Fra Desmond Tutu til hverdagsøyeblikkene

Når utstyrsfreaken møter noen med et kreativt hode kan mye bra skje. Når det i tillegg er en og samme person, så kan det bli enda bedre. Johannes Granseth er et eksempel på det. Med kamera i hånden og kreativt øye har han dokumentert mange øyeblikk.


Den 29 år gamle haldenseren jobber frilans som fotograf med musikk og kultur som en stor del av bakgrunnen sin. For tiden bor han i Oslo, men alt startet her i Halden. Han var aktiv innen byens kulturliv på flere ulike arenaer.
– Som fotograf har det vært naturlig for meg å henvende meg til aktører som driver innen kunst, kultur, musikk, teater og scenekunst. Jeg dokumenterer det jeg ser på min måte samtidig som jeg er opptatt av å være tro mot virkeligheten, forteller han.
For en drøy uke siden jobbet han på Tons of Rock og tidligere har han hatt oppdrag for blant annet Kanonrock og Opera Østfold. Alle som kjenner Johannes vet godt når han har vært hjemom Halden en tur. Da dukker det opp bilder på facebooksiden hans med motiver fra oppdrag og hverdager.
– I hverdagen har jeg som regel alltid med meg et kamera.  Tar stort sett bilder hver dag. Jeg er veldig glad i gatefotografering, som går ut på å dokumentere mennesker i naturlige situasjoner. Det er gjerne på gaten eller andre steder i det offentlige rom, forklarer han og viser noen av bildene han har tatt.

Gatefoto-5

Johannes beskriver seg selv som engasjert og nøyaktig. Han studerte for noen år siden kulturprosjektledelse på Høgskolen i Lillehammer, men avbrøt det og endte i stedet i Oslo. 
- Jeg syns det var morsommere å dokumentere enn å arrangere de ulike kulturprosjektene vi jobber med på studiet. Derfor avsluttet jeg studiene der, og startet på Bilder Nordic School of Photography i stedet, forteller han og levner liten tvil om at det var et lykkelig valg.
Han er skikkelig utstyrsfreak og tester utstyr han skriver artikler om for teknologi-nettsiden tek.no. Det hender også at han holder workshops og fotokurs, han er glad for å kunne lære bort og inspirere andre.
Johannes ser på kameraet sitt som inngangsbilletten til situasjoner og sammenhenger det ellers ikke ville vært lett å komme inn i. Et godt eksempel på en slik situasjon er en av de første jobbene han hadde som konsertfotograf. Sony Music Norge var oppdragsgiver, arenaen var Valle Hovin og på scenen var det gjort klart til AC/DC.
– Bandet var skikkelig forsinket, så publikum hadde rukket å bli ganske utålmodig da konsertfotografene ble geleidet inn i fotopitten rett foran scenen. Vi skulle stå på en platting slik at vi hadde utsikt utover folkehavet. Da vi spaserte inn begynte folkene på første rad å juble på oss. De tenkte nok at det var et sikkert tegn på at konserten straks skulle starte, og da fulgte resten av publikum med. Det er ikke hver dag man blir hyllet av 40000 personer mens man gjør seg klar til jobb, minnes han.

AC-DC publikum

I Oslo har han hatt mange ulike oppdrag, en av de han jobber ganske mye for er Nobels Fredssenter. Der får han naturlig nok treffe mange spennende gjester, og på spørsmålet om hva som har gjort mest inntrykk trenger han ikke lang betenkningstid.
– Utvilsomt Desmond Tutu. Han besøkte Fredssenteret i oktober i fjor i forbindelse med boklanseringen av boken hans  ”Tilgivelse”. Jeg fulgte ham tett med kamera i to dager, og det var veldig inspirerende å få være så tett på den lille, men samtidig store mannen. Jeg ble fascinert av hvordan han klarte å uttrykke sitt alvorlige budskap om tilgivelse, samtidig som han hadde en mengde humor og glimt i øyet, forteller Johannes.
Det er ingen tvil om at dette er noe som står ham nært og rettferdighetssansen hans er sterk. Derfor har han også brukt mye tid, særlig det siste året, på Torgersen-saken. Det er en sak han er sterkt engasjert i og for et år siden ble han med som frivillig fotograf for Torgersen-gruppen.
– Det er veldig fint for meg å kunne bidra til dette arbeidet med det jeg syns jeg kan best. Det er en sak som har engasjert meg personlig i lang tid.

Torgersen-2

Sommeren er godt i gang, og Johannes har flere planer for fotooppdrag i varmen, både for privatpersoner og bedrifter. Det neste oppdraget i Halden er Kanonrock. Det ser han frem til.
– Det er alltid gøy å få ta bilder i Halden og Kanonrock er absolutt et av årets høydepunkter, avslutter han. 

Vil du følge Johannes på facebook så finner du siden hans her.

Kommentarer

kommentarer