens kuer og egg fra gårdens høner. Til «gårdisen» bruker de imidlertid kun eggeplommene, og inntil nå har all eggehviten vært et restprodukt som har gått tilbake til jordene rundt gården som gjødsel.

Da Hans Olav Bjerketvedt fra Dyre gård i Moss kom og spurte «Kan dere lage noe ut av bunnfallet fra eplemostproduksjonen vår?», var prosessen med «Sorbé av gårdseple» i gang. I eplemostproduksjonen blir det en god del bunnfall i tankene, som til nå har blitt slått ut. Fra høsten 2016 har bunnfallet blitt fryst ned på Dyre gård, hentet til Bamsrudlåven og tatt i bruk i sorbé-produksjonen.

– Det er en veldig god følelse å utnytte disse restproduktene, sier Elin Klufterud fra Bamsrudlåven.

Foto: Bamsrudlåven
Foto: Bamsrudlåven

God hjelp fra studenter En gruppe matteknikk-studenter fra Fagskolen i Østfold har bidratt med god hjelp for å lage den rette oppskriften og har skrevet en oppgave om sorbéen.

– Det har vært kjempefint med all hjelpen vi har fått fra Fagskolen i Østfold. All eggehviten i sorbéen gjør at konsistensen er luftig og god. Mange tror faktisk at det er krem eller melk i den, sier Elin.

Familien Klufterud driver i tillegg til isproduksjonen fulltid med utleie av selskapslokale på Bamsrudlåven. Selskapslokalet har også vært nyttig i utviklingen av sorbéen. – Vi har testa ut sorbéen på julebordsgjestene i 2016, ler Elin Klufterud. – Og tilbakemeldingene har vært veldig gode.

Lansering i butikk og på en av verdens største matmesser «Gårdsis» selges allerede i en lang rekke matbutikker rundt Oslofjorden og i januar ble også «Sorbét av gårdseple» plassert i butikkenes frysedisker.

Familien Klufterud var også en av Østfold-bedriftene som ble valgt ut til å representere Osloregionen i januar, på den norske standen på Grüne Woche i Berlin – en av verdens største mat- og landbruksmesser. Der fikk de testet sorbéen på tyske forbrukere og utvidet nettverket blant nærmere 80 norske utstillere – matprodusenter, kokker og reiselivsbedrifter.

Nok et Spesialitet-merke til Bamsrudlåven
Berlin-besøket ble toppet med at de fikk tidelt Matmerks Spesialitet-merke for sin nye sorbé av restprodukter.

Foto: Bamsrudlåven
Foto: Bamsrudlåven

– Det er utrolig moro å klare å skape et nytt produkt av to produsenters restprodukter, og i tillegg komme igjennom det nåløyet det er å få Spesialitet-merket. Det er et bevis på at det arbeidet vi har gjort for å skape dette produktet har vært vellykket og at produktet har god kvalitet. Merkeordningen hjelper til å gjøre produktet vårt mer kjent hos forbruker. Spesialitet-merket gir dessuten et nettverk av andre merkebrukere som er lidenskapelig opptatt av mat. Det var sånn vi kom i kontakt med Dyre Gård og startet utviklingen av ”Sorbé av gårdseple”, sier Elin Klufterud fra Bamsrudlåven.

Med dette har Bamsrudlåven tre produkter med Spesialitet-merket. Fra før har deres «Gårdsis vanilje» og «Gårdsis krokan» blitt tildelt det ettertraktede merket.

Artikkelen ble først publisert på Fylkesmannens nettsider. 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer