– Fotografering er rekreasjon og avstressing

Folk har en tendens til å stoppe opp et øyeblikk ekstra når de ser på bildene hans. Ofte er det motiv av festningen og ofte med magisk lys. Freddy Myhre har ikke fotografert i mange år, men han har lært raskt hva som fungerer og hva som gir det lille ekstra til motivet.

Halden har mange dyktige amatørfotografer. Freddy Myhre har gjort seg bemerket med mange spennende og kontrastfylte bilder av attraksjoner og natur i Halden. For snart fem år siden kjøpte han seg sitt første kamera og siden den gangen har han vært ”bitt av basillen”.
– Jeg bruker mye av dagen til trening, turer og andre aktiviteter når jeg er i stand til det, siden jeg har en sykdom som krever det for å holde den i sjakk. Jeg liker å være aktiv og mye ute, så det passer meg veldig bra å fotografere, forteller han. Han er ofte på tur til fots eller med sykkel og da er kameraet med.
– Jeg begynte helt på bar bakke så det ble mye knipsing i hytt og vær i begynnelsen. Men det å ta masse bilder gjør også at man får erfaring og forståelse for hva som fungerer etter hvert og man blir kjent med kameraet sitt.

Freddy beskriver fotograferingen som rekreasjon og avstressing.
– Jeg driver med fotografering fordi det også gir meg masse energi, glede og opplevelser. Rett og slett rekreasjon og avstressing. Med kamera glemmer man alt rundt seg, og konsentrerer seg kun om øyeblikket. Sansene forsterkes på en måte, og man ser ting man ellers bare går rett forbi i et stresset samfunn, forklarer han. Han blir oppmerksom på hvordan lyset er, hvor skyggene er, hva som er på himmelen og speilinger.
– Jeg har rett og slett blitt mye mer oppmerksom på ting rundt meg uansett hvor jeg er, etter at jeg begynte å fotografere.

Freddy sine bilder er gjerne naturmotiver og det er en ro over bildene. Han forteller at han jobber en del med stemningen i bildene og at det er viktig at han utfordrer seg selv slik at det ikke blir kjedelig.

– Det er mye som er spennende og utfordrende når man er ute med kamera. Hver gang man er ute gir et håp om å komme over nye ting å ta bilde av, nye plasser og øyeblikk. Eller ta bedre bilder av ting jeg allerede har tatt bilde av. Det å hele tiden prøve å være mer kreativ, tenke nytt og stadig prøve å forbedre seg er viktig. Utfordre seg selv og komme ut av «standardmodus», sier han.
– Det å ha en stemning har blitt viktig for meg i mange av bildene mine, stillhet og ro er vel noe som ofte går igjen i mine bilder.


Det som er spennende med mange av bildene hans er at de er fra vinkler vi andre kun passerer i løpet av en rusletur. Det kan for eksempel være under gangbrua eller langs Tista. Kombinerer man disse med motivene med tålmodigheten til å finne riktig innstilling for å fange lyset på kamera så har man resultatet i mange av Freddys bilder.
– Det er helt utrolig hva sensoren i kameraet plukker opp av lys. Lange eksponeringer gjør også fantastiske ting med skyer og vann, man må eksperimentere og se resultatene. Mange ganger blir man overrasket. Vidvinkelen er alltid med på tur, men det blir en del dyrebilder, makro og litt portretter også, forklarer han.
– Jeg var i Geiranger i fjor sommer. Vi var ikke så heldige med været akkurat, men det var en fantastisk tur. Å reise rundt i Norge, ta bilder og oppleve nye steder kunne jeg tenkt meg mye mer av, selv om det er flott her i byen og omegn også. Vi bor i et vakkert land.

Når bildet er tatt begynner jobben for Freddy. Han legger ikke skjul på at bildene redigeres, men at det varierer hvor mye han jobber med dem.
– Jeg redigerer alle bildene mine i Adobe Lightroom. En sjelden gang må jeg en liten tur innom Adobe Photoshop for en siste finpuss. Redigeringen varierer veldig, fra noen små minutter til timer. Noen bilder trenger nesten ingen tid i det hele tatt, mens andre tar lenger tid før jeg er fornøyd. Vil jeg leke meg litt og være litt kreativ så blir det å jobbe i Photoshop, forklarer han.

Han tipser gjerne om fine motiver og tips for hvordan man kan ta fine bilder.
– Når det gjelder motiver i sentrum av Halden så blir jo selvfølgelig motiv av og i Fredriksten festning et naturlig valg. Eskeviken og naturen utover der, Rød Herregård, utover mot Hollenderen og Rødsfjellet er andre plasser man kan finne fine motiv. Det er så mange å nevne. Kommer man seg litt på utsiden av byen er det masse vakker natur, som oppover mot Aremark og rundt Brekke sluser eller på Berby, sier han og oppfordrer folk til å utforske nærmiljøet.

Det aller viktigste rådet han vil gi til andre som tar bilder er at de utforsker og blir kjent med kameraet sitt.
– Kom deg ut av de helautomatiske innstillingene. Halvautomatikken er hendig å ha innimellom og er fin til sitt bruk, men kameraet ser ikke alltid det du ser, eller det du vil ha. Har du tid så sett kameraet i Manuell, la lysmåleren lede deg, men ta valgene for eksponeringen selv.

Dernest oppfordrer han folk til å bestemme seg for hva slags motiv de vil ha.
– Bestem deg for et motiv, ta bilde av det og det som hører med, og ikke noe annet. Se på bildet som et maleri, få med deg kun det du ville valgt å ta med i maleriet. Flytt på deg selv eller motivet, eller prøv ulike vinkler for å oppnå dette. Noen ganger er bakgrunnen viktig, andre ganger vil man kanskje gjøre den så diffus som mulig.

Det tredje og siste rådet han gir er at man bør redigere bildene, i alle fall når man har begynt å eksperimentere med kamerainnstillinger.
– Dette gjelder kanskje mest når man har kommet et skritt videre med fotografering, det har blitt viktig for meg iallfall. Ta gjerne bilder i JPG, men sett opp kameraet slik at du får med deg RAW-filene også. En RAW-fil er en ubehandlet original, og inneholder så mye mer informasjon enn en komprimert ferdigbehandlet JPG-fil, forklarer han.
– Det er lite, eller nesten ikke noe slingringsmonn til å rette opp noe i en JPG-fil hvis for eksempel kameraet skulle bomme på hvitbalansen, eller hvis man selv bommer på eksponeringen.

Vil du se flere av Freddy Myhre sine bilder kan du følge han på instagram. 

 

 

Kommentarer

kommentarer